Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Loki 1. évad

Pár nap és debütál a Loki második szezonja, ezidő alatt megnézzük, hogy milyen volt az első évad.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 10. 04. 00:00

Visszatekintő: Loki 1. évad
Megosztás

Hirdetés

Hamarosan érkezik az egyik legjobb Marvel-sorozat folytatása, a Loki 2. évada, ennek örömére pedig visszatekintünk, hogy 2021-ben milyen is volt a csíntevés istenének sorozatának első szezonja.

A történet röviden annyi, hogy miután Loki 2012-ben ellopta a Tesseractot a Bosszúállók: Végjáték ideje során, a Téridő Variancia Alapítvány (időn és téren kívül létező, az idővonalat figyelő bürokratikus szervezet) elfogja, mivel galibát okozott a múltban. Lokit választás elé állítják: vagy törlik a létezésből mivel egy "idő variáns", vagy segít nekik.

Az első évad hát részt élt még, és ugyan ennyi epizódból fog állni a második szezon is. Az pedig nem véletlen, hogy sokan ezt nevezik az egyik legjobb Marvel-sorozatnak, amit valaha is láthattunk a Disney+-on, mert egy hihetetlen jól kidolgozott és összetett történetet kaptunk. Végre nem az volt a koncepció, hogy van egy gonosz, akit újonnan hoznak be az adott tartalom kedvéért, majd egy CGI harc után meghal, és ennyi volt a cselekmény nagyrésze, és maga rosszfiú is. A Loki esetében teljesen másról van szó, mert egy olyan kulcsfontosságú eseményt vezet fel az MCU-ban, amely több fázist fog meghatározni a jövőben, ez pedig nem más, mint a Kang dinasztia és maga a multiverzum. A sorozat természetesen folytatja Loki szálát is, amelyet még a Végjáték során láthattunk, ahol eltűnik a Tesseracttal. Ezt pedig érdekes, de nagyszerű módon ötvözi a sorozat az MCU legújabb gonoszának felvezetésével.

A sorozat nemcsak egy Lokit mutat be, hanem rengeteg különböző érdekes variánst, többek közt van olyan, aki megölte Thort, de még egy aligátor Lokit is szemügyre vehetünk, aki az egyik legszórakoztatóbb változat. Akad még egy variáns, és kulcsszerepet játszik a történetben, és valószínűleg a folytatásokban fontos szereplő lesz, ő nem más, mint Loki női variánsa, Sylvie. A karaktert Sophia Di Martino formálja meg, és egy rendkívül nehezen kedvelhető figuráról van szó, mert amire megszeretnénk már csinált még valami rossz dolgot, így pedig nehezen lehet vele azonosulni. Igaz, Tom Hiddleston eredeti Lokija is folyton ezt csinálta, viszont ő más volt, mint Sylvie. Csak a saját érdeke vezérli, ahogy ez egy Lokira általában jellemző, azonban ez odáig fajul, hogy olyan dolog történik, ami az egész multiverzumra fenyegető lesz a jövőben: Kang variánsai elszabadulnak. Elképesztő felelőtlen a karakter, vannak kisebb döntései is, amit nem lehet hova tenni, de Kang esetében jobb lett volna az eredeti Lokira hallgatni.

Sylvie és Loki között még egy szerelmi szál is kialakult, de még csak kezdeti fázisban. Ezt a történést is simán lehetne folytatni tovább a második évadban, bőven meg van benne a potenciál, és ez már önmagában rendkívül ironikus, hogy Loki saját magába szeret bele. Ami pedig magát Tom Hiddleston Lokiját illeti, a csíntevés istene egy borzasztóan nagy karakter fejlődésen megy keresztül, amely egyes rajongóknak nem biztos, hogy tetszett, mert a hidegvérű gyilkosból egy olyan szereplő lesz az évad során, amely nagy fordulat Loki életében. Teljesen megváltozik, és mondhatni a Marvel Lokiból jó fiút csinált. Egyébként nagyon jól áll a karakternek, de teljesen meg lehet érteni azokat is, akiknek egyáltalán nem jön be ez a csavar. Loki "jóvá" válását logikusan meg lehet azzal magyarázni, hogy amikor Mobiusszal beszélgettek, majd a karakter magára hagyta Lokit, ő elkezdte megnézni azt, hogy mi történt vele a jövőben, hogy milyen undorító dolgokat követett el, és végül a halálát is látta.

