Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Az összes sárkánylovas a Trónok harcában

Rengeteg sárkánylovassal találkozhatunk a Trónok harca világában. Íme, összegyűjtöttük mindegyiket!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 08. 10. 08:30

Az összes sárkánylovas a Trónok harcában
Megosztás

Hirdetés

A Trónok harca világának fontos és egyben érdekes elemei a sárkánylovasok. A tűz és jég dalán alapuló HBO-sorozatban Daenerys Targaryen volt az, aki a sárkányokat képviselte. A szériában csak három karakter ült sárkányháton, míg az előzménysorozatban, a Sárkányok házában sokkal többen mondhatják el ezt magukról.

A fő könyvsorozat mellett George R. R. Martin olyan könyvekkel bővítette ki univerzumát, mint A tűz és jég világa, illetve a Tűz és vér. Ezek az alkotások olyan eddig be nem mutatott sárkánylovasokat is tartalmaznak, akiket az adaptált szériában még nem láthattunk. A jövőben érkező Trónok harca spin-offok valószínűleg még több ilyen szereplőt fognak felvonultatni, akiket először láthatunk majd élőszereplős formaban. A cikkben összegyűjtöttük az összes sárkánylovast és SÚLYOS SPOILEREK KÖVETKEZNEK!

I. AEGON TARGARYEN

I. Aegon, közismert nevén Aegon, a Hódító célja az volt, hogy térdre kényszerítetse Westeros Hét Királyságát. A hatalmas Balerion hátán a történelemben először egyesítette a királyságokat egy zászló alatt, megalapítva Királyvárat, a Vörös Tornyot és a Targaryen-dinasztiát. Motivációját egy prófécia adta, amelyben egy Targaryen-vezért látott, aki megvédi a birodalmat a Hosszú Éjszaka ellen. A hírek szerint készülőben van egy spin-off sorozat a karakterről, ami akár piszok jól is elsülhet.

I. MAEGOR TARGARYEN

I. Maegor, akit Kegyetlen Maegor néven ismertek, a harmadik Targaryen-király volt, aki a Hét Királyságot uralta, és Balerion második lovasa is egyben. Uralkodását a háborúk és a zsarnokság jellemezte, és arról volt ismert, hogy gyorsan és erőszakosan lépett fel ellenségei ellen. Legdrasztikusabb tettei közé tartozik saját unokaöccse, Aegon meggyilkolása.

AEREA TARGARYEN

Maegor halála után Balerion hat éven át gazdátlan maradt, amíg Aerea Targaryen hercegnő el nem ment Sárkánykőre, és be nem fogta a bestiát. I. Jaehaerys király legnagyobb megdöbbenésére Aerea több mint egy évre eltűnt Balerionnal, mielőtt szörnyű állapotban visszatért volna Királyvárba. Aereát betegen találták, és nem sokkal később meghalt, ezáltal rejtélyt hagyva maga után az eltűnésükkel és a történtekkel kapcsolatban.

AEMON TARGARYEN HERCEG

Aemon Targaryen herceg I. Jaehaerys király harmadik fia és Caraxes első lovasa volt. Ő volt a Sárkányok házából ismert Rhaenys apja is. A király többi fiához hasonlóan Aemon is tragikus halált halt egy nyakába lőtt nyílpuskavég által. Aemon halála tovább fokozta a Jaehaerys körül kialakult örökösödési konfliktust, amely a harrenhali Nagy Tanácshoz is vezetett.

RHAENA TARGARYEN HERCEGNŐ

Rhaena Targaryen hercegnő I. Aenys Targaryen király legidősebb gyermeke volt. Kezdetben a bátyjához, Aegon herceghez ment feleségül, mielőtt Maegor megölte őt, és magához vette a nőt. Maegor halála után megtagadták tőle a monarchiát, a birodalom helyette öccsét, Jaehaeryst részesítette előnyben. 

ALYSSA TARGARYEN

Alyssa Targaryen I. Jaehaerys király lánya, I. Viserys király és Daemon Targaryen herceg anyja volt. Ő volt Meleys első lovasa, akit fiatalon szerzett meg. Végül elhunyt, és életet adott harmadik fiának, Aegonnak, aki nem sokkal később szintén meghalt.

