Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A Jedi Főtanács 12 tagja a klónháborúk utolsó napjaiban

Végeláthatatlanul sok Jedit ismerhettünk meg az utóbbi évtizedek során, de melyik 12 prominens tag szolgálta a Főtanácsot a Nagy Tisztogatás idején?


dsnrbrt Dósa Norbert

2023. 10. 31. 00:00

A Jedi Főtanács 12 tagja a klónháborúk utolsó napjaiban
Megosztás

Hirdetés

Bár az eredeti trilógia során is láthattunk már néhány Jedit, a Star Wars világa csak az előzménytrilógia idején vált igazán gazdaggá a megannyi új bolygónak, fajnak, szereplőnek és konfliktusnak köszönhetően. Jóllehet már az eredeti filmek idején is beszéltek a Jedi Tisztogatásról és az egykor még virágzó Rendről, 1999-ig nemigen volt fogalmunk arról, hogy hogyan is nézett ki pontosan a Jedik egykori közössége. Azonban ez a Baljós árnyak után megváltozott és szembesülhettünk azzal, hogy ki az a 12 Jedi, aki az amúgy is különleges 10000 tag közül kiemelkedik.

A Naboo-i invázió és a Jedi Tisztogatás közötti 13 évben nagyban megváltozott a Jedi Főtanács arculata, néhányan már a klónháborúk előtt elhunytak, mások pedig közben vagy azután. Cikkünkben arra a 12 Jedire térünk ki, akik jelenlétükkel megtisztelték a Jedi Főtanácsot a klónháborúk utolsó napjaiban.

12. Anakin Skywalker

Senkinek sem kell bemutatni a Star Wars mindenkori főszereplőjét, Anakin Skywalkert. A Kiválasztottat Dooku kivégzése után léptették elő és foglalta el Oppo Rancisis helyét – akiről azóta sem tudunk többet annál, hogy túlélte a Tisztogatást. Skywalker igencsak felháborodott, hogy nem adták meg neki a mester kinevezést, annak ellenére, hogy ő volt a legfiatalabb tanácstag a Jedi Rend történelmében. Végül költői módon Anakin kinevezése volt a legutolsó és ő maga volt az, aki a klónokat leszámítva a legtöbb Jedi életét vette.

11. Agen Kolar

Agen Kolar zabrak Jedi volt a Galaktikus Köztársaság utolsó napjaiban és egyike az Első geonosisi csata túlélőinek. Bár még a hivatalos oldalak sem árulnak el sokat a férfiról, annyi biztos, hogy harcolt a klónok háborújában és elsőként halt meg, amikor ő és a társai megpróbálták elfogni Sidioust.

10. Coleman Kcaj

Coleman Kcaj az ongree fajba tartozó Jedi mester volt és a klónháború utolsó évében foglalta el a Savage Opress által megölt Adi Gallia helyét a Jedi Főtanácsban. Coleman nagyjából ott volt az összes fontosabb tanácstermi megbeszélésen, amit a különböző produktumokban láttunk, de leginkább megfigyelőként. Kcaj egész életében próbálta kerülni a konfliktusokat és ezt olyan szinten kimaxolta, hogy a Nagy Jedi Tisztogatást is túlélte. Valamikor YE 14 és YE 9 között nyakoncsípték őt az Inkvizítorok és végeztek vele.

9. Stass Allie

Bár a hivatalos oldalakon – pl. Wookieepedia – is nagy a keveredés Stass Allievel kapcsolatosan, feltételezhetően Depa Billaba helyét vette át a Jedi Főtanácsban (több forrás azonban Adi Gallia megüresedett székéről beszél, pedig azt a listánkon szereplő Coleman Kcaj foglalta el). A korábbi tanácstag, Adi Galliahoz hasonlóan ő is a tholothian fajba tartozott és a Jedi Főtanács más tagjaihoz hasonlóan ő maga is részt az Első geonosisi csatában. Stass Allie a háború utolsó óráiban Saleucamin teljesített küldetést, amikor Neyo parancsnok és a 91-es felderítő hadtest tűz alá vette és kivégezte őt. Tudni kell még róla továbbá azt is, hogy nagyon jártas volt az Erő-gyógyításban és tudását később Barriss Offeenak is átadta. Bár Filoni tervezte a szerepeltetését A klónok háborújában, sajnos ez sosem következett be.

