Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Mik a Xenomorphok?

Micsodák az Alienek?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 08. 21. 13:25

Mik a Xenomorphok?
Megosztás

Hirdetés

A Xenomorph vagy Alien, egy földönkívüli, kaptár alapú, többlépcsős életciklussal rendelkező endoparazitoid, mely valószínűleg a Xenomorph Prime bolygóról származik. Az idegen már több, mint 4 és fél évtizede borzongatja a nézőket, s okkal vesszük fel a barna nadrágot a filmek nézése során: a xenomorphok ugyanis halálos és ellenséges lények, a szaporodásukhoz gazdatestre van szükségük.

A legijesztőbb az egészben azonban az, hogy a xenomorphok tökéletesen idomulnak szinte mindenhez, talán Ash szavai írják le a legjobban és legtömörebben az Idegen mibenlétét. Bár az android kissé túlzóan fogalmazott, de igaza volt, amikor azt mondta, hogy „Tökéletes organizmus. Tökéletes gyilkológép. Nem lehet megölni.”

A védelmi mechanizmus

Ash továbbá azt is kijelenti, hogy a xenomorphok tökéletesen alkalmazkodnak, s ezzel lehetetlen vitatkozni. A testét egy exoskeletonnak nevetett, páncélozott külső váz fedi, amely hasonlít egy homáréhoz, és csak a legerősebb fegyverek képesek áthatolni rajta. A kitines váz csupán a védelmi mechanizmus egy része, az Idegenek a külső sejtjeiket polarizált szilíciummal helyettesítik, ami ellenállóvá teszi őket a legcudarabb környezeti hatásokkal szemben is.

A xenomorphok jól tűrik az extrém hőmérsékletet, képesek úszni és kibírják a zord légkört. Továbbá az idegenek képesek meghatározatlan ideig túlélni a vákuumot is. Egyszóval, hamarabb akarsz az anyósoddal egy szobában lenni, mint egy ilyen gyilkológéppel.

A félelmetes gyilkológép eszköztára

A xenomorphok azonban nem csupán a hihetetlen ellenállásuk miatt félelmetesek, hanem az arzenáljuk miatt is. Szinte minden egyes testrészük külön fegyverként fogható fel. Bár a xenomorph külső szája is éles fogakkal van tele, a másodlagos állkapocs az egyik leghátborzongatóbb és szerintem legundorítóbb testrész, amivel sci-fi horrorokban találkozhatunk. Ez a közelharci fegyver képes könnyedén átütni csontokon, így például a koponyán is, de a Yautja – Predator – páncélja sem nyújt védelmet a belső állkapoccsal szemben.

A xenomorphok mindkét karján hosszú ujjak és rendkívül éles karmok találhatók, mellyel szinte bármit képesek felvágni, ami a markukba kerül. A karok is hihetetlen erővel bírnak, könnyedén ketté tépnek egy áldozatot. A farkukról nem is beszélve, ami nem kizárólag az egyensúlyozásban segíti őket, de ezzel lehet az ellenséget feldönteni, átdöfni, illetve bizonyos toxinokat a testébe juttatni. A farok olyannyira erős, hogy az idegen maga elé emelheti áldozatát, hogy utána a korábban említett belső állkapoccsal végezzen vele.

A xenomorphok továbbá a rejtőzködés mesterei, hihetetlenül gyorsan tudnak mozogni, s bár nincsenek jól látható szemeik, valószínűleg a denevérekhez hasonlóan echolokációval tájékozódnak. Képesek a falakon, plafonokon könnyedén és nesztelenül mászni, ezt valószínűleg a lények részlegesen hidraulikus elven működő mozgása könnyíti meg. A xenomorphok az áldozataikat amolyan gyantával gubózzák be, s ezzel akár el is hurcolhatják prédájukat.

