Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Prometheus

2012-ben egy teljesen más irányt vett az Alien-franchise


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 08. 14. 20:42

Visszatekintő: Prometheus
Megosztás

Hirdetés

Nemrégiben elkezdtük felidézni az eddig megjelent Alien-filmeket, hiszen augusztus 15-én debütál a hazai mozikban a legújabb darab a franchise-ban, méghozzá az Alien: Romulus. Korábban sor került már a négy klasszikus alkotásra, a mai nap pedig a 2012-ben debütált Prometheus kerül terítékre, amely a harmadik, illetve negyedik részhez hasonlóan rendkívül megosztó lett a rajongók és a kritikusok körében is egyaránt.

A történet dióhéjban annyi, hogy a tudósok idegen civilizáció emlékeire bukkannak a Földön. Az ősi jelek útmutatását követve a Prometheus űrhajót útnak indítják a világegyetem távoli sarkába, hogy választ találjanak az emberiség alapvető kérdésére. A legénységet két tudós vezeti. Shaw vallásos hitétől vezérelve szeretne találkozni az istenekkel, Holloway-t a kalandvágy hajtja. Ám egyikük sincs felkészülve arra az iszonyatra, ami a bolygón vár rájuk. 

Nagy eséllyel nem mondok újat azzal, hogy egy Alien-film körül elég nagy volt a hercehurca, mivel a Prometheus esetében és ez volt a helyzet. Fontos megemlíteni, hogy Ridley Scott visszatért a rendezői székbe, aki egy Alien előzményt tervezett, Alien: Zero címmel, és ezt követően kapta a Prometheus nevet. A legnagyobb problémájuk a rajongóknak és a kritikusoknak az volt, hogy nem egy "szokásos" alkotás érkezett a franchise-ba és csak a fináléban láthattunk pár perc erejéig egy Xenomorphot. 

Számomra a film egy rendkívül pozitív csalódás volt és bármikor szívesen újra megnézem, viszont teljesen meg lehet érteni azokat, akik más véleményen vannak. Ez annak is köszönhető, hogy borzasztó volt a marketing, és mondhatni - egy erős túlzással élve - átvertek minket, mert a Prometheus valóban nem egy szokványos Alien-mozi. Sőt, még az is bátran megtekintheti, akinek fogalma sincs a világról, mert önálló projektként is megállja a helyét.

Személy szerint engem mindig érdekelt a téma, hogy mi, emberek honnan származunk, hogy jöttünk létre, satöbbi - minden biológiai tényt félretéve -, tehát már jó esélyekkel indult nálam a film. És ez ötvözve az Alien-világával, fantasztikus érzés. Azonban hiába ez az érdekes téma, sajnos rengeteg kérdésre nem kaptunk választ és még az Alien: Covenant című alkotásban sem, amely egy teljesen másik irányt vett. Ezért mindig is fájni fog a szívem, mert óriási potenciál lapult ebben, hogy mélyebben kibontsák a történetet. Azonban, ha az ember kíváncsi további Prometheus történetekre, akkor érdemes elolvasni az ebben a témában megjelent képregényeket, amelyek szintén jól sikerültek és pár apróbb információval kibővítették az eseményeket. De természetesen ezt a moziban kellett volna részletezni, csakúgy, mint a Star Warsban.

A történet vezetése egyeseknek vontatott lehet, viszont ez tökéletesen illik a filmhez. Már az első képsoroktól kezdve érezhető az a misztikum és rejtély, ami már alapból is körbelengi ezt a témát. Ezt még jobban a magasba emeli a fantasztikus zene, illetve a hátborzongató hangok - legyen szó az üres és félelmetes űrről vagy az idegenek lényekről. 

