Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Meddig élnek a Xenomorphok?

A cikkben kifejtjük, hogy meddig élnek az idegen bestiák


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 26. 19:21

Meddig élnek a Xenomorphok?
Megosztás

Hirdetés

A mai nap tovább áskálódunk az Alien-világában és azt fogjuk megnézni, hogy vajon meddig élnek a Xenomorphok? Végigvesszük az idegenek életciklusát és a fejlődéshez szükséges lények élettartamát is.

A Xenomorph faj életciklusa gyors növekedéssel és rendkívüli alkalmazkodóképességgel jellemezhető. Ez az életciklus több különálló szakaszt foglal magában, amelyeket egyedi fizikai és viselkedési jellemzők határoznak meg. Minden egyes szakasz ideje változó. A Xenomorph egyik fajtájának, a Praetomorphnak pedig még gyorsabb az életciklusa.

A Xenomorph életének első állomása a tojás (más néven Ovomorph), amit gondosan rak le a királynő. Ezek a tojások hosszú időn keresztül, gyakran évezredeken át képesek inaktív állapotban maradni. Ez a rendkívüli tartósság biztosítja a faj túlélését, mivel a tojások türelmesen várnak egy gazdatest jelenlétére, hogy kikeljenek. Ez a keltetési mechanizmus a Xenomorphok evolúciós sikerének bizonyítéka, lehetővé téve számukra, hogy még a legzordabb környezetben is életben maradjanak. A tojások élettartamát egy titokzatos „kék energia köd” is meghosszabbíthatja, ilyen például az, amit Kane is felfedezett az első részben.

A tojásokból az arctámadók kelnek ki, amelyek egyetlen célja, hogy gazdát találjanak és elkezdjék a megtermékenyítést. Az arctámadó élettartama jelentősen rövid, általában néhány óra vagy csupán pár nap. Ez a rövid élet a megfelelő gazdatest keresésével telik. Azonban gazdatest nélkül is nagyon rövid az élettartama, kivéve, ha visszatér a tojásba.

Miután az arctámadó elérte célját, a következő lépcsőfok a mellrobbantó státusz. Ez az időszak gyors fejlődéssel jellemezhető, amely általában néhány órán vagy egy napon belül tetőzik. Ekkor a mellrobbantó hihetetlen sebességgel növekszik, táplálkozva a gazdatestből. A mellrobbantó drámai és gyakran groteszk módon jön világra. Életciklusának utolsó lépése a bőrének levedlése, amely a születést követő egy órán belül megtörténik.

Ezt követően a mellrobbantó hamar felnőtt Xenomorph harcossá válik, amely a következő fázis. Ez a szakasz az átlagos Xenomorphok életének csúcsát jelenti, amely több évig is eltarthat. Az első Alien-film kezdeti koncepciójában a felnőtt Xenomorph rövid élettartamú volt, csak kicsivel hosszabb, mint az arctámadó és a mellrobbantó. Azonban ezt az ötletet elvetették, és a felnőtt Xenomorphok több hétig vagy évig is élhetnek, ha nem ölik meg őket.

A királynők képviselik a Xenomorphok csúcsát és akár több száz évig, sőt, évezredekig is elélhetnek. A két legismertebb és legidősebb Xenomorph királynő az Antarctica királynő és a Matriarcha királynő. Előbbi 100 évente rakott tojásokat, míg a Matriarcha valószínűleg több ezer éves volt, bőre pedig elkezdett repedezni, ami egyébként nagyon ritka a Xenomorphok esetében, és ezt akkor vehetjük szemügyre, amikor öregszik egy idegen.

A Xenomorphok biológiájának fontos és érdekes része, hogy képesek hibernált állapotba lépni. Hibernáció alatt a Xenomorphok hosszú ideig inaktí vállapotban vannak és ezzel hatékonyan meghosszabbítják élettartamukat, amíg kedvezőbb feltételek nem adódnak. A hibernáció az űrben is működik, ahol a Xenomorphok összegömbölyödnek. Ebben az állapotban a Xenomorphoknak nincs szükségük táplálékra, de a növekedésük is leáll.

Hirdetés


AlienFilmekHorrorRidley ScottSci-fiSorozatokXenomorphXenomorph harcosXenomorph királynő

Képek forrása: Fandom

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.