RHAENYS TARGARYEN KIRÁLYNŐ

I. Aegon nem egyedül hódította meg Westerost, hiszen két testvérfeleségével és sárkányaikkal együtt repült. Rhaenys Targaryen királynőt általában Aegon igazi szeretőjének tartották, és harcos királynőként ismerték. Dorne birodalomba való bevonására tett kísérlete során ő és Meraxes meghalt.

I. AENYS TARGARYEN

Hódító Aegon után fia, I. Aenys lett a második Targaryen uralkodó. Ővé volt Quicksilver sárkány, aki nem sokkal a hódítás után született, és a közös felnövés miatt rendkívül kötődött Aenyshez. Aenys kedves és intelligens király volt, ami konfliktusokhoz vezetett a birodalom nagy részével, mivel nem rendelkezett apja erejével, és küzdött az egyesített királyságok feletti ellenőrzés fenntartásáért.

AEGON TARGARYEN HERCEG

Aegon herceg Aenys király fia volt, aki apja halála után apja sárkányán lovagolt. Aenys halála után Aegon nagybátyja, Maegor kikiáltotta magát királynak, ami rövid ideig tartó örökösödési konfliktushoz vezetett. Amikor csatában találkoztak, Maegor megölte Aegont és Quicksilvert Balerionnal együtt, megszilárdítva ezzel saját uralmát.

NETTLES

A Tűz és vérben Nettlesről azt hitték, hogy sárkánymag, bár a származása megkérdőjelezhető volt. Nettles egy ügyes stratégiával, birkákat szabadon hagyva és táplálékként felkínálva próbálta magához csalogatni és befogni Birkatolvajt. Daemon Targaryen herceggel való románca után Nettles végül eltűnt a Völgyben, és sorsát rejtély övezi.

ALYSANNE TARGARYEN KIRÁLYNŐ

Alysanne Targaryen királynő I. Jaehaerys király felesége volt, és Ezüstszárny első lovasa. A király és a királynő, valamint a hozzájuk tartozó sárkányok között hosszú, gyönyörű kapcsolat alakult ki. Alysanne-t jóindulata miatt ismerték a hosszan tartó béke idején, és egyike volt azon kevés sárkánylovasoknak a Trónok harca történetében, akik meglátogatták a Falat.

DAERON TARGARYEN HERCEG

Daeron Targaryen herceg I. Viserys király és Alicent Hightower harmadik fia volt, aki sárkánylovasként a Zöldek oldalán harcolt a Sárkányok Táncában. Sárkánya, Tessarion egy fiatal kék sárkány volt, és a páros együtt halt meg a második tumbletoni csata során.

JAENARA BELAERYS

Jaenara Belaerys egy régi valyriai sárkánylovas, akit A tűz és jég világában említenek. A Sothoryos kontinens felfedezéséről ismert. A Trónok harca kibővített világa nincs annyira dokumentálva a könyvekben vagy a sorozatokban, ezért Jaenarának tulajdonítják, hogy felfedezte Terraxot.

AURION TARGARYEN

Aurion Valyria sárkányuraként van számon tartva, aki császárrá nyilvánította magát és imert volt arról, hogy volt egy sárkánya. Bár azt nem nevezték meg, és nem sok minden mást tudunk róla.

I. JAEHAERYS TARGARYEN KIRÁLY

I. Jaehaerys Targaryen király a Targaryen-dinasztia egyik legnagyobb uralkodójaként volt ismert, akinek uralkodása alatt a birodalom évtizedeken át békében és jólétben élt. Ő és sárkánya, Vermithor gyakran járták együtt a birodalmat, még a Falat is meglátogatták Alysanne királynővel és Ezüstszárnnyal. A békeidőszak ellenére Jaehaerys és Vermithor látott alkalmat a harcra, többek között a Dorne-nal való konfliktusokra is. Jaehaerys végül meghalt, így Vermithor évtizedekig lovas nélkül maradt a Sárkányok Tánca előtt.

