Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A Xenomorphok kasztrendszere

A Xenok társadalmi felépítése


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 08. 29. 14:02

A Xenomorphok kasztrendszere
Megosztás

Hirdetés

Ahogy a korábbi cikkemben is elmondtam, a Xenomorphok a méhekéhez és a hangyákéhoz hasonló, de annál jóval összetettebb kasztrendszerrel rendelkeznek. Megkülönböztethetünk Drone-okat, Warriorokat, Praetorianokat, Királynőket, Császárnőket és Anyakirálynőt, azonban ezen kívül is léteznek besorolások. Így pl. létezik egy bizonyos albínó Drone, amit munkásnak nevezünk, a Carrierek és Ravagerek pedig a Praetoriánok változatai. Léteznek Crusher Xenomorphok is, Lurkerek, Boilerek és Spitterek. A Rogue Xenomorphot nehéz bárhová is besorolni, de ők is említésre kerülnek a cikkben. Fontos kiemelnem, hogy a lenti írás nem a xenomorphok típusairól szól! Tehát nem a predalienekről, nem a jockeyról és sok más egyébről beszélek, hanem a társadalmi felépítésről fogunk tárgyalni.

 

A Drone-ok

A Drone-ok a Xenomorph kaptár alapjai; a Dronok kb. a méheknél és hangyáknál is megfigyelhető dolgozók megfelelői. Fő feladatuk a kaptár karbantartása és építése, melyet valószínűleg a saját váladékaikkal tesznek lehetővé.

Átlagos méretük körülbelül 1,8–2,1 méter közé tehető, ha a hátsó lábaikon állnak és 4,2–4,6 méter hosszúak, ha belekalkuláljuk a farkukat is. A fejük teljesen sima, s mint minden egyes társuk, úgy ők is savas testnedvvel rendelkeznek. A Dronokon található egy olyan szerv, mely ragacsos folyadékot termel, s ezt képesek a szájukon keresztül bármilyen felületre kiköpni.

A Harcosok

Az Warrior Xenomorphok – hívjuk őket egyszerűen csak Harcosoknak – látják el a kaptár katonai és védelmi feladatait. A királynő gyermekeiként a Harcosok nagyobbak, erősebbek és félelmetesebbek, mint a korábban említett Drone-ok.

A Harcosok átlagosan körülbelül 2,4 méter magasak a hátsó lábukon állva, és kb. 4,2–4,9 méter hosszúak, ha belekalkuláljuk a farkukat is. A Harcosok igencsak hasonlítanak a Drone-okhoz, annyi különbséggel, hogy a fejük teteje bordázottabb – ha nevezhetem ezt egyáltalán így.

A harcosok átmehetnek egy bizonyos fejlődésen, így Praetorianokká léphetnek elő, akik a Királynő személyes őrei és potenciális utódók egyaránt.

A Praetoriánok

A Praetorianok - más néven Királyi Őrök - nagyobbak és erősebbek, mint a Harcosok és kezdetleges fejkoronával rendelkeznek. Elsődleges feladatuk a kaptárban való járőrözés és a Királynő védelme. A legtöbb Praetorian a Királynő kamráinak környékén tartózkodik. Küllemre nagyon hasonlítanak a Királynőhöz: bár hiányzik a mellkasukról a két kicsi kar, de koronához hasonló fejdísszel, nagy testtel és hatalmas erővel bírnak.

A Praetorianok többféleképpen is létrejöhetnek. Az esetek többségében állítólag speciális tojásokból kelnek ki és életük korai szakaszában királyi arctámadónak hívjuk őket (ezek általában nagyobbak és sötétebb színűek, mint a megszokottak). Ilyenkor az arctámadó elkap egy gazdatestet, s ez esetben automatikusan praetorian születik. Van rá példa, hogy a Praetorian a Harcos kasztból fejlődik ki. A Királynő ilyenkor kiválaszt egy Harcost, hogy Praetorianná alakítsa és ezt az egyedet megtámadják saját kaptárjának más Xenomorphjai. A Harcosnak hosszú ideig egyedül és száműzetésben kell élnie. Addig növekszik és vedlik, mígnem eléri a kb. 4,6 méteres magasságot és megszerzi a fejdíszét. Ekkor válik méltóvá arra, hogy visszatérjen Királynőjéhez.

