Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Fekete telefon (2021)

Rengeteg kreatív ötlettel operáló horror


botiirko Hegedűs Botond Máté

2024. 09. 18. 11:40

Visszatekintő: Fekete telefon (2021)
Megosztás

Hirdetés

Scott Derrickson filmje, a közösségi médiában jelenleg igencsak felkapott Fekete telefon (Black Phone) 2022 júniusában került a mozikba – világpremierje sokszori halasztás után 2021. szeptemberében volt.

FIGYELEM, A CIKK SPOILEREKET TARTALMAZ!

Alaphelyzet

1978-ban járunk Denver egyik külvárosában. A környéken egy, a „Portyázó” névre keresztelt gyerekrabló (Ethan Hawke) garázdálkodik, akit a rendőrség a nagy erőfeszítések ellenére sem tud elkapni. A film főszereplője Finney (Mason Thames), testvére Gwen (Madeleine McGraw). Apjuk (Jeremy Davies) alkoholista, aki időről időre elnáspángolja a gyerekeit, ha éppen túl hangosak, vagy valami hasonlóan borzasztó dolgot tesznek.

Gwen álmai

A film folyamán nagyon sok nem szokványos megoldást használtak a történetvezetés szempontjából, amik néha igencsak elrugaszkodnak a valóságtól. Ilyen például, hogy a rendőrség gyakorlatilag Gwen álmai alapján nyomoz, a lánynak ugyanis látnoki álmai vannak. Gwen kapcsán jelenik meg a vallásosság is, bár ilyen szempontból talán egy kicsit torzabb formában. Finney húga egyébként az abszolút önzetlen, jótét lelket testesíti meg, így tökéletesen kapcsolódik hozzá a kereszténység.

Finney kijutása(i)

Nagy meglepetések nem igazán voltak a filmben, borítékolható volt, hogy Finney igenis ki fog jutni a Portyázó pincéjéből. Ennek ellenére egészen tűrhető a 102 perces játékidő, néhány percre azonban sokszor leülepedik a cselekmény, de ilyenkor általában gyorsan éri is a nézőt a következő impulzus, így nem fog sokat unatkozni.

Ami rossz volt…

Röviden: maga a történet volt lapos és kiszámítható, főleg,ha valakinek ugye tiktokon lespoilerezi az egészet egy kedves tartalomgyártó… A gyilkos motivációjáról sem derül ki sok minden, természetesen kell ez a fajta balladai homály, de a főszereplő Shaw család előéletén kívül tényleg nincs semmi infó, pedig egy antagonistánál ez azért nem szokott rosszul jönni – főleg, ha beleállít egy fejszét a testvére fejébe…

…és ami jó

A központi elem, az alkotás címe, a fekete telefonon a szellemek megszólalása zseniális ötlet és szerencsére a megvalósítása is remekül sikeredett, bár elég sok halott gyermek ötlete vakvágánynak tűnt, végül minden kirakósdarab a helyére került. A Portyázó maszkjai szintén zseniálisak voltak. Egyrészt, folyamatosan újabb és újabb darabok kerültek le a maszkról, ezzel előrevetítve, nincs messze, hogy teljesen levetkőzze rejtélyességét. Plusz pont ide, hogy a maszk folyamatosan tükrözte a rabló pillanatnyi hangulatát.

Színészi játék

Na erre aztán abszolút nem lehet panasz. AZ összes karakterhez, a hozzá passzoló színészt sikerült kiválasztani. Ethan Hawke zseni, főleg, hogy ki is pattintotta magát a szerepre, és hát az ő karrierjét meg hadd ne kelljen nagyon ecsetelni – Távol a világtól, Sinister, Mielőtt felkel a nap, A bűn éjszakája… A két főszereplőt – és egyben testvérpárt – alakító Mason Thames és Madeleine McGraw szintén remek munkát vittek a vászonra.

Potenciális második rész 2025-ben

A Fekete Telefon anyagi sikereit figyelembe véve – szűk 20 millió USD-s költségvetésre 156 milliós bevétel – nem meglepő, hogy már folynak a második rész előkészületei. Lehetőleg nem esnek bele a szörnyű második részek hibájába. Minden esetre érdekes lehet, hiszen a Portyázót nem láttuk biztosan meghalni a képernyőn…

Hirdetés


Blumhouse ProductionsEthan HawkeFekete TelefonFilmek 2021HorrorMadeleine McGrawMason ThamesScott DerricksonVisszatekintő

Képek forrása: Universal Pictures

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.