Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő - A végső megoldás: Halál

Az Alien 3. még mind a mai napig egy rendkívül megosztó alkotás a franchise-ban


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 08. 11. 18:27

Visszatekintő - A végső megoldás: Halál
Megosztás

Hirdetés

Nemrégiben elkezdtük felidézni a korábban megjelent Alien-filmeket, hiszen augusztus 15-én érkezik a hazai mozikba a legújabb alkotás a franchise-ban, az Alien: Romulus. Eddig sor került a '79-es első, illetve a '86-os második felvonásra, a mai nap pedig a harmadik, azaz A végső megoldás: Halál kerül terítékre.

A történet szerint Ellen Ripley sikeresen megmenekült, amikor űrhajója lezuhant a Fiorina 161 bolygón, viszont a balesetet Newt és Bishop nem éli túl. A Fiorina 161-ről kiderül, hogy a bolygó nem más, mint egy fegyenctelep, ahol a magukra hagyott rabokra van bízva, hogyan maradnak életben. Ripley-nek hamar rá kell jönnie arra, hogy bár társai meghaltak, nem ő maradt a hajó egyetlen utasa.

A film körül elég nagy volt anno a hercehurca, mivel több forgatókönyv is készült hozzá, viszont végül David Fincher ülhetett a rendezői székbe. Az ő nevéhez olyan remekművek fűződnek, mint a Hetedik, a Harcosok klubja és a Social Network - A közösségi háló. Tehát megint azt tapasztalhattuk az Alien-filmeknél, hogy egy kiváló alkotóra bízták a feladatot.

A végkifejlet pedig egy rendkívül megosztó darabot hozott a világra. Sok rajongó nem kedveli az Alien 3-at, viszont akadnak olyanok is, akik bármikor újra nézik. Számomra első alkalommal nem tetszett, és akkor bátran mertem úgy hivatkozni rá, mint a legrosszabb Alien-filmre, viszont, ahogy teltek az évek egyre jobban megszerettem A végső megoldás: Halált. Egyébként nemcsak a nézők, de a kritikusok sem volt elájulva tőle.

Az azonban tény, hogy nem ez lesz a legjobb mozi a franchise-ban, mert bőven találhatunk benne hibákat. Először is, a vizuális megvalósítás. Persze, erre most lehetne azt mondani ellenérvként, hogy '92-t írtunk és nem volt olyan fejlett a technológia, de, ha megnézzük a korábbi filmeket vagy más sci-fi műveket ebben az időben, akkor miről is beszélünk? A legszembetűnőbb a Xenomorph ábrázolása egyes jeleneteknél. Néhol förtelmesen festett és inkább röhögtem rajta, mintsem féltem - ez főleg, akkor volt igaz, mikor a finálé előtt mászik a falon, egyszerűen botrányosan nézett ki.

Emellett voltak olyan pillanatok a Xenomorphfal kapcsolatban, amikor össze lehetett tojni a gatyánkat. Nem elég, hogy egy teljesen másik idegent láthattunk - és itt is kizárólag egy példányt, mint az első filmben -, mivel sokkal vadabb és gyorsabb volt. A leghátborzongatóbb mozzanata az volt az Alien 3-nak, mikor Ripley-hez olyan közel hajol, hogy csak centik választják el egymástól a szörnyet és a nőt. És ilyenkor lehetett már sejteni, hogy bizony valami itt nincs rendben.

Történt ugyanis, hogy még Ripley hibernált állapotában az egyik lény rávetemedett az arcára és "elültetett" benne egy Xenomorphot, de nem akármilyet, hanem egy királynőt. Szegény Ripley-nek nem elég, hogy egy olyan bolygón landolt, ahol csak elítélt férfiak vannak, akik ki vannak éhezve a szexre, de még egy királynőt is magába hordoz. Hatalmas fordulat volt ez, és aligha lehetett rá számítani.

Természetesen a cég is útnak indult, hogy megmentse a nőt, de, ahogy tudjuk nekik nem ez volt az elsődleges. Erre bizonyítékként szolgál a film végén látott újabb csavar, amikor Ripley a gyógyulás helyett, inkább a halált választja, mert tudja, hogy csak a Xenomorph miatt jöttek el érte. A Weyland-Yutaninál pedig voltak olyan ravaszak, hogy a Bishop szintetikus robot tervezőjét küldték el érte, aki ugyanúgy nézett ki, mint a hamar megkedvelhető, de sajnos életét vesztő android.

A film során érdekes volt az a koncepció, miszerint egy olyan bolygón játszódik a történet, ahol csak dupla Y-kromoszómás emberek élnek. Ez több konfliktushoz is vezetett, volt egy szexuális feszültség Ripley és a férfiak között, de a nőnek egy izgalmas kalandja is volt Clemenc úrral - a színész egyébként, Charles Dance, aki a Trónok harcában alakította Tywin Lannistert. Több alkalommal is szemet vetettek Ripley-re és sokszor nem hittek neki, mert nő. Pedig valljuk be, ő volt a legtökösebb mindenki közül ezen a planétán, még ha nem is voltak neki.

Ugyebár a második rész James Cameron révén sokkal több akciójelenetet tartalmazott, ami itt már alig volt jelen. Sokkal inkább hajaz A végső megoldás: Halál az első Alien-filmre, amely egy bezárt helyen játszódik, csakis egy szörnyeteggel, aki folyton szedi áldozatait. Ezáltal merőben sok feszült és izgalmas pillanattal találkozhattunk, de néhol talán túl lassú volt a film. Mindenből egy kicsivel több kellett volna és akkor simán felérhetne az első-kettő darabhoz. Persze, lehet valakinek így is felér vagy kenterbe veri őket, mert ez még mind a mai napig egy borzasztóan megosztó film.

Hirdetés


A végső megoldás: HalálAlienAlien: RomulusDavid FincherFilmek 1992HorrorJames CameronKultfilmekRidley ScottSci-fiSigourmey WeaverVisszatekintőXenomorph

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.