A Prometheus látványa viszont csodálatos. Minden egyes apró részletre figyeltek a készítők és szemet gyönyörködtető pillanatokat láthattunk. A gigászi űrhajóktól kezdve a félelmetes idegen "teleptől"- amely szintén egy úrhajó -, minden lélegzetelállító. Az idegen lények is gyönyörűen lettek megalkotva és egyben rémisztőek. Legyen szó például a Tervezőkről, akik ugyebár az emberiséget hozták létre. 

Azonban ez a felfedezés nem olyan volt, mint amire a tudósok számítottak. Ugyanis azért hoztak létre minket, mert "megtehették és végül az is kiderült, hogy ki akarták írtani az embereket, mert megbánták a Tervezők a tettüket. Emellett egy tömegpusztító fegyvert is megalkottak, méghozzá egy fekete zselészerű anyagot, amely ha bekerül egy szervezetbe, akkor drasztikus változásokon esik át a gazdatest és a halál vár rá. Nagyon érdekes ez a koncepció és azóta is dicsérendő, hogy bemerték vállalni ezt az Alien-franchise-ban, csak jobban és okosabban kellett volna megvalósítani. 

Továbbá a filmet erősíti meg az is, hogy milyen kiváló színészeket sikerült szerződtetni, akiknek a nagy része pazar teljesítményt tett le az asztalra. Láthattuk a Prometheusban például Michael Fasbendert, Charlize Theront, Idrist Elbát, Guy Pearce és Benedict Wongot. Nagy pozitívum, hogy mindegyik karakter egyedi tudott maradni és, hogy változatosan sikerült őket megalkotni.

A szereplők közül mindenképp ki kell emelni a Michael Fasbender által megformált Davidet. David egy szintetikus, akik nélkül szinte már elképzelhetetlen lenne egy Alien-film. Egy nagyon összetett figuráról van szó, aki mondhatni önálló életre kell, mert néha egyéni küldetéseket hajt végre. Davidet rendkívül érdekli az új világ és az idegen fajok biológiai összetétele, illetve szinte minden, ami megtalálható a bolygón. Fontos kiemelni azt is, hogy az android olyan megdöbbentő dolgot is elkövet a kutatás érdekében, hogy Shaw doktor férje italában elhelyez egy darabot a fekete anyagból, amelynek hatásra elkezd átalakulni a teste, de végül Vickers megöli őt a biztonság reményében. Ebbe azért bele lehet kötni... Michael Fasbendert egyébként meg kell dicsérni, mert lenyűgöző volt ebben a szerepben.

Hiába jók a karakterek és egyediek, emellett egyesek olyan meghökkentő és gyermekded, bugyuta döntéseket hoznak, hogy az nem tudósokhoz méltó. Legyen szó az előbb említett gyilkolásról vagy arról, hogy nem visznek fegyvert magukkal, amikor elindulnak az expedícióra. De azt is ide lehetne sorolni, mikor az egyik kutató úgy viselkedik a kígyószerű apró lénnyel, mintha egy aranyos háziállat lenne. 

A film vége pedig ismételten a pozitívumok sorát erősíti, hiszen ennél a pontnál vehetünk szemügyre először egy Xenomorphot. A hátborzongató idegen az egyik Tervezőből kelt ki és érdekesség, hogy ez a Xenomorph máshogy néz ki egy általunk megszokottól. Feje formája például hegyes és egyben mászott ki az emberek teremtőjéből.

Tehát összességében a Prometheus egy jó film, amiért sajnos nagy kár, mert lehetett volna még jobb is. A koncepció borzasztóan érdekes, illetve dicsérendő, hogy egy efféle előzménye próbálták megalkotni. Ha egy kicsit többet foglalkoztak volna a projekttel és jobban összerakják, akkor nemcsak önálló filmként, de Alien előzményként is hibátlanul működhetne.

Hirdetés


AlienAlien: RomulusBenedict WongCharlize TheronFilmek 2012Guy PearceHorrorIdris ElbaKultfilmekMicheal FasbenderPrometheusóRidley ScottSci-fiVisszatekintőXenomorph

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.