Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Ellen Ripley teljes története

Íme, a sci-fi egyik legjellegzetesebb alakjának története!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 22. 13:56

Ellen Ripley teljes története
Megosztás

Hirdetés

Ellen Ripley minden bizonnyal az Alien-franchise legismertebb és legikonikusabb karaktere. A Sigourney Weaver által megformált karakter pedig nemcsak ez az univerzum, hanem a sci-fi egyik jelképévé is vált. Négy különböző filmben láthattuk, ahogy küzd a Xenomorphokkal, illetve más tartalmakban is feltűnt. A cikkben elhoztuk nektek Ellen Ripley teljes történetét, alapul véve minden egyes projektet, amelyekben megjelent.

Ellen Ripley korai éveit a Lunán töltötte, ahol 2092. január 7-én született az Olympia kolónián. Ez az időszak döntő szerepet játszott abban, hogy olyan erős karakterré váljon, ahogy megismertük. Az XMB-vírus kitörése a Föld holdján ahhoz vezetett, hogy a kolóniát tizenhat évre karantén alá helyezték, Ripley pedig gyermekkorát egy holdi karanténlétesítményben töltötte. Itt, a Luna elszigetelt és zord környezetében alakult ki Ripley-ben az a rugalmasság és túlélési ösztön, amely később meghatározta személyiségét.

Ripley magánélete, a férjével, Alexszel és lányával, Amanda Ripley-McClarennel való kapcsolata jelentős szerepet játszott a karakter fejlődésében. Az űrbéli kihívások ellenére Ripley mély kapcsolatot ápolt a családjával. Az Alexszel kötött házassága végül válással végződött, és a lányával való kapcsolata bepillantást engedett Ripley tiszti szerepén túli életébe. Ezek a viszonyok, különösen az Amandához fűződő, Ripley számos döntését és cselekedetét befolyásolták egész életében. A családi élete és a szakmai kötelezettségei közötti egyensúly mélyebbé tette a karakterét, és nemcsak rettenthetetlen harcosként, hanem odaadó anyaként és feleségként is bemutatta őt. Ripley-nek egyébként volt egy második házassága is.

Ripley utazása az ismeretlenbe a 2122-es Nostromo-incidenssel kezdődött. Történt ugyanis, hogy a Nostromo kereskedelmi teherhajó fedélzetén Ripley először találkozott a halálos Xenomorph fajjal. Ez az esemény fordulópontot jelentett az életében, és szemtől szembe hozta őt egy szörnyű idegennel. Ripley egyedüli túlélőként maradt életben. A Nostromo pusztulása és a legénység elvesztése mélyen megviselte a nőt. Majd Ripley a Narcissus űrsiklóban maradt a hajó macskájával, Jones-szal, remélve, hogy hamarosan rátalálnak.

Ripley egy kevésbé ismert kalandot is megélt, amely 37 évvel A nyolcadik utas: a Halál után és 20 évvel A bolygó neve: Halál előtt játszódik. Ezt a történetet meséli el az Alien: Out Of The Shadows című regény, amelyben a Narcissus űrsiklóval Ripley elérte az LV-178 bolygót. A planéta bányáiban egy rakás Xenomorph bújkált, akik hibernálták magukat, ami újabb bonyodalmat okozott. Az LV-178-on Ripley bebizonyította, hogy egyre nagyobb szakértelemmel rendelkezik a Xenomorphok elleni küzdelemben, és ezzel megerősítette túlélő és harcos hírnevét. Végül Ripley győzedelmeskedett, azonban elvesztette minden emlékét az incidensről, és ugyanazon az űrsiklón újfent hibernálta magát, mintha ez meg sem történt volna.

Az Alien-idővonal 2179-es évében Ripley-t és Jonest egy mélyűrbeli mentőcsapat felvette és a Gateway állomásra szállította. Miután 57 évig hibernált állapotban volt, lemaradt lánya, Amanda életéről, aki már sajnos nincs az élők sorában. A Weyland-Yutani nem hitte el teljesen a történetét, ezért visszavonta a repülési engedélyét, és pszichiátriai próbaidőre ítélte. Ez volt a gyógyulás időszaka Ripley-nek, mind fizikailag, mind mentálisan. Ripley a Gateway dokkban dolgozott, és M osztályú rangot kapot, ami később még hasznosnak bizonyult. Azonban körülbelül 2-3 hónappal a Gateway-re érkezése után Carter Burke és Gorman hadnagy felvette vele a kapcsolatot, hogy térjen vissza az LV-426-ra, mivel megszakadt a kapcsolat az ottani kolóniával.