8. Obi-Wan Kenobi

Kevesebb ismert Jedi van Obi-Wan Kenobinál és meg is szolgálta a hírnevét: a klónháborúk során megannyi ütközetben vett részt a 7. légi hadtesttel és híres volt kitűnő diplomáciájáról. Szarkasztikus humora és bosszantó intelligenciája miatt kalandjai során Kenobi nem csupán szövetségeseket, de ellenségeket is szerzett, köztük olyan kiváló harcosokat is, mint Grievous tábornok és Maul. Végül a klónháború utolsó szakaszában a saját szövetségesei árulták el: Cody lelövette őt és Anakin is végezni próbált vele. Kenobi volt az egyik olyan Jedi, aki a legtovább húzta a 66-os parancs után, YE 0-ban áldozta fel magát azért, hogy Luke Skywalker és társai megmenekülhessenek.

7. Kit Fisto

Kit Fisto még véletlenül sem volt annyira karótnyelt, mint a Jedik többsége. Az egyik leghumorosabb és legtöbbet vigyorgó Jediként azonnal belopta magát a nézők szívébe A klónok támadása és A klónok háborúja során egyaránt. A nautolan Jedi mester is részt vett az Első geonosisi csatában és rögtön utána el is foglalta helyét a Jedi Főtanácsban. Fisto később helytállt a Hissrichen, túlélte a találkozást Grievousszel de a legnagyobb szerepe mégis a Mon Calán volt, ahol testfelépítésének hála nagyon is otthonosan mozgott. Fisto ugyanis nem csak a fénykardforgatásban jeleskedett, de az Erőhasználatot is művészi módon gyakorolta, pl. a vízáramlatokat is képes volt támadásra és védekezésre egyaránt használni. Sajnos sem a vívótudománya, sem az Erőben való jártassága nem volt elég, hogy túlélje a Sidiousszal való összecsapást, de Mace Windu után így is ő húzta a legtovább a Sith mesterrel való találkozást.

6. Shaak Ti

Shaak Ti azon kevés szereplők egyike, aki majdnem annyiszor ünnepelte a halálát, mint a születésnapját. Anno a most már legendákba tartozó The Force Unleashedben a Starkiller elleni harc után vetette magát egy sarlakk gyomrába. A sithek bosszúja két törölt jelenetében is életét vesztette, először Grievous szúrta le hátulról, majd ugyanígy tett Darth Vader is a film egy későbbi pontján. Végül az utóbbi lett kanonizálva A klónok háborúja 6. évadában lévő Yodára fókuszáló történetszál során.

Shaak Ti a Dooku által megölt Yaddle helyét foglalta el a Jedi Főtanácsban YE 32-ben és talán nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy a togruta Jedi is jelen volt a Geonosison a háború kirobbanásakor. A Jedik őt bízták meg a klónok képzésének felügyelésével, a háború végéig leginkább a Kaminon állomásozott és részt is vett az ottani csatában, majd Fivest is felügyelte, de sajnos jobban bízott mindenki másban, mint a klónban. A coruscanti csata során Shaak Ti „védelmezte” Palpatinet és ugyan derekasan megküzdött Grievousszel is, végül alulmaradt a kiborggal szemben. Nem sokkal a felépülése után, a Jedi templom ostrománál maga Darth Vader végzett vele meditálás közben.

5. Saesee Tiin

Saesee Tiin egy iktotchi Jedi volt a Galaktikus Köztársaság napjaiban. Tiin híres volt telepatikus képességeiről, jelen volt a háború kirobbanásakor és ő volt a Rend egyik, ha nem a legjobb pilótája, a Lola Sayu és a Mon Calamari égi csatáiban is jeleskedett. Végül ő lett a Nagy Jedi Tisztogatás második áldozata, Palpatine sajátkezűleg végzett vele, egy-két másodperccel Agen Kolar után halt meg.

4. Plo Koon

A Kel-Dor fajba tartozó Plo Koon volt a Jedi Főtanács egyik legbecsületesebb és legmegfontoltabb tagja és ő maga is túlélte az Első geonosisi csatát, illetve éppenhogy átvészelte a Malevolence elleni összecsapást. Plo Koon-t itt zárták úgy a klónjai, mint a nézők a szívébe, ugyanis emberként kezelte a mások által feláldozhatónak tekintett katonákat. A Farkasfalka (Wolfpack) a legkisebb túlzás nélkül is barátként kezelte a tábornokot, aki az első és a második feluciai csatában is részt vett. Majdhogynem két évtizeddel a klónháborúk előtt ő maga szállította Ahsokát a Jedi Templomba és ezután is nagyon jó kapcsolatot ápolt a fiatal togrutával. Plo Koon még jópár másik ütközetben is részt vett, utolsó útja pedig a Cato Neimoidiára vezette, ahol a Jag nevű klónpilóta hezitálás nélkül lelőtte őt, Plo Koon pedig az űrhajójával becsapódott és felrobbant.

