Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő - A bolygó neve: Halál

Ridley Scott után James Cameron vette át a feladatot az Alien-franchise-ban


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 08. 07. 19:19

Visszatekintő - A bolygó neve: Halál
Megosztás

Hirdetés

Nemrégiben felidéztük az első Alien-mozit - amelyet 1979-ben mutattak be a mozikban Ridley Scott rendezésében -, mivel augusztus 15-én debütál idehaza az Alien: Romulus, ami a franchise hetedik alkotása lesz, leszámítva a felemás Alien vs Predatorokat. A mai nap a mára már nagy rajongótábornak és kultusznak örvendő univerzum legjobb részének tartott második felvonást fogjuk górcső alá venni, A bolygó neve: Halált.

A történet nagy vonalakban annyi, hogy 57 évvel később egy mentőhajó talál rá Ripley-re, akinek az utolsó pillanatba sikerült megmenekülnie. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden kapcsolatot elveszített az odatelepített emberekkel, Ripley-t egy sereg felfegyverzett harcos kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a félelmetes idegennel és megmentsék a túlélőket. De a landolás után nem sokkal elszabadul a pokol.

A film nemcsak hazánkban, hanem világszerte óriási siker volt, akárcsak az elődje, sőt sokak ezt magasabbra is helyezik a polcon, és egyenesen a legjobb Alien-filmként hivatkoznak rá. A bolygó neve: Halálnak készült egy rendezői változata, ahogy egyébként az összes számozott résznek, és érdekesség, hogy a főszereplőt alakító Sigourney Weaver csak úgy volt hajlandó a további alkotásokban részt venni, ha ezt verziót levetítik a közönség előtt. És milyen jól tette, hogy fenyegetőzött, mert ennek hála még több izgalmas pillanatot kaphattunk.

Többek közt szemügyre vehettük Newtot és családját és azt, ahogy apját elkapja az arcra ugró undorító lény, illetve azt is megtudhattuk, hogy Ripley-nek volt egy lánya. Azonban, amíg a nő hibernálva sodródott az űrben, addig leánya életét vesztette. Továbbá a fegyverek működésébe is mélyebb betekintést nyerhettünk.

Az Alien második része immáron nem Ridley Scott dirigálásában készült, hanem egy másik frappáns alkotó ült a rendezői székbe, méghozzá James Cameron. Ez sok helyen meg is látszik, viszont a pozitív értelemben. Cameron nemcsak a horror, illetve a sci-fi műfajával dolgozott, mint Ridley az első epizód esetében, hanem az akciót is kulcsfontosságúvá tette, ami egy fantasztikus döntés volt.

Ezáltal A bolygó neve: Halálban sokkal nagyobb szerepet kapott az akció, ami nagyon jól állt a filmnek. Számos izgalmas és pazarul festő összecsapást láthattunk, hiszen Ripley-t egy katonai egység segíti kiírtani a Xenomorphokat. Azonban emellett a horror és a sci-fi elemek sem szorultak a háttérbe, és újfent egy félelmetes alkotást kaptunk. Személyes véleményem szerint az első felvonás az ijesztőbb volt, viszont azért itt is akadtak olyan pillanatok, amikor nem lettünk volna a karakterek helyében.

Elég, ha arra gondolunk, hogy Ripley-nek milyen szűk helyekre kellett bemennie és, hogy rengeteg idegennel találkoztunk. A film immáron nemcsak egy földönkívülit vonultat fel, hanem sokkal többet. Sőt, még a királynőt is láthattuk, amely egyértelműen a legfélelmetesebb példány és biztos, hogy nem szeretnénk vele találkozni. Mélyebben bemutatásra került a társadalmi berendezésük, és még inkább láthattuk, hogy valóban hasonlítanak a hangyákra - persze, nem kell szó szerint érteni. A királynő egy kis értelmet is sugárzott magából, hiszen Ripley fenyegető mozdulatokat tett a tojások felé, ha nem engedi el őket.

A karakterekről megint csak azt lehet elmondani, mint az első rész kapcsán, hogy pazarul lettek megírva. Ripley továbbra is egy nagyon jól működő karakter és Sigourney Weaver nélkül mára már el se tudnánk képzelni. Emellett, aki még kiemelkedő az egyértelműen Bishop, az új android, vagyis inkább szintetikus, mivel ő azt jobban preferálja. A franchise során ritka alkalmak egyike az, amikor egy kedves és jó robottal van dolgunk. A színész itt is pazar és azóta is fáj erre a szívem, mióta meghalt. Könnyen megkedvelhető figuráról van szó.

Ripley és Bishop mellett érdemes még szót ejteni Newtról, aki egy rendkívül aranyos kislány. Nem véletlen, hogy betettek egy gyereket is a filmbe, hiszen ilyen feszült és izgalmas helyzetekben nem elég, hogy a főszereplőkért izguljunk, hanem még egy gyermekért is kell. A szülők ezt biztosan jobban átérzik.

A film vége mondhatni a szokásos és jól bevált Alien-recept alapján történt, mivel Ripley egy fantasztikus és feszült harc során legyőzi a Xenomorph királynőt és a zsilipet kiengedve kiereszti az idegent a hideg űrbe. Ezt követően megint ismerős jelent következik, mert Ripley és Newt hibernálják magukat.

Külön dicséretet érdemel még a zene, a látvány és a díszletek. Nagyon jól néz ki a film, pedig nem mai darab. Ezt már az első rész esetében is hangsúlyoztuk, de itt még inkább igaz. Ezek összessége pedig sokat hozzátesz ahhoz, hogy még jobban rettegjünk a Xenomorphokkal teli sötét űrben.

Hirdetés


A bolygó neve: HalálAlienAlien: RomulusFilmek 1986HorrorJames CameronKultfilmekRidley ScottSci-fiSigourmey WeaverVisszatekintőXenomorph

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.