Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő - Alien: Covenant

Ez bizony nem úgy sült el, ahogy gondoltuk...


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 08. 17. 13:31

Visszatekintő - Alien: Covenant
Megosztás

Hirdetés

Nemrég elkezdtük felidézni az eddig megjelent Alien-filmeket, hiszen már jelenleg is zajlik a következő mű bemutatása a mozikban, amely az Alien: Romulus címet viseli. Korábban sor került az első-négy klasszikusra, illetve a 2012-ben bemutatott, mondhatni filozófiai alkotásra, a Prometheusra. A mai nap pedig utóbbi "folytatását" fogjuk górcső alá venni, az Alien: Covenantot.



A történet röviden annyi, hogy a galaxis egy távol bolygója felé tartó űrhajó, a Covenant legénysége felfedez egy csodás bolygót, egy eddig ismeretlen Paradicsomot. Ám az új világ igazából sötét és veszélyes - egyetlen lakója a szintetikus David, a szomorú végű Prometheus-expedíció utolsó túlélője.

A Prometheus egy rendkívül érdekes vonalon kezdett el eleinte mozogni, hiszen az emberiség eredete, ősi civilizációk és a Xenomorphok származása is be lett mutatva, viszont nem úgy, ahogy azt kellett volna. Sok mindenre nem hagytak elég időt, nem válaszoltak meg kérdéseket, illetve a legnagyobb probléma, hogy elment egy teljesen másik irányba, mint, amit eredetileg kijelölt magának. Az Alien: Covenant pedig még jobban bosszantó, mert továbbvitte ezt a szálat, sőt a legérdekfeszítőbb része a történetnek ki is maradt a filmből.

Ez az irány pedig nem más, mint David, vagyis a szintetikusok története. Szó sincs arról, hogy ne lenne érdekes, mert igenis az - erre később még visszatérünk -, csak, akkor miért nem csinálnak külön filmet az androidoknak, és folytatják a majdnem hibátlanul felvezetett Prometheust. Egyébként kis érdekesség, eredetileg Prometheus 2. volt a projekt neve, később pedig Alien: Lost Paradise, ami nagy eséllyel a Tervezők otthonáról szólt volna, ahová David és Shaw utazott a Prometheus végén. Gondoljunk csak bele, hogy milyen piszok jó film/filmek készülhettek volna el. De nem, helyette megkaptuk az Alien: Covenantot.

A Covenant minden bizonnyal újabb megosztó film az Alien-rajongók körében, amely, ahogy az előbb is említettem, egy nagy fordulatot vett az eseményekben. És emellett számos hibát is észre lehet venni, amelyeket a Prometheus után sem tudott leküzdeni az alkotás. Először is, a karakterek. Már korábban is megemlítettem, hogy a szereplők nagy része nem tudósokhoz méltó módon viselkedik és itt is ez a helyzet. A Prometheus esetében legalább lehetett azonosulni a hősökkel, de a Covenantban szinte senkivel. Talán nem kellett volna megint egy új gárdát szerződtetni a filmhez, hanem mondjuk Shaw doktort életben hagyni. Továbbá a döntések ismét borzasztóan nevetséges és rengeteg olyan pillanat van, amit egy átlagos hétköznapi ember is okosabban tudna kezelni, akinek fogalma sincs az űrről és az idegen planétákról.

Többek közt még pár mondat erejéig a karaktereknél maradva, szót kell ejteni a párbeszédekről is, amelyek megdöbbentőek voltak. Az ember közt lezajlott kommunikáció többsége ismét nevetséges, viszont a két android, David és Walter olyan érdekes eszmecseréket folytatnak, hogy már ezért biztosan megérte megnézni a filmet. Beszéltek a teremtésről, az ősi civilizációkról, az ember és robot kapcsolatokról, a szintetikusok érzéseiről és szinte minden érdekfeszítő dologról.

Davidról megint csak azt lehet elmondani, hogy Michael Fasbender csodálatosan hozza a figurát és üde színfoltja a filmnek. Ugyebár megölte Shaw doktort - hiába kedvelte a nőt - és számtalan kísérletet végzett az idegeneken, de még a Tervezőket is kiirtotta. Szóval mondhatjuk Davidből egy isten vagy tömeggyilkos vált. Ez különösen igaz azután, hogy a fináléban látott csavar során ő utazik tovább a megmaradt túlélőkkel és nem Walter. Így pedig a birtokában van több ezer ember és embrió.

A látványra egy szavunk nem lehet, mert csodaszép tájakra kalauzoltak el minket a készítők. Az idegenek, a Tervezők és a Xenomorphok pazarul és egyben rémisztően néztek ki, szóval ezek a pontok mindenképp a pozitívumok sorát erősítik. És még arról se feledkezzünk meg, hogy rendkívül brutális és véres volt a Covenant, ami nagyon jól állt neki.

Tehát összességében az Alien: Covenant egy óriási kihagyott ziccer, mert simán dolgozhatott volna azzal az érdekes és izgalmas koncepcióval, amit a Prometheus felvezetett, de hát Ridley Scott inkább a szintetikusok szálát választotta. Az események végéhez közeledve kaptak a rajongók egy kis Alien-fanservice-t, hiszen egy űrhajón belül kellett megküzdeniük hőseinknek a bestiával, de ezt én eléggé erőltetettnek éreztem és összecsapottnak, ahogy az egész filmet. Nem mondom, hogy nem szeretem a Covenantot, de ismét fájhat a szívünk.

Hirdetés


AlienAlien: CovenantAlien: RomulusFilmek 2017HorrorKultfilmekMicheal FasbenderPromehteusRidley ScottSci-fiVisszatekintőXenomorph

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Egy látványos marhaság volt, nagyon elrontották. Nem David alkottam meg a xenomorphokat…