Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

„Az anyák megmentője” - Semmelweis Kritika

A Semmelweis című film egy 2023-ban bemutatott magyar életrajzi dráma, amely a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác életét és küzdelmét mutatja be. A film rendezője Koltai Lajos, a címszereplőt Vecsei H. Miklós alakítja.


zelenkaflorian Zelenka Flórián

2023. 11. 27. 00:00

„Az anyák megmentője” - Semmelweis Kritika
Megosztás

Hirdetés

A film 1847-ben játszódik Bécsben, ahol a szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket. Semmelweis Ignác, a rövid idegű, de szenvedélyes magyar orvos mindent megtesz, hogy felfedezze a gyermekágyi láz okát, és megvédje a nőket a haláltól. Ehhez azonban szembe kell mennie a hagyományos orvosi elméletekkel, a kollégái ellenszenvével és a saját magányával.

Egy roppant izgalmas és megható történet, amely bemutatja a főszereplő zsenialitását, elkötelezettségét és emberiességét. A film nemcsak a tudományos felfedezés folyamatát ábrázolja, hanem a korabeli társadalmi viszonyokat is. A film képi világa lenyűgöző, a kosztümök és a díszletek hitelesen idézik meg a 19. századi Bécset. A színészek kiváló alakítást nyújtanak, Vecsei H. Miklós különösen meggyőző a szülészorvos szerepében.

A film egy aktuális és fontos témát dolgoz fel, amely kapcsolódik a járványügyi helyzethez, az orvosi kutatásokhoz és az emberi jogokhoz. A film üzenete, hogy a tudományos igazságért és az emberi életért való kiállás nem mindig könnyű, de nemes és tiszteletre méltó cselekedet. A film arra is rávilágít, hogy a társadalmi előítéletek és a hatalmi érdekek gyakran akadályozzák a haladást és a változást. Szilárdan kiáll az alacsonyabb beosztású nővérkék mellett, akik gyakran kerülnek alárendelt szerepbe és szenvedik el az orvosok által elkövetett kihasználást és megalázást.

A történet során különféle jelenetek mutatják be, hogyan érinti ezeket a nővéreket a hierarchikus rendszer, és miként válnak áldozatává bizonyos orvosoknak. Nagy Katica, aki a film egyik fontos karakterét alakítja, egy mondattal rávilágít arra, hogy milyen nagymértékű változásokon ment keresztül a világ, a társadalom és a nők helyzete:

„Az a dolgunk, hogy szüljünk, ha kell az életünk árán is”

A film egy életrajzi dráma, amely a valós történelmi eseményeket és személyeket alapul véve meséli el Semmelweis Ignác életét. A film néhol humorral és iróniával is oldja a feszültséget. A főszereplő egy komplex és ellentmondásos karakter, aki egyszerre bátor és makacs, okos és érzékeny, büszke és magányos. Vecsei H. Miklós remekül hozza ki ezeket a tulajdonságokat, és átadja a nézőnek a főhős belső vívódását és elszántságát. A mellékszereplők közül kiemelkedik Nagy Katica, akit Emma Hoffmanként láthatunk. Egy erős nő, aki támogató és megértő, azonban árulást követ el a családi élete miatt. Gálffi László a klinikai igazgatót, Klein professzort játssza, aki Semmelweis legnagyobb kritikusa. Ő egy arrogáns és konzervatív orvos, aki nem fogadja el a főhős elméletét, és megpróbálja ellehetetleníteni őt. Kovács Tamás és Elek Ferenc barátait és kollégáit alakítják, akik segítik és bátorítják őt a kutatásában.

A film technikai szempontból is magas színvonalú, a képi világ, a zene, a vágás és a hangulat összhangban van a történettel. A film operatőre, Nagy András, a kosztümtervező, Szakács Györgyi, hitelesen és részletgazdagon idézik meg a 19. századi Bécset, a szülészeti klinikát, a városi utcákat és a polgári lakásokat. A film zenéjéért Pacsay Attila volt felelős, aki a korabeli zenei stílusokkal teremtett egyedi és izgalmas atmoszférát. A film vágása, amelyet Kovács Zoltán végzett, dinamikus és feszes, nem hagyja unatkozni a nézőt, de nem is sietteti a cselekményt.

ÖSSZEGZÉS: ★★★★★

A Semmelweis nem csupán egy életrajzi dráma, hanem egy olyan alkotás, amely mélyebb rétegeiben is érinti a nézőt. Az elgondolkodtató film november 30-tól tekinthető meg a mozikban, és méltán lehet érdekes valamint tanulságos mind a magyar, mind a nemzetközi közönség számára.

Írta: Zelenka Flórián

Hirdetés


Elek FerencGálffi LászlóKoltai LajosKovács TamásNagy KaticaSemmelweisVecsei H. Miklós

Képek forrása: Szupermodern Filmstúdió | InterCom | Semmelweis

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.