VISENYA TARGARYEN KIRÁLYNŐ

Vhagar első lovasa Visenya Targaryen királynő, Hódító Aegon húga és felesége volt. Ő és Vhagar a háború során számos csatában vett részt, többek között az Arryn-flotta elpusztításában a hódítás elején. A Tűzmezején is Aegonnal és Rhaenysszel lovagoltak, az egyetlen olyan csatában, ahol mindhárom sárkány együtt volt.

BAELON TARGARYEN HERCEG

Baelon I. Jaehaerys király negyedik gyermeke és Vhagar második lovasa volt. A Baelon a Bátor címet azután érdemelte ki, hogy egy nap a Sárkányveremben orrba vágta Baleriont. Nem sokkal bátyja, Aemon halála után Baelon egy vadászat után betegségben meghalt.

LUCERYS VELARYON

Lucerys Velaryon Rhaenyra Targaryen és Laenor Velaryon másodszülött fia volt, aki a fiatal Arrax sárkányon lovagolt. I. Viserys király halála után Lucerys a sárkányával Viharvégbe repült, remélve, hogy a közelgő háborúban a Baratheon-házat anyja mellé állíthatja, ott  viszont szembetalálkozott Aemond herceggel. A Sárkányok háza 1. évadának befejező részében Aemond üldözőbe vette Luceryst, és megölte őt, illetve a sárkányát.

I. VISERYS TARGARYEN KIRÁLY

I. Jaehaerys király uralkodása alatt a király unokája és örököse, Viserys lett Balerion utolsó lovasa. Ekkorra a hatalmas sárkány már majdnem kétszáz éves volt. Évekkel később Viserys megszerezte a Vastrónt, és soha többé nem követelt magának másik sárkányt. Ez tökéletes metaforaként szolgált uralkodásának, mivel gyengeségéről és tétlenségéről volt ismert, ami végül a Sárkányok Táncához vezetett.

DAEMON TARGARYEN HERCEG

I. Viserys király öccse, Daemon Targaryen is Caraxes hátán lovagolt. Gyakran kiszámíthatatlan, erőszakos természete ellenére erős harcosnak számított a maga idejében, és kulcsszereplője volt a Sárkányok Táncának. Bár Caraxes nem volt a legmasszívabb sárkány, a páros elég képzett és tapasztalt volt ahhoz, hogy a leghatalmasabb ellenfelekkel is megküzdjön, sőt, még Aemond Targaryen herceget és Vhagart is legyőzte, viszont belehaltak a csatába.

HELAENA TARGARYEN KIRÁLYNŐ

Helaena Targaryen királynő II. Aegon király húga és felesége, valamint I. Viserys és Alicent Hightower lánya volt. Sárkánya, Dreamfyre a Sárkányok Tánca idején a legidősebbek közé tartozott. A Sárkányok házában Helaena prófétai látomásokkal bír a jövőbeli eseményekről, és fiát is megölték a sorozat második évadában.

RHAENYS TARGARYEN HERCEGNŐ

Rhaenys Targaryen hercegnő Meleys sárkány lovasa volt. A Sárkányok Tánca kezdetén Rhaenys és Meleys már hosszabb ideje volt összekötve, mint bármely más, akkoriban élő lovas-sárkány páros. A konfliktusban Rhaenyra Targaryen mellé állt, és a hatalmas Velaryon-házat a Feketék oldalára állította, később pedig bátran harcolt királynőjéért. Bár ő és Meleys elesett a harcban, jelentős csapást mért a Zöldekre azzal, hogy súlyosan megsebesítette II. Aegon királyt.

BAELA TARGARYEN

Baela Targaryen Daemon Targaryen herceg és Lady Laena Velaryon egyik lánya volt. Gyakran úgy vélekednek róla, hogy apja vadságát és tettvágyát örökölte, és a Sárkányok Tánca során megszerezte Moondancert. Moondancer sajnos elpusztult egy harcban, de Baela tovább élt, és feleségül ment Addam Velaryonhoz.

