Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A Xenomorphok fajtái

Az Alien-világában rengeteg idegennel találkoztunk. Íme, az összes!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 08. 23. 19:46

A Xenomorphok fajtái
Megosztás

Hirdetés

Ami kezdetben egy látszólag egyszerű űrben játszódó horrorfilmnek indult, azóta már Hollywood egyik legkedveltebb és legnagyobb elismerést kiváltó franchise-ává vált, ez pedig nem más, mint az Alien. A mozik már a kezdetektől fogva rengeteg félelmetes pillanatot adtak nekünk és az Alien-univerzum hét fő filmje számos Xenomorphot vonultatott fel az évek során - plusz, ha idevesszük az Alien vs Predatort, akkor újabb taggal növekszik a lista. A cikkben be fogjuk mutatni nektek az összes eddig megjelent Xenomorphot és az ő evolúciójukhoz köthető lényeket a filmekből, amelyek bizony elég sokan vannak.

TOJÁSOK

Kezdjük a Xenomorphok alapvető életciklusával. Az első a tojás, amellyel a legelső filmben találkozik Kane, ráadásul egy egész teleppel az LV-426-on lezuhant űrhajón. A tojások akkor nyílnak ki, amikor egy számukra megfelelő gazdatest van a közelben.

ARCTÁMADÓ

Amint kinyílik a tojás, ráveti magát az áldozatára az arctámadó. A förtelmesen kinéző undorító szörnyeteg körbetekeredik az ember arca és nyaka körül, ami után elkezdődik a megtermékenyítés.

KIRÁLYI ARCTÁMADÓ

Az arctámadóknak van egy különleges fajtája, a Királyi arctámadó, amely egy Xenomorph királynő embrióját hordozza. Ezt a típust kizárólag az Alien 3 rendezői változatában láthattuk, de azóta pár képregényben is megjelent. A Királyi arctámadó ugyanúgy viselkedik, mint egy "normális" arctámadó, azonban lényegesen nagyobb és erősebb páncélzattal rendelkezik. Nem mellesleg ő volt az, aki Ripley-be elültette a királynőt, ami végül a főszereplő halálához vezetett.

TRILOBITA

A Trilobita származása talán a legbonyolultabb az Alien-franchise-ban. Életciklusa egy fekete anyag formájában kezdődött, amely Charlie Hallowayt fertőzte meg nem sokkal az LV-223-ra való megérkezése után. Miután Charlie és barátnője, Elizabeth Shaw még aznap este szeretkeznek, Shaw teherbe esik és valami elkezdett nőni benne.

Mivel nincs más megoldás, mint eltávolítani a hasában lévő szörnyeteget, Shaw aláveti magát egy sürgősségi császármetszésnek, amely eltávolítja a lényt. Azonban egy Trilobitaként ismert polipszerű bestia lapult benne. A Trilobita látszólag az arctámadókhoz hasonló szerepet játszott - csak gigászi méretekkel rendelkezik -, mert később megtermékenyített egy Tervezőt.

HÁTROBBANTÓK

A hátrobbantó esetében nem a tojásból kikelt arctámadók termékenyítik meg áldozataikat, hanem spórák kerülnek be a szervezetbe és ezt követően munkához is látnak. Elkezd gyorsan romlani a gazdatest és mikor a lény már kifejlődött, az ember hátából robban ki.

MELLROBBANTÓK

Bármennyire is rémisztő a hátrobbantó, egészen biztos, hogy nem ér fel a mellrobbantóhoz. Az ehhez köthető első mozis jelenet pedig még mind a mai napig egy megdöbbentő pillanat. Miután a tojásból kikelt arctámadó ráveti magát az áldozatára és megtermékenyítette azt, akkor jön csak az igazán fájdalmas érzés, mert az ember mellkasán keresztül jön világra a bestia.

TERVEZŐK

A Tervezők technikailag nem Xenomorphok, viszont ők voltak ez első földönkívüliek, akiket a közönség láthatott, amikor a Nostromo legénysége felfedezett egyet közülük a Nyolcadik utas: a Halál című filmben. És azt se felejtsük, hogy minket embereket is ők teremtettek, illetve nélkülük a Xenomorphok sem születhettek volna meg.

DEACON

A Deacont először a Prometheus című alkotás végén vehettük szemügyre, amikor kikelt a Tervezőből. Mondhatni ő volt az első Xenomorph, mivel számos hasonlóság figyelhető meg köztük. Azonban róla csak ennyit tudunk és azóta nem is láthattuk.

DRONE XENOMORPH

A Drone a Xenomorphok klasszikus változata. Őt látjuk először, amikor csendben becserkészi és elpusztítja a Nostromo legénységét, kivéve Ellen Ripley-t, akinek csak épphogy sikerül megmenekülnie a karmai közül. A szörnyet két lába, hosszúkás feje jellemzi, amely körülbelül 2.5 méter. Szájában pedig található még egy apróbb száj, amely szörnyű dolgokra képes.

HARCOS XENOMORPH

A Xenomorphok ezen fajtája sokkal gyorsabb és falkában vadászik. Először az Alien második részében tűntek fel és a rendező, James Cameron szerint jóval érettebbek, mint a Drone-ok.

