Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A Sith, aki nem volt gonosz

Létezett egy Sith Mester, aki sosem ártott senkinek


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 09. 13. 16:26

A Sith, aki nem volt gonosz
Megosztás

Hirdetés

Ha Sithekről beszélünk, akkor mindig erkölcstelen személyek jutnak eszünkbe. Van amelyiket mások szenvedése tesz boldoggá. Van, aki az Erő meggyalázásában leli örömét, megint másokat a Galaxis feletti teljuralom hajt. De mi van, ha azt mondom, hogy a Star Wars Legendáiban létezett egy Sith mester, aki ezek közül egyikre sem vágyott, sőt mi több, soha senkit nem bántott az élete során? Az alábbi cikkben pontosan erről az egyénről lesz szó. Ha kíváncsiak vagytok a videóra - mely a cikk szövegét dolgozza fel - akkor katt az alábbi lejátszóra:

Nem tudjuk Darth Vectivus eredeti nevét, azt azonban igen, hogy évszázadokkal Palpatine hatalomra jutása előtt élt és tevékenykedett. Normális körülmények között élt, a Jonex Mine Eight Eleven B nevű bányászati létesítmény igazgatójaként tengette mindennapjait. Az aszteroidát azonban mélyen átjárta az Erő Sötét Oldala.  A dolgozók és Vectivus elméjét szépen lassan maga alá gyűrte a sötét oldali energia, megmagyarázhatatlan látomásokat éltek át, különös képességekre tettek szert, sőt, a viselkedésük is hasonlítani kezdett az egykoron az aszteroidán élő, de már rég kihalt mynock-szerű lényekéhez.

Az amúgy is Erő-érzékeny igazgató szépen eltussolta az ügyet, elhallgattatta a furcsa jelenségekről szóló jelentéseket és bezáratatta a helyet. Az eltusolás alatt nem azt kell érteni, hogy megölette az ott dolgozókat, simán lefizette őket, s direkt csődbe vitte a vállalatot. Vectivus érdeklődését azonban felkeltette az Erő Sötét Oldala, ezért útra kelt a Galaxisban, hogy megtalálja a mesterét, aki méltó módon kitaníthatja őt. Végül sikerrel járt, a sajnos ismeretlen mentor kiképezte őt és az egykori üzletember felvette a Darth Vectivus nevet. Fogalmunk sincs arról, hogy megölte-e a tanítóját vagy sem, de az bizonyos, hogy egy ponton ő vált a Sith Mesterré.

Darth Vectivus erkölcsösebb volt elődeinél és utódainál. Nem hajtotta őt az erőszak, a galaktikus ambíciók vagy a Jedik kiirtása. Inkább elmélyült a Sith tanokban és a galaxis tanulmányozásában. Évekkel később Vectivus visszatért a bányához, ahol kastélyt építettet magának – ez teljesen logikus lépés volt tőle, ahogyan korábban is mondtam, az aszteroidát mélyen átjárta az Erő Sötét Oldala. Mint sok más Sith, úgy ő is készített egy holocront, melyben az utókorra hagyta az üzleti filozófiáját és a Sötét Oldali erőkivetülések titkát egyaránt.

Ezt a fantomoknak nevezett kivetülést úgy kell elképzelni, hogy Vectivus sötét oldali manifesztációkat hozott létre és azokat ártatlan élőlényekhez kötötte. Bármi is történt a fantommal, azt a sorsot szenvedte el az élőlény is – így ha a manifesztáció megsebesült vagy meghalt, akkor az igenis élő és ártatlan teremtés is. Vectivus akár száz ilyen fantomot is képes volt egyszerre megformálni, anélkül, hogy megerőltesse magát. A férfi végül békés körülmények között halt meg, a családja és a barátai által körülvéve.

Sajnos csak ennyit tudunk Darth Vectivusról. Hogy mennyire volt gonosz fickó, azt a ti meglátásotokra bízom. Az egyszer biztos, hogy az általa megalkotott Erő-képesség ártatlanok életét követelte, s ő maga akár száz élőlényen gyakorolta – bár azt nem tudjuk, hogy szenvedtek-e az élőlények, hiszen addig nem tudatosult bennük az összekapcsolódás, amíg a fantom meg nem sérült. Bár ő volt az, aki holokron formájában az utókorra hagyta a becstelen tudást, a későbbi felhasználói azok, akiket a valódi felelősség terheli. Mennyivel volt becstelenebb Oppenheimer az atombomba feltalálásáért, mint azok, akik ledobták a múltban azokat? Ezek vitatható kérdések és minden ember más nézőpontot vall, így tényleg a ti meglátásotokra bízom Vectivus megítélését.

A későbbi megítélése alapján Vectivus sosem ártott senkinek, legalábbis Lumiya ezt mondta Jacen Solonak az egyik párbeszédük során. Az egyszer biztos, hogy nem indított galaktikus háborút, nem irtotta ki az ellenséges kasztot és nem vágyott a végtelen hatalomra. Ha más nem is, de ez pozitívabb Sithé teszi őt, mint az összes többi gonosztevőt.

Hirdetés


2024DarthDarth PlagueisDarth VectivusLegendákLucasfilmSithStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.