RHAENA TARGARYEN

Rhaena Targaryen Baela nővére, Daemon és Laena Velaryon lánya volt. A Sárkányok Táncának kezdetén ő volt azon kevés családtagok egyike, akinek nem volt elég nagy sárkánya ahhoz, hogy repülni tudjon. Ő volt a felelős azért, hogy Rhaenyra királynő kisebbik fiait, két sárkánybébit és négy sárkánytojást a Völgybe kísérjen. A Tűz és vér eseményei szerint később ő lovagolta meg Morningot.

LEANOR VELARYON

Laenor Velaryon Corlys Velaryon és Rhaenys Targaryen hercegnő fia volt. I. Viserys király uralkodása idején Laenor apja és Daemon herceg oldalán, fiatal sárkánya, Tengeriköd mellett segített a harcokban. Később feleségül vette Rhaenyra Targaryen hercegnőt, és három fiúk született. A Sárkányok Háza később bemutatta, hogy megrendezte saját halálát, hogy szeretőjével együtt elhagyja Westerost, ezzel lehetővé tette Rhaenyra számára, hogy Daemon herceghez menjen feleségül.

BUROKPARTI ADDAM

Burokparti Addam egyike volt annak a sok sárkánymagnak, akik a Tánc során sárkányokat szerezhettek maguknak. Addam Corlys Velaryon fattyú fia volt, és Tengeriköd sárkány választotta ki, hogy ő legyen a következő lovasa. A háború során végig Rhaenyra Targaryen királynő és a Feketék oldalán harcolt. Később egy sárkányokkal megtűzdelt közelharcban halt meg a második tumbletoni csatában.

ULF

A sárkánymagvak közül Ulf tulajdona lett az Ezüstszárnyra keresztelt sárkány, és ezzel Rhaenyra Targaryen királynő újabb harcsora tett szert. Később elárulta Rhaenyra-t az első tumbletoni csatában. Ulf és Hugh ezentúl a Két Áruló néven váltak ismertté. Miután Ulf azt állította, hogy ő fogja elfoglalni a Vastrónt, Ser Hobert Hightower megmérgezte.

AEGON TARGARYEN HERCEG

Aegon herceg Rhaenyra Targaryen királynő és Daemon Targaryen herceg fia volt, és nem sokkal a Tánc eseményei előtt született. Fiatalon kötődött Stormcloudhoz és csak egyszer lovagolt rajta, mielőtt megölték. II. Aegon halála és a Sárkányok Táncának kimenetele után Aegon herceg III. Aegon néven vált királyá, és évtizedekig uralkodott. Az ő uralkodása alatt született és pusztult el az utolsó sárkány.

II. AEGON TARGARYEN KIRÁLY

II. Aegon király I. Viserys király és Alicent Hightower királynő legidősebb fia volt. Sárkányát, Sunfyre-t, élénk arany színei miatt a világ legszebbjének tartották. Bár Aegon és Sunfyre megsérült, mindketten kitartottak a háború nagy részében, és végül újra tudtak repülni. Egyikük sem épült fel teljesen a sérüléseiből, de Sunfyre elég sokáig húzta, hogy kivégezze Rhaenyra Targaryen királynőt.

RHAENYRA TARGARYEN

Rhaenyra Targaryen I. Viserys király és első felesége, Aemma Arryn királynő legidősebb gyermeke volt. Őt nyilvánították örökösének, ami a Sárkányok Tánca néven ismert konfliktushoz vezetett. Ő és sárkánya, Syrax nem arról voltak híresek, hogy a háború során csatákban harcoltak, de rövid időre együtt visszafoglalták Királyvárat. Rhaenyra végül visszatért Sárkánykőre, ahol Ser Alfred Broome elárulta és csapdába ejtette, aki átadta őt II. Aegonnak és kivégezték.

JOFFREY VELARYON 

Joffrey Velaryon Rhaenyra Targaryen és Laenor Velaryon harmadik fia volt. Tyraxes sárkánnyal nevelkedett fel, aki nem sokkal a haláluk előtt lett elég nagy ahhoz, hogy lovagolni tudjon rajta. Tyraxes Sárkánykő ostromakor halt meg, míg Joffrey-t a pornép elragadta és darabokra tépte. Idősebb fivéreihez hasonlóan Joffrey sem volt hosszú életű, és szörnyű sorsot írtak meg neki.

