Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Kicsoda Csalán a Sárkányok Táncában?

Miért hagyták ki Csalánt, Daemon feltételezett szerelmét a sorozatból?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 07. 30. 14:58

Kicsoda Csalán a Sárkányok Táncában?
Megosztás

Hirdetés

Az alábbi cikkben a Sárkányok háza egyik kihagyott karakteréről, Csalánról fogok beszélni, de úgy, hogy kihagyom az esetleges jövőbeli spoilereket. Bizonyos összecsapások, események mindenképp megtörténnek a lány távollétében is, ezért azokat kerülve mutatom be a kiscsajt, akinek szerintem szerepelnie kellett volna a szériában. Lássuk hát, hogy ki volt Csalán, Daemon feltételezett szerelme! Ugyanezt videóban is megtekinthetitek az alábbi lejátszóra kattintva:

Csalán édesanyja szajha volt, így sok más karakterhez hasonlóan ő is fattyú. Fűszerparton és Burokparton nőtt fel, hátrahagyva, hontalanul Hullámtörő szigetén. A Tűz és Vér c. könyv leírása alapján egy „barna szemű, barna bőrű, girhes, mocskos beszédű, koszos és rettenthetetlen teremtés”, csorba fogakkal és sebhelyes orral, mert a múltban tolvajlásért megvágták.

Jacaerys a könyvben is felvetette a gondolatot, hogy fattyakat kéne toborozni az elvadult sárkányokra, így megannyi sárkánymag érkezett Sárkánykőre. A kis Csalán azonban egy olyan sárkányt akart magának, aki több jelentkezőt ölt meg, mint Vermithor, Tengeriköd és Ezüstszárny együttvéve, ami a Sárkányok házában látottak után eléggé nagy vérengzésnek hangzik.

„A barna sárkányt végül egy tizenhat éves, „apró, barna lány” ravaszsága és kitartása kényszerítette térdre. A lány minden reggel vitt neki egy frissen levágott birkát, míg végül Birkatolvaj elfogadta őt, sőt, már várta is az érkezését.”

 

A lány természetesen csatlakozott Rhaenyra ügyéhez, de leginkább Daemonnal épített ki egy belsőséges kapcsolatot. Azt, hogy milyen típusú kapcsolatot, apa-lánya vagy éppen szeretői relációt ápoltak-e az akkori történészek sem tudták konszenzus alapján eldönteni, de én az utóbbit tartom lehetségesebbnek. Csalán végül Daemon ágyasa lett, bár egy kicsit azért mégiscsak beteges a 49 éves férfi és egy tizenhét éves lány közötti romantikus kapcsolat.

Természetesen eljutott Rhaenyrához is Daemon újdonsült szerelmének a híre, s bosszúra szomjazott. Az őket éppen vendégül látó Manfryd Mooton, Szűztó ura levelet kapott, hogy végezzenek a fiatal lánnyal és kézbesítsék a fejét a királynőnek. Végül hosszas beszélgetés után a nagyúr mestere felkereste Daemont és közölte vele Rhaenyra vérszomjas szándékát. Daemon egy utolsó éjszakát töltött az általa akárhogyan is szeretett lánnyal és másnap hajnalban a herceg utoljára még felsegítette Csalánt Birkatolvaj hátára. Ezután soha többé nem látták egymást. A Tűz és Vér c. könyv szerint „Birkatolvaj eltűnt a Csalán nevezetű lánnyal együtt, valahol a Cracklaw-fok vagy a Hold-hegység környékén sejtették őket.”

A lány és a sárkánya tehát örökre felszívódott, s valószínűleg Csalán volt az utolsó sárkánylovas Daenerysig, míg Birkatolvaj az utolsó sárkány a Drogon, Viserion és Rhaegal trióig. Sokan beletőrödnek abba, hogy Csalán helyett Daemon lánya kapja a történetvonalat, természetesen majd nagyban megváltoztatva azt. Én azonban nagy hibának tartom ezt és következetlen lépésnek a HBO részéről. A polkorrekt világban, ahol direkt módon feketévé varázsoltak egy amúgy sápadt fehér Velaryon családot, pont nem használták ki Csalánt ütőlapként? A feketebőrű kislány, aki a semmiből jött és mégis feltörte magát a leleményessége és ravaszsága révén egyszerre reprezentálja a feketéket és a folyamatosan küzdő, erős női karaktereket egyaránt, a készítők mégis figyelmen kívül hagyták őt?

Rhaena a széria egyik legunalmasabb karaktere eddig, a színésznő meg nagyjából két arckifejezésre képes – bár még fejlődhet az évek múlva érkező harmadik szezonig. Rhaena két ismert és tökös sárkánylovas gyermeke, így nem meglepő, hogy megszelídíti majd Biraktolvajt. Csalán ezzel ellentétben szó szerint senki. A pórnépből származó kislány kontrasztban áll a nagyra becsült, sokszor felsőbbrendű lényként tisztelt Targaryenekkel – hiszen ő csak egy prostituált leánya, s mégis képes volt a sárkányőrök segítségére szoruló, a sok évnyi képzésen átmenő és a csecsemőkor óta összekötött lovasoknak egy középsőujjat mutatni azáltal, hogy ő birkákat szolgált fel egy olyan sárkánynak, aki azt előszeretettel pusztította.

Csalán képernyőre vitelével a készítők tökéletesen demonstrálták volna azt, hogy a Targaryenek pontosan olyan emberek, mint mi magunk, csak sajnos ők rendelkeznek az összes középkori nukleáris indítógombbal. Csak a sorozatot figyelembevéve is elmondhatjuk, hogy már nem sokáig…

Hirdetés


CsalánFantasyGame of ThronesGeorge R.R.MartinHBOHouse of the DragonNettlesSárkánySárkányok házaTrónok harca

Képek forrása: FanArt

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.