Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Alien: A Weyland-Yutani története

Az Alien-franchise igazi gonosztevői talán nem is a félelmetes Xenomorphok...


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 04. 12:50

Alien: A Weyland-Yutani története
Megosztás

Hirdetés

Ridley Scott 1979-es A nyolcadik utas: A Halál című filmjében bemutatott Weyland-Yutani társaság története ugyanolyan pusztító és megállíthatatlan, mint a Xenomorphoké. A cég jól ismert arról, hogy az űrhajózás nagy részét irányítja, beleértve a technológiát, a gyarmatosítást, a felfedezést és a tudományos kutatást, azonban mindezt nem éppen nemes szándékkal teszi. A Weyland-Yutani jelentős szerepet játszik az Alien-franchise-ban és a kiterjesztett univerzumban is, gyakran háttérszereplője a képernyőn zajló eseményeknek. A vállalat egyébként a brit Weyland Corporation és a japán Yutani Corporation egyesülése után jött létre, de nézzük, hogy miként kezdődött az egész.

A Weyland-Yutani Corporation egyik felét, a Weyland Corporationt 2012. október 11-én alapította Peter Weyland. Ez volt az első olyan vállalat a történelemben, amely az első öt évében 100 milliárd dollárt keresett. A cég a technológiai fejlesztésekre összpontosított, és olyan területeken tett hatalmas előrelépéseket, mint a holografika, a földönkívüli kolonizáció, az FTL utazás, a kibernetika, a közlekedés és az egészségügy. 2015-ben a Weyland Corporation elindította az első iparosított űrmissziót, hogy telepítse Peter Weyland egyedülálló napelem-konstrukcióját.

Az expedíció során az összegyűjtött megújuló energia megszilárdította a Weyland Corpot és Peter Weylandnek ez hozta meg az első milliárd dollárt. 2025-ben a vállalat bemutatta az első fejlett android prototípust, Davidet. 2028-ban jelentős módosításokat végeztek a prototípuson, ami lehetővé tette az első interakciókat az emberekkel, ami ígéretesnek bizonyult az android technológia szempontjából. 2042-ben a Weyland Corporation bemutatta a David 4-et, a David-sorozat első kereskedelmi forgalomban kapható modelljét, amely az irodai és az otthoni munkafolyamatokban segített.

A Prometheus projekt 2073-ban kezdett formát ölteni és végül 2091-ben indult el, amikor a Prometheus elhagyta a Földet és az LV-223 felé vette az irányt, követve a Dr. Elizabeth Shaw és Charlie Holloway által felfedezett csillagtérképet. Két évvel később, 2093-ban a hajó megérkezett a célállomásra és elkezdődött az, amit a Prometheus-filmben láthattunk.

A Yutani Corporation nem játszik akkora szerepet a filmekben vagy a bővített univerzumban, ezért lényegesen kevesebb információ áll rendelkezésre. A Yutani Corporation egy 2074-ben alapított japán kibernetikai vállalat volt. A bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy már a hivatalos alapítási dátum előtt is működhettek titokban.

Amikor az eredeti vezérigazgató, Yutani, megszerezte a Yautja plazmapisztolyt, arra használta a technológiát, hogy előmozdítsa cége sikerét az emberi technológia fejlesztésében. Yutani megjelenik az Alien vs. Predator 2 utolsó jeleneteiben, hogy visszaszerezze a pisztolyt Stevens ezredestől. A Yutani Corporationről bemutatott egyetlen egyéb információ egy 2029-ben benyújtott szabadalmi vita a Weyland Corporationnel a David android sorozat miatt, viszont a Weyland évekkel később megnyerte a pert és a szabadalmat.

Végül 2099-ben a Weyland Corp. egyesült a Yutani Corporationnel, így jött létre a Weyland-Yutani Corporation. A Weyland narratíva szerint Weyland felvásárolta és bekebelezte a Yutanit, de a valóságban ennek az ellenkezője történt. A Yutani Corporation felvásárolta a Weylandet és miután egyesültek, 2099-ben megalakították a brit-japán multinacionális konglomerátumot, a Weyland-Yutani Corporationt. Az egyesülést követően számos más vállalatot felvásároltak és szinte minden ágazatba befektetett.

Egyesek szerint a Weyland-Yutani a 2150-es években már szinte mindenben érdekelt vagy tulajdonosa volt és fő irodái Tokióban, Londonban, San Franciscóban és Theduson voltak. A vállalat elsősorban technológiával foglalkozik, szintetikus anyagokat, űrhajókat és számítógépeket gyárt ipari és kereskedelmi ügyfelek számára. A gyártási részlegén kívül a Weyland-Yutani a bolygóközi hajózás és szállítás területén is nagy vagyonnal bír. A Naprendszeren kívül emberi kolóniákat működtet és egyike a felfedező, illetve kolonizációs településeket finanszírozó nagyvállalatoknak.