A Praetorianok nem kizárólag testőr szerepet tölthetnek be, hanem "hercegnőként" vagy éretlen Királynőként is funkcionálhatnak, aki szükség esetén Királynővé léphet elő. Az Alien vs. Predator c. 2010-es videojátékban látott Hatos Egyed vagy Hatos számú Xenomorph Harcosként kezdte pályafutását és képes volt Praetorianná, majd később Királynővé fejlődni. Ez a gyors átalakulás egy fontos evolúciós tulajdonság, amely biztosítja a Xenomorph faj fennmaradását. Fontos kiemelni, hogy a Praetorianok képtelenek a falon mászkálni, s a nagy testük miatt a lopakodás sem megy nekik.

Vannak infóink olyan Praetorianokról, melyek kezén hatalmas, pajzs-szerű kinövések találhatóak, de nem akadtam hivatalos forrásra, szóval ezt a mondatot kezeljük fenntartásokkal.

A Királynő

A Xenomorph Királynő a legnagyobb, a legintelligensebb és legpusztítóbb Xenomorph, s akár 30,5 méter magasra is nőhet. A Királynő már intelligensebb a standard xenoknál, képes tárgyakat használni, s a logikus gondolkodás jeleit mutatja – így pl. felvonót is használ egy ponton. Kizárólag ők rendelkeznek öntudattal, rendelkeznek személyiséggel, és képesek értelmezni a különböző érzelmeket. Küllemre is nagyban eltérnek a többi xenomorphtól, mellkasukon két extra kar található, fejük lapos és széles tarajjal díszitett – amit legtöbbször koronának hívnak.

A Királynő a mozgatórugója a Xenomorph kolóniáknak, ő a fej, ami irányít, míg a többi xeno a végrehajtó testet képezi. Éppen ezért a Kaptár mélyén rejtőzködik és nem tudunk arról, hogy részt vesz-e a külvilági harcokban. A Királynő rakja le azokat az undorító tojásokat, amit a megannyi tartalomban láthattunk. Amikor a tojócsövéhez (ovipositorához) van csatlakoztatva, akkor a Királynő teljesen mozdulatlan és sebezhető.

A Királynő mérete nagyon változó, sokszor csupán kétszer akkorák, mint egy Drone. Bár korábban említettem a 30,5 méteres példányt, de az nagyon kirívó eset, a Királynők általában körülbelül 4,6–6,1 méter magasak.

A Királynők nem a megszokott arctámadókból fejlődnek ki, hanem úgynevezett királyi arctámadókból jönnek létre, melyeket egy Praetorian vagy esetenként éretlen Királynő rak le. Amikor egy Királynő elpusztul vagy elhagyja a kaptárt, a Praetorianok egyike átmehet egy gyors fejlődésen és átveheti anyja helyét. Tudjuk, hogy az arctámadó után hagyott „embrió” átveszi a gazdatest fizikai jellemzőit – legalábbis néhányat azok közül -, de a királyi arctámadók sose, ugyanis az embrió többé-kevésbé az anyja pontos genetikai másolata, így teljesen megtartja a Királynők jellegzetességeit. Több spekuláció szerint kizárólag a Királynők tisztavérű xenomorphok, ugyanis az ő esetükben kizárható a genetikai keveredés.

A Császárnő

Többször előfordul, hogy egy adott bolygón több kaptár található és így természetesen több Királynő is. Ezek a nőstények belekezdenek a dominanciáért folytatott harcba, s kizárólag a legerősebb marad életben, mely ilyen esetben szintet lép: Császárnővé avanzsál. Ez a Xenomorph már nagyobb valamennyivel, nagyjából 6 és 7 méter magas, s a fészkében akár 2000 Alien is tartózkodhat, ami egy brutális szám, figyelembevéve, hogy mire képes csak egy darab ezek közül.