3.  Ki-Adi-Mundi

Ki-Adi-Mundi egy cerean Jedi volt és a Jedi Főtanács tiszteletbeli tagja a Rend utolsó évtizedeiben. Mundi mindkét geonosisi csatában hősiesen helytállt, végül a Mygetoon a saját katonái – pontosan a 21-es Nova Hadtest – sortűz alá vették és mindhiába vert vissza néhány nyalábot, kivégezték. A kettős agyának köszönhetően hihetetlenül intelligens és bölcs volt, a Rend egyik legnagyobb stratégájaként tartották számon. Sok Jedi hozzá fordult tanácsért, de sokszor a logikája akadályozta a józan ítélőképességben – úgy a Sithek visszatérését, mint Dooku gróf átállását cáfolta. Mundi kiváló fénykardforgató volt, Dookuhoz hasonlóan ő maga is a kecses Makashit alkalmazta.

2. Mace Windu

Mace Windu a Csillagok háborúja egyik legmegosztóbb alakja. Sokan már az előzménytrilógiában is megkérdőjelezték személyét és döntéseit, A klónok háborúja sorozat pedig nem nagyon kedveltette meg a karaktert a nagyérdeművel. Az azonban vitathatatlan, hogy ő volt a Rend egyik legnagyobb bajnoka, már fiatalon is kiemelkedett társai közül. Valamikor YE 50 és YE 42 között került a Jedi Főtanácsba, elfoglalva a meggyilkolt mirialan Jedi mester, Katri helyét. Természetesen ő maga is jelen volt a Geonosison, később a Hissrichi küldetésben, Ryloth felszabadításában, a Malastare-i és Dantooini csatában egyaránt. Később is megannyi küldetésen vett részt és a háború utolsó napjaiban ő gyanakodott leginkább a Főkancellárra. Végül Agen Kolar, Saesee Tiin és Kit Fisto társaságában meglátogatták Palpatine-t és Windu végül a Vaapaddal felül is kerekedett ellenfelén, ahogyan azt több forrás, köztük a Star Wars mindenkori atyja, George Lucas is kijelentette. Kedveljük vagy nem, Windu az egyik legtökösebb Erőhasználó és harcos, akit eddig bármilyen nemű kánon produktumban láthattunk.

1.Yoda

Yoda a Jedi Rend legekjének megtestesítője. Ő a legerősebb, a legbölcsebb, a legidősebb, a legapróbb Jedi, aki a Galaktikus Köztársaság utolsó napjaiban szolgálta a Jedi Rendet. Yoda nagyjából 3 és fél évszázadig(!) volt a Jedi Főtanács tagja és Jedik generációinak egész sorát képezte ki. Yaddlehez, Yarael Poofhoz és Oppo Rancisishez hasonlóan ő is szolgált már a Köztársaság Fénykorának idején is, már jóval a klónok háborúját megelőzően is megannyi csatában vett részt. Anakin Skywalker bukása után Yoda összecsapott Palpatine-nal, de alulmaradt, menekülésre és bujkálásra kényszerült. Végül költői módon ő lett Luke második mestere és ő volt a Galaktikus Köztársaság utolsó életben maradt Jedije - bár mások, mint pl. Ahsoka, Baylan Skoll túlélték őt, de ők már azon a ponton nem vallották magukat Jedinek. Ironikus módon Yoda halálával merült feledésbe az egykor még virágzó Jedi Rend.

A listánkon szereplő Jedik mindegyike különleges volt a maga módján. Bár nem sok kilátás van arra, hogy a közeljövőben előzményekkel kapcsolatos Star Wars produktumot kapunk, azért jó lenne többet kapni az olyan elhanyagolt Jedikből, mint Agen Kolar, Stass Allie és Coleman Kcaj és akkor sem vágnánk eret, ha a már jól bemutatott Főtanács tagokat is többet láthatnánk a jövőben.

Hirdetés


Anakin SkywalkerCsillagok háborújaJedi FőtanácsJedikObi-Wan KenobiStar WarsYoda

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.