JACAERYS VELARYON HERCEG

Jacaerys Velaryon herceg Rhaenyra Targaryen királynő legidősebb fia volt. Bár széles körben fattyúként ismerték, jogi státusza miatt ő lett a Vastrón örököse, feltéve, hogy az anyja megnyeri a háborút. Ez arra késztette Jacaeryst, hogy aktív szerepet vállaljon Vermax sárkányával repülve a garati csatában. A tengeri csata során tragikus módon nyílpuskával lőtték le.

HUGH

Egy újabb sárkánymag, Hugh, a hatalmas Vermithort tudta megszerezni magának. A Tánc során kezdetben a Feketéket szolgálta, de úgy érezte, hogy nem kap elég kompenzációt a konfliktusban játszott szerepéért. Az első tumbletoni csatában Ulffal együtt elárulta Rhaenyrát. Aemond Targaryen és Vhagar halála után Hugh királynak nyilvánította magát, mivel már az ővé volt a birodalom legnagyobb sárkánya. Nem sokkal később Ser Jon Roxton megölte őt.

LAENA VELARYON

Laena Velaryon Corlys Velaryon és Rhaenys Targaryen lánya volt. I. Viserys király uralkodása alatt Laena Vhagarral, a világ akkori legnagyobb sárkányával került kapcsolatba. Hozzáment Daemon Targaryen herceghez, és a párnak két lánya született. Egy ideig együtt éltek Pentosban. Végül Laena terhességi problémáktól szenvedett, és Vhagar felgyújtotta, hogy véget vessen az életének.

AEMOND TARGARYEN HERCEG

Aemond Targaryen I. Viserys király és Alicent Hightower királynő másodszülött fia volt. Gyermekkorában azért piszkálták, mert nem volt sárkánya, ezért Lady Laena Velaryon temetésén az ifjú Aemond hatalmas kockázatot vállalt azzal, hogy megpróbált kapcsolatba lépni a hatalmas Vhagarral. Miután ez sikerült neki, a birodalom egyik legerősebb Targaryenjévé vált, és hatalmas fenyegetést jelentett a Zöldek számára a Sárkányok Házában. Őt és Vhagart végül Daemon és Caraxes ölték meg.

ÉJKIRÁLY

A Trónok harca 7. évadában az Éjkirály megölte Daenerys Targaryen sárkányát, Viseriont. Az erejét használva feltámasztotta Viseriont, és kék szemű, élőhalott sárkánnyá változtatta. Viseriont arra alkalmazta, hogy lebontsa a Falat. Az Éjkirályt később Arya Stark megölte, véget vetve a Hosszú éjszakának a Trónok harca 8. évadában.

HAVAS JON

Havas Jon Ned Stark fattyú fiaként született, de később kiderült, hogy ő Rhaegar Targaryen herceg és Lyanna Stark valódi fia, így ő a Vastrón jogos örököse. A Daenerys Targaryennel való románca miatt Jon képes volt kötődni Rhaegalhoz és Jon lovagolt is Rhaegalon a deresi csata során, de a sárkányt nem sokkal később Euron Greyjoy flottája kilőtte.

DAENERYS TARGARYEN

Több mint egy évszázaddal az utolsó sárkány halála után és több mint egy évtizeddel a Targaryen-ház bukása után Daenerys Targaryen három megkövült sárkánytojást keltetett ki a világ másik felén. Évekkel később először lovagolta meg a néhai Khal Drogo után elnevezett Drogont. Daeneryst és a sárkányok visszatérését csodának tekintették, ami miatt sokan áhítattal követték őt küldetésében, hogy a Targaryen-zászló alatt visszaszerezze a Hét Királyságot. A "Sárkányok Anyja" becenevet kapta.

Hirdetés


A tűz és jég dalaA tűz és jég világaGeorge R. R. MartinKönyvekSorozatokSárkánylovasSárkányok házaTrónok harcaTűz és vér

Képek forrása: Max

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.