A Loki variánsok mellett még számtalan új szereplőt vonultat fel a sorozat, például Percikét, B 15-ös vadászt, Ravonnát és az Owen Wilson által megformált Mobiust, akinek szintén kiemelt szerepe van a sorozatban, és a jövőben fontos helyet fog betölteni. A karakter mondhatni egy szokásos Owen Wilson szereplő, aki mindig poénos, és ő a sorozat fő humorforrása, akinek a beszólásai, viccei általában működnek, és a Lokival lévő kapcsolata is remekül van kidolgozva. Az elején nehezen indul be a köztük lévő kémia, viszont az évad végére szinte barátok lesznek, és fontos társak, akik a következő szezonban a Kang variánsok után fognak nyomozni, ami valljuk be nem lesz egyszerű feladat. 

És még egy karakterről kell beszélni, ő pedig nem más, mint Kang. Az első évadban csak egy variánsát láthattuk, A megmaradót, aki a Szent Idővonalat őrzi, és ő áll az egész TVA mögött. Jonathan Majorsről már itt eldőlt, hogy remek választás lesz a következő nagy felvonás gonosztevőjének, és A megmaradót is kiválóan hozza a színész, egy rettenetesen bizarr és zavarba ejtő figura, aki első nézésre meglepő lehet, hogy ő uralja a Szent Idővonalat. Ezt még ő is szóvá teszi a két Lokinak, akik szintén nem tudják hová tenni az egészet. Ami érdekes a karakterrel kapcsolatban, hogy életét veszti a fináléban Sylvie pengéje által, és azt ahogy fentebb is említettem, egy elképesztően nagy felelőtlenség volt a női Loki részéről. Kang felajánlotta a két Lokinak, hogy vegyék át a helyét, és akkor ők lesznek a Szent Idővonal őrzői, és a TVA-t is irányíthatják vagy pedig megölik és eljön a káosz, elszabadulnak a Kangok, amely egy multiverzumi háborúhoz vezethet. Mi nézők már tudjuk, hogy az utóbbi fog bekövetkezni, és a hírek és az előzetesek alapján több Kang fog feltűnni a második évadban. Victor Timely-t már láthattuk az előzetesekben, de A megmaradó megjelenését is megerősítették, és még ki tudja mennyi Kang lesz látható. Rengeteg variánsa van, szóval a lehetőségek tárháza végtelen.

A látvány csodálatos volt, és látszik a sorozaton, hogy sokat foglalkoztak vele. A helyszínek is gyönyörűen vannak megvalósítva, és egyben rettentő érdekesek is. Maga a TVA egy nagyon érdekes hely, amelyről reméljük még többet fogunk megtudni a következő szezonban, de ellátogatunk a Lamantisra egy apokalipszis közepén, és ott érezhetjük igazán azt, hogy mennyire minőségi munkát végeztek a vizuális megvalósítással a készítők. Továbbá a Veremben ismerhetjük meg a többi Loki variánst, amely egy eléggé hátborzongató hely, és még egy fontos helyszín van, az úgynevezett Fellegvár, ahol A megmaradó is tartózkodik. Egy szóval annyit lehetne elmondani a látványról és a helyszínekről, hogy zseniális. 

VÉGSZÓ

Összeségében a Loki 1. évada az egyik legjobb Marvel tartalom, amit a Disney+-on láthattunk, és nem véletlen, hogy sokak ezt tartják a legjobb sorozatnak az MCU-ban. Hamarosan jön a második évad, és csak remélni tudjuk, hogy megtartja ezt a színvonalat a folytatás.

8.5/10

Hirdetés


Bosszúállók: Kang dinasztiaBosszúállók: VégjátékDisney+Jonathan MajorsLokiLoki 1. évadLoki 2. évadMarvelOwen WilsonSophia Di MartinoSorozatok 2021Tom HiddlestonVisszatekintő

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.