Ripley visszatérése az LV-426-ra nem csupán rémálmainak felidézése volt, hanem egy kulcsfontosságú csata, amely megmutatta vezetői, illetve taktikai képességeit és az idegen fenyegetés felszámolása iránti elkötelezettségét. A Hadley's Hope kolónián a Xenomorph-fertőzés elleni harcban felbecsülhetetlen értéket képviseltek tapasztalatai és a lényekről szerzett ismeretei. Ellen Ripley anyaságát is megmutathatta, hiszen gondját viselte egy túlélő kislánynak, Newtnak. Miután legyőzte az idegen királynőt, Ripley Newt-tal, a sebesült Hicks tizedessel és a sérült androiddal, Bishoppal együtt hibernálták magukat, remélve, hogy néhány héten belül elérik a Gateway-t.

Az LV-426 túlélőinek tudtán kívül egy magányos Xenomorph tojást helyezett el a Sulaco fedélzetén, amelyet valószínűleg a Xenomorph királynő rakott le. A tojásból egy arctámadó kelt ki, amely megrongálta a Sulaco elektromos rendszerét, tüzet okozott, és lezuhant a közeli Fury 161 börtönkolónián. Ripley volt a baleset egyetlen túlélője, Newt és Hicks meghaltak, míg Bishop javíthatatlanul megsérült. A Fiorina 161 börtönbolygón rekedt Ripley az elszigeteltséggel és az idegen fenyegetés új formájával, egy futó Xenomorphfal találkozott. Ripley-ben ráadásul ott volt egy Xenomorph embrió és már csak napjai voltak hátra. A fogolytársak segítségével, akiknek többsége az életét áldozta, Ripley végül legyőzte a futót. Amikor a Weyland-Yutani biofegyver-osztálya megérkezett, Ripley hadnagy feláldozta az életét és egy ólomkemencébe vetette magát, hogy a Cég ne juthasson hozzá a Xenomorphhoz.

Az események előrehaladtával Ripley-t 200 évvel később USM Aurigán Ripley 8 néven klónként hozták vissza az élők közé. Ez a klón nemcsak Ripley emlékeit és tulajdonságait örökölte, hanem a Xenomorph néhány tulajdonságát is átvette, például savas vérrel rendelkezett. Ripley 8 megalkotása egy összetett és érdekes réteggel egészítette ki az amúgy is sokrétű személyiségét. Ripley 8-nak köze volt az Újszülötthöz - egy új Xenomorph hibridhez, amely Ripley-t tekintette az anyjának. Miután megküzdött a szörnyű Xenomorphokkal, Ripley 8 legyőzte az Újszülöttet is. Ripley 8, Call, Johner és Vriess Párizs közelében szálltak le, amit egy katasztrófa elpusztított.

Ripley 8 kalandjai a kiterjesztett univerzum két különböző részében is folytatódtak, méghozzá az Aliens: Original Sin című könyvben és az Aliens versus Predator versus The Terminator képregényben. Az Aliens: Original Sin közvetlenül az Alien IV. - Feltámad a Halál után folytatódott, és a Betty legénysége menekült az Egyesült Rendszerek Katonasága elől, akik azért jöttek, hogy kivizsgálják, mi történt az Aurigával. Később egy űrállomáson kötöttek ki, ahol egy óriási botanikus kert volt, és egy újabb Xenomorph-fertőzés tört ki. Az Aliens versus Predator versus The Terminatorban Ripley 8 csatlakozott egy Ragadozó klánhoz, akik az egész univerzumot fenyegető Alien-Terminátor hibridekre vadásznak. A végén feláldozta magát, hogy megölje az utolsó hibridet.

Az Earth War-trilógia képregénysorozat egyik érdekes alternatív történetében Ellen Ripley karakterét androidként mutatták be. Az eredeti változatban a képregénysorozat évekkel az Alien második része után folytatta Ellen Ripley, Hicks és Newt kalandjait. Az Alien 3 megjelenésekor azonban a Dark Horse átnevezte Hicks-et Wilks-re, Newt-ot pedig Billie-re, Ripley-t pedig androiddá tette. A képregény verziójától függetlenül az Earth War a Xenomorphok földi invázióját és az azt követő emberi küldetést mesélte el a Xenomorphok szülőbolygójára. Ellen Ripley android változata nagy szerepet játszott az idegenek felszámolásába.

Az Aliens: Space Marines képregények egy másik alternatív története Ellen Ripley-t egy Űrgárdistaként ábrázolta. Ezeket a képregényeket a Kenner Aliens figurákhoz csatolták, amelyeket a 80-as évek végén és a 90-es évek elején adtak ki. Az Alien 2-ből néhány más Űrgárdista is visszatért, köztük Apone és Drake. Ebben a változatban Ripley harci képességei, stratégiai gondolkodása és vezetői tulajdonságai kerülnek előtérbe. A csoport egzotikus Xenomorph típusokkal harcolt, köztük kígyószerű, repülő idegenekkel, sőt még egy gorilla Xenomorphfal is.

Hirdetés


A bolygó neve: HalálA nyolcadik utas: A HalálA végső megoldás: HalálAlienAlien IV. - Feltámad a HalálEllen RipleyFilmekKépregényekSigourney WeaverSorozatokXenomorph

Képek forrása: Fandom

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.