Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Ilyen lett az Alien: Romulus

Úgy tűnik ez a film is rendkívül megosztó lett, viszont könnyen lehet, hogy a rajongók szívét hamar megdobogtatja


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 08. 19. 11:10

Ilyen lett az Alien: Romulus
Megosztás

Hirdetés

Ez a nap is eljött, hiszen végre debütált a hazai mozikban az egyik legikonikusabb sci-fi-horror-franchise legújabb alkotása, az Alien: Romulus. A filmek mondhatni jó pár éve eléggé megosztóak, hiszen utoljára a második rész volt az, amit szinte minden egyes rajongó szeretett, azóta pedig az összes darabot a megosztottság jellemzi. Viszont Fede Álvarez rendező megalkotott egy olyan Alien-mozit, ami talán levetkőzi magáról ezt a jelzőt. A cikk további része spoilereket tartalmaz!

A történet röviden annyi, hogy miközben egy elhagyatott űrállomás rejtett zugait kutatják, a fiatal űrkolonizálók egy csoportja az univerzum legfélelmetesebb életformájával találja szemben magát.

A Romulus már az első képkockáktól kezdve tiszteleg az előző filmek előtt, amely több ponton is észrevehető. Először is, az eszközök. Piszok jól csinálták, hogy visszahozták az első-négy alkotásban látható retrofuturisztikus kütyüket és nem láthattunk olyan fejlett technológiát, mint például a Prometheus esetében. Továbbá ismételten jelen van egy Anya, és emellett számtalan utalás van még az előző hat alkotásra, például a Prometheus is szóba került, a fekete anyag miatt, aminek volt is szerepe, de erről majd később. Szóval összességében azt lehet mondani, hogy összegyúrták az eddig megjelent Alien-mozikat és egy együttest hoztak létre, ami nagyon jól fest a palettán.

Többek közt arról is érdemes szót ejteni, hogy az első, illetve a második rész között játszódik a Romulus és meg is említik a filmben, hogy a Nostromónak egy túlélője volt és megtalálták azt a Xenomorphot, amelyet Ripley kiengedett a jéghideg űrben még A nyolcadik utas: a Halál történéseiben. És, hogy tovább fokozzuk a nosztalgiázást, feltűnt a filmben a néha Ian Holm androidja is, aki ugye az első epizódban Ash volt, viszont itt csak a kinézete ugyanaz, a neve nem. De természetesen a céget szolgálja. Nagyon megdobogtatta a szívemet és csodaszépen hozták vissza.

Eleinte féltem a Romulustól, mikor kiderült, hogy egy fiatal csapatot állítanak a film központjába, de kár volt aggódni. Nagyon érződik sok döntésnél, illetve a párbeszédeknél, hogy tényleg az ifjúsággal van dolgunk, viszont a karakterek egytől egyig működtek. Persze, akadt olyan, aki rettentően idegesítő volt - meg is kapta később a méltó büntetését - és olyan is, aki csak azért szerepelt az alkotásban, mert meg kellett valakit ölnie az idegeneknek.

Van két szereplő, akit mindenképp ki kell emelni. Az egyik nem más, mint Andy, vagyis a film egyik szintetikusa. A színész pazarul formálta meg a karaktert és egy rendkívül összetett figuráról van szó. Amikor először látjuk Andy-t, akkor egy érzékeny és visszahúzódó androidot vehetünk szemügyre, viszont a későbbiekben "felfejlesztik" és már a cég küldetését részesíti előnyben. David Jonsson alakítása lenyűgöző volt, hogy két különböző robotot kellett megformálnia és ezt hiba nélkül tette meg. Lehet bátor és merész leszek a következő állításommal, de Andy David után a második legjobb android a franchise-ban.

A másik karakter, akiről mindenképp szót kell ejteni, az Rain. Már megszokhattuk, hogy majdnem az összes Alien-filmben egy nő a főszereplő és ez most sem volt másképp. Ripley után egy női figura sem tudott igazán kiemelkedni - talán egy kicsit Shaw doktor -, viszont Rain toronymagasan a legjobb Ellen Ripley után. Pazar a színésznő alakítása és simán eltudnék képzelni vele további részeket, mert megvan hozzá a karizmája, a tehetsége, hogy elvigye a hátán a jövőben egy ideig az Alient.

A Romulus látványa önmagáért beszél. Ismét bátor mondatot engedik ki magamból, de megkockáztatom, hogy az év egyik legszebb filmjét láthattuk vizuális téren. Az űrhajók, az elején látott telep, ahonnan elindulnak karaktereink, a bolygó gyűrűje - hát milyen részletességgel dolgoztak - és a szörnyek, egy szóval leírva a látványt: elképesztő.

Ami pedig nem hiányozhat egy Alien-alkotásból, az a horror faktor. Rég nem láttam ennyire rémisztő filmet a franchise-ban. Már önmagában az atmoszféra is megteremti a tipikus hangulatot, mert rendkívül feszült, a kép színe is ezt sugallja. Vannak olyan jelenetek a Romulusban, amikor elég keményen össze tudja ..... magát az ember. Nemcsak jumpscare-kről van szó, hanem a Xenomorphok jelenlétéről. Félelmetes és megdöbbentő momentumokat hoztak magukkal. És nem mellesleg iszonyat véres és undorító a film, szóval elég érdekes döntés volt a 16-os korhatár besorolás.

És, ha már idegenek, akkor folytassuk velük. Rengeteg fajtát vonultat fel a film, legyen az arctámadó vagy Xenomorph, de még újakat is kaptunk. Azt is bátran merem állítani, hogy az arctámadók sosem voltak ilyen rémisztőek, mint ebben a műben. Elképesztő, hogy milyen undorító lényekről van szó és a Romulus egy tucatnyit mutat be nekünk, szóval nagy hangsúlyt fektettek rájuk. Emellett természetesen a Xenomorphok sem szorultak a háttérbe és ők is nagy számban vannak jelen. És van egy új lény is, amely érdekes módon került a világra. Az egyik karakter terhes és eléggé megsérült, emiatt pedig használja azt a fekete anyagot, amit a Prometheusban is láthattunk, csak azóta ezt a "szérumot tökéletesítették" és beadja magának. Az eredmény pedig egy ember-idegen hibrid lett, ami iszonyat magas és borzasztóan félelmetes. Kicsit, mintha hajazna a Tervezőkre vagy az Until Dawn videójátékból ismert Wendigókra. Szóval az űrlényekre egy szavunk nem lehet, egytől egyik mindegyik faj fantasztikusan és egyben hátborzongatóan lett megalkotta. 

Azonban a Romulus egyáltalán nem tökéletes. A negatívumokhoz tartozik az, hogy kicsit lassan indult be a film és volt egy jelenet, ami engem nagyon kizökkentett. Ez akkor volt, amikor Rain is Andy másznak a liftaknában, viszont Rain leesik, mert kikapcsolt a gravitáció. És esés közben megfogja egy Xenomorph... Most tényleg ez mi volt és miért kellett? Ráadásul még ott nézi a Xenomoprh perceken át, nemhogy megölné, ahogy a többi szereplővel is tette. Persze, ezt meg lehet indokolni azzal, hogy el akarta vinni a fészekbe, viszont ez a jelenet nagyon nem kellett volna. Továbbá számomra az is a film rossz oldalát képviseli, hogy eléggé kiszámítható tud lenni. Azonban a Covenant után egy megváltás, ez egészen biztos.

Hirdetés


AlienAlien: RomulusFede ÁlvarezFilmek 2024HorrorRidley ScottSci-fiXenomorph

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.