FUTÓ XENOMORPH

A futó Xenomorph nem emberi, hanem állati gazdatestből származik. Ez a szörny az Alien 3-ban bukkant fel, viszont viszont van különbség a mozis, illetve a rendezői változat között. Míg előbbiben egy kutyából kelt ki, addig utóbbiban egy ökörből. Tehát ez a Xenomorph sokkal karcsúbb és gyorsabb, mivel nem emberből származik.

NEOMORPH

Amikor az Alien: Covenantban a hátrobbantó elvégzi a dolgát, akkor jönnek világra a Neomorphok, amelyek teljesen fehérek, nem úgy, mint az általunk jól megszokott Xenomorphok. Szóval távoli rokonoknak is nevezhetjük őket. Emellett ugyan olyan agresszívak, viszont nem rendelkeznek belső szájjal, hanem helyette borotvaéles fogakkal bírnak. A tüskeszerű farkukat pedig egy újabb fegyverként tudják használni.

PRAETOMORPH

Az Alien: Covenant egy újabb fajtát adott hozzá a történethez, méghozzá a Praetomorphot. Ezeket a lényeket David hozta létre, amelyek a mellkason keresztül jönnek világra, már kifejlett végtagokkal. Sok mindenben azért különböznek a többi fajtól, viszont ugyanúgy viselkednek, mint a Drone-ok vagy a Harcosok. Egy rendkívül agresszív változatról van szó és ez az első Xenomorph a filmek idővonalát tekintve, amely rendelkezett belső szájjal.

PREDALIEN

A Predalien egy Xenomorph, illetve egy Predator keresztezése, amelyet először pár snitt erejéig láthattunk az első Alien vs Predator című filmben, viszont a második részben már sokkal nagyobb szerephez jutott. Egy félelmetes gyilkológép, ez egészen biztos.

ÚJSZÜLÖTT

Az Újszülött egy hibrid, amelyet egy Ellen Ripley-klón génjeinek és egy klónozott Xenomorph királynő génjeinek keresztezésével hoztak létre. Ez a lény olyan erős, hogy egymagában megölte az őt szülő idegen királynőt. Hihetetlenül nagy és emberhez közeli megjelenésű. Az Újszülött hiába ölte meg a Xenomorph királynőt, lélekben gyenge volt és Ripley-hez olyannyira kötődött, hogy a nő ezt könnyedén kihasználta és kiengedte a világűrbe. 

IVADÉK

Az Alien: Romulus egy új típusú Xenomorphot vezetett be, amelyhez hasonlót még soha nem láttunk. Ez egy ember-idegen hibrid, ami rendkívül ijesztő és borzasztóan agresszív. Ez az úgynevezett Ivadék borotvaéles farokkal, fehér bőrszínnel rendelkezik és több, mint három és fél méter magas.

KIRÁLYNŐ

Az biztos, hogy a Xenomorph királynő az egyik legveszélyesebb és legfélelmetesebb változat mind közül. Először az Alien 2-ben tűnt fel és hatalmas méretekkel bír, illetve a faj fenntartásáért felelős. Azonban hiába gigászi, mégis van gyengesége, ami nem más, mint a lassúsága. A királynő egy petezsákhoz kötődik, és ha fenyegetve érzi magát, akkor intelligenciáját arra használja, hogy túljárjon az ellenségei eszén. Szóval sokkal okosabb, mint a többi Xenomorph.

És akkor még pár apróságot is hoztam, amelyek nem kimondottan Xenomorphok, ahogy az előbb említett Tervező sem volt az, viszont valamilyen szinten kötődnek a lényekhez.

RIPLEY-KLÓNOK

A Ripley-klónok az Alien IV. - Feltámad a Halálban voltak láthatóak, mivel a nő a harmadik részben meghalt, így a tudósok számos kísérletet hajtottak végre, hogy megalkossák a tökéletes Ellen Ripley-t. A sok próbálkozás mindegyikéhez használtak Xenomorph DNS-eket. Szóval Ripley mondhatni azzá vált, amit teljes szívéből gyűlölt.

PROMETHEUSBAN LÁTOTT LÉNYEK

A Prometheusban számos apró, de kulcsfontosságú életformával találkozhattunk. Ott volt például a fekete anyag, a kígyószerű lény, amely hatására az emberek szörnyű átalakuláson kellett, hogy keresztül menjenek. Persze még ide vehetjük az előbb már említett Deacont és a Trilobát.

SPÓRÁK

Az Alien: Covenantban megtudtuk, hogy Michael Fasbender androidja, David éveket töltött azzal, hogy a Xenomorphok DNS-ével babrált, és a "tökéletes organizmus" hozza létre. Ennek része az is, hogy a Tervezők szülőbolygóját spórákkal fertőzte meg, amelyek fizikai érintkezéskor bejutnak a Szövetség legénységének több tagjába is. 

Hirdetés


A bolygó neve: HalálA nyolcadik utas: a HalálA végső megoldás: HalálAlienAlien: CovenantAlien IV. - Feltámad a HalálFilmekHorrorJames CameronPrometheusRidley ScottSci-fiXenomorph

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.