Nem legyőzhetetlenek

Az idegenek azonban a korábban említett tulajdonságok ellenére sem legyőzhetetlenek.  A tűz az egyik legeredményesebb eszköz ellenük, egyedül a Predalien nevű változat az, ami még ezt is jól tűri. A magas és alacsony hőmérséklet közötti hirtelen ingadozás is sebezhetővé teheti az exoskeletont. Bizonyos lőfegyverek – főleg a nagy kaliberrel rendelkezőek – is végezhetnek az Alienekkel. Azonban van egy kis bukkanó a dologban – a Xenomorphok vére savas.

Az idegenek ezt javukra is fordítják, áthatolnak a legtöbb falon, csapóajtón, rácson – ez utóbbit a Romulusban is láthattuk. A Predatorok által használt és Xenomorph csontból készült közelharci fegyverek hatékonyan ellenállnak a magas koncentrációjú savnak.

A Xenomorph életciklusa

A Xenomorphok többsége tojásból kel ki, kivéve persze, amikor a királynő szájon keresztül helyezi el a mellkasrobbantót. A tojás képes érzékelni a külvilágot és esetenként nem csak egy arctámadó, hanem akár négy darab is helyet kaphat benne. Állítólag a tojások évezredekig megmaradhatnak anélkül, hogy „kikelnének”, bár ebben az állapotban a benne lévő lény nagyon sebezhető. Az emberek kifejlesztettek egy eszközt, amivel le lehet zárni a tojás tetejét, hogy az arctámadó ne tudjon előugrani belőle. Ez azonban veszélyes, mert a tojásban lévő kezdetleges lény bármikor rátámadhat az emberre. A Xenomorphok tojását Ovomorphnak nevezzük.

A xenomorph életciklusának második szakasza az arctámadó. Szerény véleményem szerint ez a horror műfaj egyik legundorítóbb lénye/eleme, az arctámadók ugyanis a tojásban várakoznak, és amikor érzékelik, hogy egy megfelelő gazdatest van a közelben, előbújnak a védőburokból, és rávetik magukat az élőlényre. Bár ritka, néha csoportosan keresnek gazdatestet, ahogyan azt láthattuk a Romulusban is.

Az arctámadó a gazdatest nyaka köré tekeri a farkát és egy csövet vezet le a torkán. Az áldozat elveszti az eszméletét, mivel az arctámadó egy bénító anyagot juttat a testébe, mely akadályozza a felébredést. Az arctámadót az esetek többségében lehetetlen eltávolítani anélkül, hogy a gazdatest ne halna meg. Miután beültette a lárvát, az arctámadó magától leesik és elpusztul.

A harmadik lépcsőfok a mellkasrobbantó. Miután az arctámadó beülteti az embriót a gazdatestbe, a mellkasrobbantó kitör a mellkasból, ami súlyos fájdalmat és természetesen az áldozat halálát okozza. Senki sem élte túl ezt a folyamatot, kivéve Emil Zornt, akinek az incidens után mesterséges törzset ültettek be. A mellkasrobbantó akkor is világra jön, ha a gazdatest már halott.

A mellkasrobbantók a születésük után még viszonylag fejletlenek, de bizonyos változatoknál, így például a runnereknél (futóknál) már jelen van a farok, a láb és kar. A predalien mellkasrobbantóknál már megfigyelhető a jellegzetes állkapocs, a röpképes xenomorphok pedig már születésüknél rendelkeznek szárnyakkal – igen, ebből az undormányból van szárnyakkal ellátott is, biztos, ami biztos alapon.

A mellkasrobbantók átmennek egy metamorfózison, levedlik a gyenge bőrüket, a külső váz már jóval keményebb, a koponya pedig megnyúlik. A mellkasrobbantóknak sokszor még 24 óra sem kell, hogy felnőtt egyeddé alakuljanak át. Az idegenek teste olyan sejttömörülésből áll, mely alig tartalmaz folyadékot. Amikor táplálkoznak, folyadék áramlik ezekbe a sejtekbe, melyek ennek hatására tágulni és osztódni kezdenek, vagyis az Alien a táplálkozás után gyors növekedésbe kezd.