Az Alien-filmsorozatból és a bővített univerzumból a Weyland-Yutani szinte minden alkalmazottja tudja, hogy a vállalat rendkívül korrupt és a biztonsági előírások betartása helyett rendszeresen megvesztegetik az ellenőröket. Így valamikor 2122 előtt a Weyland-Yutani észlelt egy jelet, amelyet az LV-426-on lévő elhagyott hajóról sugároztak, amit lefordítottak és felfedezték, hogy az a halálos Xenomorphra vonatkozó figyelmeztetés volt. A Weyland-Yutani ezután a Nostromo legénységét küldte a jel kivizsgálására, anélkül, hogy a legénységet tájékoztatta volna a küldetésük eredeti okáról.

2137-re a Weyland-Yutani nagymértékben részt vett a Naprendszeren kívüli bolygók kolonizálásában, beleértve a megfelelő, de barátságtalan légkörű égitestek terraformálását is. A vállalat számos kolóniát épített és felügyelt galaxisszerte, köztük A bolygó neve: Halálban bemutatott Hadley's Hope-ot az LV-426-on, és a Freya's Prospect-et a BG-386-on, amely az Aliens vs. Predator videójáték helyszíne volt. Weyland-Yutani nem civil kolóniákon is tevékenykedett, nevezetesen a Fiorina 161-en, amelyet A végső megoldás: Halálban láthattunk. 

A Weyland-Yutani laboratóriumokat is telepített az LV-1201-re és a BG-386-ra. Ezek a laboratóriumok gyakran erkölcstelen körülmények között működtek, különösen a Xenomorphok kutatásban, ahol embereket használtak akaratlan gazdatestként, sőt, szándékosan feláldozták az alacsony beosztású alkalmazottakat élő prédaként. A Weyland-Yutani harci androidok által biztosított szigorú biztonsági intézkedések ellenére a vállalat kutatási létesítményei hírhedtek voltak az elszigetelési hibákról és a járványok kitöréséről, ami a személyzet és a civilek körében is jelentős veszteségeket okozott.

Végül a 2290-es évekre a Weyland-Yutani Corporationre jelentős pénzügyi és politikai nyomás nehezedett. Az egyik kolóniájuk sikeresen perelt a cégtől való függetlenségért, ami a befolyásuk elvesztésének kezdetét jelentette. A Weyland-Yutani elvesztette a United Systems Military szerződését az FTL meghajtókra, a rivális Ridton konglomerátummal szemben, és ez súlyosan érintette a vállalat pénzügyi teljesítményét. 2349-re a Weyland-Yutanihoz hasonló megacégeket betiltották. A vállalat fellebbezett a döntés ellen, de a tiltást helybenhagyták és a Weyland-Yutani hivatalosan is megszűnt, az Egyesült Államok hadserege pedig átvette a fegyverek kutatásának és fejlesztésének nagy részét.

A Weyland-Yutani vállalat számos ügynöke azonban továbbra is titokban tevékenykedett, kihasználva a USM-en belüli kapcsolataikat, hogy kutatásokat gyűjtsenek a folyamatban lévő projektekről. Az Alien IV. - Feltámad a Halál eseményei után az USM Auriga lezuhant a Földön, és a Weyland-Yutani ügynökei lefoglalták a Xenomorphokról összegyűjtött információk nagy részét. A Weyland-Yutani Corporation hivatalossá tette ezeket az adatokat és a kutatásukkal együtt összeállított egy dokumentumot, amely egy technikai útmutató a Xenomorph fajról és felvázolja az emberiséggel való eddigi összes interakciójukat, valamint a biológiájával kapcsolatos összes ismert tanulmány eredményét.

Végül az Egyesült Államok hadserege elbukott, és a Weyland-Yutani ismét egy erős multinacionális vállalattá vált. Miután megtisztították az erősen károsodott és szennyezett Földet, a vállalat a közvélemény elismerésének köszönhetően újra növekedhetett. Annak ellenére, hogy az Alien-franchise-ban a Xenomorphok a gonosztevők, ha jobban a dolgok mögé látunk, akkor hamar rájövünk, hogy az igazi cinkos a Weyland-Yutani.

Hirdetés


A bolygó neve: HalálA nyolcadik utas: a HalálA végső megoldás: HalálAlienAlien IV. - Feltámad a HalálFilmekHorrorPeter WeylandPrometheusSci-fiSorozatokWeyland-YutaniXenomorph

Képek forrása: Xenopedia

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.