Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Visszatekintő: X-Men - A kívülállók

Az első X-Men-film szinte mindent megváltoztatott a képregény adaptációk terén


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 11. 18:16

Visszatekintő: X-Men - A kívülállók
Megosztás

Hirdetés

2000-ben egy új korszak kezdődött el a filmiparban, hiszen az X-Men - A kívülállókkal elindult a képregény adaptációk intenzív gyártása, és ez az alkotás nélkül szinte biztos, hogy nem születhettek volna meg olyan ikonikus darabok, mint a Sam Raimi-féle Pókember-trilógia, az első Vasember vagy, hogy egy DC példát is említsünk, a Batman: Kezdődik!. Ezért sem véletlen az, ha valaki azt állítja, hogy ez indította el ezt a hullámot, hiszen rengeteg filmnek tudott segíteni az első X-Men.

A 2000-es évek egyik legsikeresebb filmje volt, 296 dollárt termelt világszerte és a rajongóktól kezdve a kritikusokon át mindenki dicsérte az X-Men - A kívülállókat. A mutánsok a jelenlegi MCU-ban is kiemelt szerephez fognak majd jutni a hírek szerint az elkövetkezendő fázisokban, amelynek biztos, hogy mindenki csak örülni tud, mivel évek óta erre várunk. Továbbá a pletykák szerint a közelgő Deadpool & Rozsomákban is nem egy mutáns fogja tiszteletét tenni, úgyhogy ennek örömére az elkövetkezendő hetekben fel fogjuk idézni az eddig megjelent összes X-Men-filmet.

A mai nap tehát az előbb említett X-Men - A kívülállók kerül a terítékre, amelynek a története a következő: Mutánsok élnek köztünk, de emberek ők is, viszont a genetika véletlene folytán különleges képességekkel születtek. Van köztük, aki olvas mások gondolataiban, van, aki átsétál a falakon, vihart támaszt, vagy ölni tud a puszta tekintetével. Az emberek nem ismerik őket, ezért félnek tőlük. A mutánsok egy része pedig retteg ettől a félelemtől, ezért Magneto vezetésével háborúra készülnek. Ám működik egy különleges intézet, ahol X professzor az X-Men nevű különleges csapatával mindent megtesz, hogy a mutánsok rosszabb felétől megvédje az emberiséget.

Számos mára már kultikus karaktert vonultatott fel a film, például Hugh Jackman Rozsomákját. A színész az évek során teljesen egybeolvadt vele, illetve szerintem mindenki hamar a szívébe zárta, és az egyik kedvenc mutánsa lett. Olyannyira szeretik őt a rajongók, hogy még mindig van rá igény, mert az idén érkező Deadpool & Rozsomákban is kulcsszereplő lesz. Tehát belőle sosem elég, ez egészen biztos. Amikor először kijönnek a karmai, az meghökkentő érzés, és a képregény rajongóknak biztos, hogy egy orgazmussal ért fel. Érdekes íve is volt a karakternek, hiszen amikor találkozik Vadóccal, szinte mindent ellenz és hallani sem akar az X-Menekről és a lányról sem. Azonban később gyökeresen megváltozik az álláspontja, és mondhatni ő menti meg New Yorkot Magneto fenyegetésétől. No és igen, szándékosan nem Farkasként hivatkoztam rá, mert nevetséges, hogy így fordították le magyarra, de idővel szerencsére ez megváltozott.

Az X-Menek vezetőjéről sem szabad megfeledni, X professzorról. A karaktert a fantasztikus Grammy-díjas Patrick Stewart keltette életre, és ezt hibátlanul tette. Nagyon érdekes az ő figurája is, hiszen telepatikus képességgel rendelkezik, viszont van egy ember, akinek a gondolatába nem tud beférkőzni. Ő pedig nem más, mint Magneto. Magneto képes erős mágneses mezőket létrehozni, és ez az oka annak, hogy Xavier (X professzor) nem képes az a tudatában "turkálni". A két mutáns korábban baráti viszonyt ápolt egymással, viszont miután Eric (Magneto) háborút szeretne vívni az emberek ellen, ez teljesen megváltozott, és immáron inkább ellenségek, mintsem társak.

Magnetóhoz kapcsolódik egy rendkívül ikonikus jelenet, amelyet nem lehet kihagyni. Ez az, amikor Magnetót és mutánsait rendőrök fogadják, viszont ezt látván Ian McKellen karaktere az összes fegyvert felemeli és a rendőrök fejéhez szegezi. Biztos vagyok benne, hogy ez 2000-ben is brutálisan nagyot ütött a mozikban, de még többszöri újranézéskor is hidegrázós érzés, mivel egy pillanat alatt elszabadulhatna a pokol. Nagyon jól játszik a film az érzelmekkel, és ezt itt különösen jól teszi. Magneto egyébként már önmagában a megjelenésével is eléggé baljós érzést kelt az emberben, és ehhez kellett a színész kitűnő alakítása.

Továbbá olyan mutánsokkal találkozhattunk még az alkotás során, mint Ciklon, aki képes az időjárás manipulálására; Küklopsszal, aki kénytelen egy "szemfedőt" viselni, hiszen lézer áramlik a szeméből; Dr. Jean Grey-jel, aki az előbb említett Küklopsszal romantikusan kapcsolatban áll, illetve képes a telepátiára és a telekinézésre. Az események előrehaladtával hozzájuk csatlakozott Logan, illetve Vadóc, utóbbi pedig szintén egy érdekes eset.

Vadóc, vagyis Marie olyan adottsággal rendelkezik, amelynek köszönhetően nem érintkezhet senkivel sem, mert elnyeri az erejét. A film során volt egy meglepő jelenet - már az elején -, amikor Vadóc barátjával szeretne csókolózni, viszont az érintkezés következtében kómába ejti a fiút. Emellett Logannel is volt egy közös "kalandja", mikor Rozsomák rémálmokkal küszködik, és egy baleset következik be, mert leszúrja a fiatal lányt. Azonban Vadóc el tudja nyerni Logan hihetetlen gyors gyógyulását, így pedig nem lett nagyobb galiba.

De, hogy az ellenséges oldalt se hagyjuk ki, emlékezzünk meg Kardfogról és Varangyról. A Testvériség két tagja egyáltalán nem a legbizalomgerjesztőbb kinézettel bír, hiszen Kardfog állatszerű érzékekkel és éles karmokkal, míg Varangy nyúlós és zavarba ejtő nyelvvel rendelkezik.

A karakterek részletes felidézését követően térjünk át magára a film felépítésére, mert ez még mind a mai napig tökéletes. Arról szó sincs, hogy hibátlan lenne az első X-Men, hiszen mai szemmel akadnak olyan jelenetek, amelyekbe bele lehetne kötni, és egy-két bugyuta/béna harcjelenetet is szemügyre vehettünk, azonban a történetvezetés az lenyűgöző. Borzasztóan jól gyúrták össze a különböző szálakat, és a rendkívül változatos karaktereket is egyaránt.

Hirdetés


Filmek 2000Hugh JackmanIan McKellenMarvelPatrick StewartRozsomákX-MenX-Men - A kívülállók

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.