S így vissza is kanyarodtunk a felnőtt Xenomorphokhoz. Az kifejlődött egyede kinézete és variánsa mindig a gazdatesttől függ. Beszélhetünk itt standard xenoról, de runnerekről, predalienekről, jockey-xenomorphról, tarkatanokról is melyek különböznek a jól megszokott Idegentől.

Az idegenek társadalmi felépítése

Az idegenek kasztrendszere hasonlít a méhekéhez és hangyákéhoz, de annál sokkal bonyolultabb. A drone-ok a hangyáknál és méheknél megfigyelt dolgozók feladat körét látják el, nagyjából 1.8 -2.1 méter magasak, s a legfőbb feladatuk, hogy építsék és karbantartsák a kaptárt és valószínűleg ezt a saját váladékaikkal teszik meg.

A warriorok – harcosok – neve igencsak árulkodó, ők a kaptár katonái és védelmezői, nagyobbak és erősebbek a korábban említett drone-oknál. A harcosok kb. 2.4 méter magasak, s bár hasonlítanak a drone-okhoz, a koponyájuk redős.  A warriorok praetoriánná fejlődhetnek, tehát a Királynő személyes testőrévé léphetnek elő bizonyos esetekben.

Na de micsodák a praetoriánok? Az Alien itt a történelemből merített, pontosabban a Római Birodalom történetéből, a praetoriánok egy amolyan elit alakulatnak számított, feladatuk a hadvezér védelmének ellátása volt. A praetoriánok az Alienben is ugyanezt a feladatot töltik be, ahogyan korábban is említettem, a Királynőt védelmezik. A praetoriánok még a warrioroknál is nagyobbak, fontos megkülönböztető jegyük a koronaszerű fejforma, melyet akár faltörő kosként is alkalmazhatnak. Képtelenek a falon mászni, de gyorsabbak, erősebbek és intelligensebbek a warrioroknál és a kitinvázuk is komolyabb védelmet nyújt. Többet azonban nem beszélek ezúttal róluk, majd külön videót szentelek ennek, térjünk rá a Királynőre.

A Xenomorph Királynő a legnagyobb és legintelligensebb Xenomorph, akár 30,5 méteresre is megnőhet (!). Kizárólag ő rendelkezik az idegenek között nemmel, ő rakja le a tojásokat az ovipistor nevű tojócső segítségével. A Királynő a kaptár legmélyén bújik meg és a korábban említett praetoriánok védelmezik őt. Ő a legintelligensebb az összes xenomorph között, tárgyakat is képes használni – pl. lift – és extrém agressziót tanúsít minden behatoló ellen.

Ha ez nem lenne elég, akkor létezik Császárnő is, melyek alatt több Királynő is tevékenykedik, ő teremt rendet az adott bolygón lévő összes kaptár felett. Az Anyakirálynő áll az összes eddig felsorolt Xenomorph egyed felett, alá sorolhatjuk úgy a Császárnőt, mint a Királynőket, a Xenomorph Prime-on él, és Királnyő méretű Praetorianokból álló személyes őrség, az úgynevezett Palatinek védik.

Összegezzünk. A cikkben kitértem a Xenomorphok kinézetére, fegyvereire, gyengeségeire, változataira és társadalmi felépítésére egyaránt. Nyilvánvalóan kihagytam rengeteg olyan dolgot, ami egy jóval hosszabb cikkbe belefért volna, azonban időhiány miatt inkább csak a teljesség igénye nélkül beszéltem a hátborzongató és hatékony gyilkológépekről, a Xenomorphokról.

Hirdetés


2024AlienAlien: RomulusHorrorIdegenRomulusSci-fiXenomorph

Képek forrása: Alien-franchise

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.