Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Alien IV. - Feltámad a Halál

Na erre aztán tényleg semmi szükség nem volt. De vajon a negyedik vagy a harmadik rész a rosszabb?


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 08. 12. 16:55

Visszatekintő: Alien IV. - Feltámad a Halál
Megosztás

Hirdetés

Nemrégiben elkezdtük felidézni az eddig megjelent Alien-filmeket, mivel hamarosan, egészen pontosan augusztus 15-én érkezik a hazai mozikba az Alien: Romulus. Korábban szó esett már az első-három alkotásról, amelyeket IDE kattintva tudtok elolvasni. A mai nap pedig a franchise számozott negyedik része, az Alien IV. - Feltámad a Halál kerül górcső alá.

A történet dióhéjban annyi, hogy Ripley életét áldozta a földönkívüli szörnyeteggel vívott küzdelemben. A testében azonban ott maradt az új élet csírája - egy idegen lényé. Kétszáz esztendővel később, egy genetikai kísérletsorozat eredményeképpen, a tudósok életre keltik a hadnagyot. De nemcsak őt klónozták, hanem a benne lévő idegen királynőt is. Céljuk, hogy kitenyésszék a tökéletes fegyvert. Ez olyannyira sikerül, hogy a kiszabadult szörnyetegek ellepik a támaszpontot. Ripley-re és az állomásra érkező csempészekre vár a feladat, hogy megállítsák az idegeneket.

Az Alien 3-nál már megemlítettem, hogy mennyire megosztó volt. Azonban ez a szó még inkább igaz erre, mert, amit ebben az alkotásban láthattunk, az finoman szólva is érdekes és hemzsegnek a botrányos elemek benne, a pozitívumok pedig alig fellelhetőek a negyedik részben. Teljesen jogos ez az álláspont a film kapcsán mind a kritikusoktól és rajongóktól is egyaránt. Nem egyszer láttam már a Feltámad a Halált, mindig próbáltam neki esélyt adni, mert mégis egy szeretett franchise-ról van szó, de folyton rá kell döbbenni arra, hogy ez a film egyszerűen rossz - és most finoman fogalmaztam.

Maga a koncepció tök jól is elsülhetett volna, hiszen a hangsúly a Xenomorphokon végrehajtott kísérleteken van. Hátborzongató, hogy a film során milyen hibrid egyedekkel találkozunk, főleg a fináléban felbukkanó ember-idegen kombináció. Nem éppen a legbarátibb lény az biztos. Mellette szemügyre vehetünk még számos "átlagos" földönkívülit, illetve egy királynőt is, amely még mindig félelmetesen néz ki, és a film ezen része, ami a laboratóriumi munkákat kívánja bemutatni, nem sültek el olyan rosszul, mint az alkotás többi része, de valljuk be, sokkal több lapult ebben.

Az egyik legfőbb hiba, hogy egy szereplővel sem lehet azonosulni. Rengeteg új karakterrel találkozunk, vannak köztük ismerős színészek is, de egyszerűen senkivel nem tudunk szimpatizálni. Sigourney Weaver ugyan visszatért, de az új Ellen Ripley-klón egy nevetséges figura, aki hiába Ripley, ő már nem az, akit az eddigi filmekben láthattunk. Továbbá az se segített, hogy jó pár jelenetnél beletolják egy adott szereplő arcát a kamerába, ami borzasztóan bugyuta pillanatokat okozott, már-már komédia szintűnek is nevezhető.

A másik nagy negatívum, hogy nem lehet félni a film nézése közben. Pár kivételes alkalom azért akad, de összességében ez nem mondható el. Az Aliennek mindig is az volt az erőssége, hogy bárhol játszódjon, bármilyen környezetben, ott félelmet keltett bennünk, tudtunk aggódni a karakterekért, de itt egyik sincs meg. Legutóbbi nézéskor már alig vártam, hogy vége legyen ennek a szenvedésnek, szebb szó tényleg nincs erre. Megkockáztatom, hogy a két Alien vs. Predator is jobb volt - na, de arról majd a jövőben beszélünk.

A második film után mondhatni ez volt a legakciódúsabb, viszont bár ne lett volna az. Az összecsapások nagy része a vicc kategóriába tartozik és rendkívül bénák. Néhol azt éreztem, hogy egy zs-kategóriás horrort nézek, amin csak röhögni lehet. Egyesek szemében lehet nem leszek népszerű a véleményemmel, de csoda, hogy innen volt még kiút. És szerencse, hogy 2012-ben egy óriási vérfrissítésre került sor a Prometheus személyében.

Nagyon szépen le lehetett volna zárni egy korszakot a franchise-ban az előző filmmel. Gyönyörű és egyben tragikus volt a trilógia vége, de a három alkotás összképe egy mestermű. Nem kellett volna elkészíteni a negyedik részt...

Hirdetés


AlienAlien: RomulusAlien IV. - Feltámad a HalálFilmek 1997HorrorKultfilmekRidley ScottSci-fiSigourmey WeaverVisszatekintőXenomorph

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.