 Az Anyakirálynő

Ő a Xenomorph faj egyeduralkodója, alá tartozik minden egyes eddig látott idegen. Természetesen az Anyakirálynő a legerősebb xeno, képes telepatikusan az összes többit irányítani, de akár más élőlények – így pl. az emberek – agyába is beférkőzni. Így a préda érzelmeit és vágyait kihasználva képes becsalogatni őt a biztos végzetébe. Az Anyakirálynő a Xenomorph Prime bolygón él és úgynevezett palatine-ok védik, melyek királynő méretű praetorianok. Az Anyakirálynő 16 méter hosszú, négy karral rendelkezik és egy sor éles, háti tüskével egyaránt. Vastag, pengeszerű lemezekkel ellátott farkával akár egy teljes csapat katonán is képes átvágni. A tojásból kikelt anyakirálynők átugranak az arctámadó fejlődési szakaszon és mellkasrobbantóként kezdik életüket. Ez a lény azonban már viszonylag fejletten „jön a világra”, karokkal, kitines tüskékkel és komplett koronával kel ki a tojásból.

Az Anyakirálynő által uralt kaptárok brutális, kontinensnyi méreteket is ölthetnek. Az Anyakirálynő egy igen szapora lény, néhány év alatt akár több millió Ovomorph lerakására is képes, a túlméretezett ovipositor szervének köszönhetően – bár, hogy ki a fene köszöni, azt nem tudom.

A társadalom más tagjai

A Dolgozók amolyan albínó xenomorph, kisebb testtel (1.2-1.8 méter magasak), s egyáltalán nem agresszívak, sőt mi több, elmenekülnek, ha veszélyt éreznek. Ettől függetlenül sem szeretnéd a kutyád helyett ezt tartani otthon. A kaptár karbantartásával és építésével, s alkalmanként a Királynő gondozásával foglalkoznak.

A Carrier – magyarul nagyjából Hordozó lenne - kaszt fő feladata az arctámadók befogadása, védelme és szállítása. Az arctámadók a Hordozó hátán lévő tüskékre kapaszkodnak, és bármikor rávethetik magukat a közelben lévő élőlényekre. Egy másik kaszt, a Ravager – kb. Pusztító lenne a magyar neve – egyetlen célja a pusztítás és a gyilkolás, ő nem pazarolja az idejét a prédák befogásával vagy megtermékenyítésével. A Pusztítók nagyjából akkorák, mint egy Királynő és ugyanazzal a védelmi rendszerrel, valamint hasonló arzenállal is rendelkeznek.

Egy különösen veszélyes, de ritkán látott kaszt a Crusher. Ez a hatalmas, tankszerű, erősen páncélozott négylábú lény leginkább a széles, golyóálló fejvédőjéről ismert. Bár Praetorian mérettel rendelkezik, képes nagyon-nagy sebességgel haladni, így valószínűleg a Crusher egy továbbfejlődött Runner lehet – amiről ebben a videóban nem beszélünk, mert az egy Alien-típus, nem pedig kaszt. Mások szerint a Crusher egy véletlen mutáció eredménye. Sok a ködös infó, de az Alien már csak ilyen.

A Boilerekről és a Splitterekről még ennél is homályosabb adataink vannak. A Boilerek az Alien univerzumában picivel más funkciót töltenek be, mint a fürdőszobánkban: amolyan deformált fejű és csúnya kamikaze fickók, akik berohannak az ellenfeleik közé, hogy felrobbanjanak. Mondanom sem kell, hogy ilyenkor savval terítenek be mindent körülöttük. A Spitter fején amolyan tasakok találhatóak, így ő is a savval szórakozik, nagyobb távolságból képes az ellenfelét büntetni ezáltal. Lezárásképp még elmondanám, hogy Király Xenomorphról nem tudunk egyáltalán, csak félinformációkból és nem hivatalos forrásokból értesültünk róluk.

Hirdetés


202420th Century StudiosAlienFöldönkívüliJames CameronKasztrendszerKirálynőRidley ScottXenomorph

Képek forrása: 20th Century Studios

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.