Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: A bűn éjszakája

Egy újjászületett nemzet


botiirko Hegedűs Botond Máté

2024. 02. 11. 00:00

Visszatekintő: A bűn éjszakája
Megosztás

Hirdetés

A James DeMonaco rendezte A bűn éjszakája 2013-ban debütált a mozikban. Az akció-horrorfilm kapott hideget-meleget, ennek ellenére azóta már 5 részesre bővült a The Purge-franchise.

A film 2022-ben, az Amerikai Egyesült Államokban játszódik. Az országot az „Új Alapító Atyák” irányítják. A munkanélküliség és a bűnözés minimálisra csökkent, majdhogynem teljesen eltűnt. Azonban az idilli állapotnak ára van. 2017-ben ugyanis bevezették az „Irtás” nevű eseményt, melynek keretein belül minden évben 12 órán keresztül – március 21. este 7 órától március 22. reggel hét óráig – legálissá válik minden nemű bűncselekmény. Ezen felül a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők és a kórházak munkáját is beszüntetik erre az időszakra. Két szabály van: 4-es besorolás feletti fegyverek használata tilos, illetve a 10-es és annál magasabb rangú hivatalnokok védettséget élveznek. Ha valaki vét ezen szabályok egyikének, az esemény után súlyos büntetésre kell számítania.

De mi az állam célja ezzel az egésszel? Nos, a tényleges cél egyfajta mesterséges népszabályozás. Az Irtás folyamán ugyanis leginkább a magukat megvédeni és felszerelni nem tudó, alacsonyabb társadalmi rétegek képviselői hullanak el. A hivatalos célja az eseménynek azonban egyfajta katarzisélmény nyújtása az embereknek, hogy ebben a 12 órában kiélhessék legbetegesebb vágyaikat.

A film során a Sandin-család estéjét követhetjük figyelemmel. A biztonsági rendszereket forgalmazó James Sandin (Ethan Hawke) jómódú körülmények között él feleségével, – Mary Sandin (Lena Headey) – és két gyerekével – Zoe Sandin (Adelaide Kane) és Charlie Sandin (Max Burkholder). Az estét a saját maga által tesztelt, legjobbnak mondott biztonsági berendezések védelmében kezdheti meg James Sandin és famíliája, azonban az a bizonyos 12 óra végül hosszúnak bizonyul…

A film atmoszférája végig remek, ott lappang az emberben, hogy itt tényleg bármikor történhet bármi, és szerencsére történik is, ugyanis DeMonaco jól mozgatja a történetszálakat. A lezárás azért hagyhat maga után némi kívánnivalót, itt bukik meg sok embernél a film. A 85 perces játékidő pedig teljesen ideális, nem is kell hosszabbnak vagy rövidebbnek lennie.

A számos nagy alkotásból – Holt költők társasága, Mielőtt felkel a nap, Sinister, Távol a világtól – ismert Ethan Hawke alakítására abszolút nem lehet panasz, tökéletesen formálja meg a családapa szerepét. Rajta kívül kiemelendő természetesen a feleséget alakító Lena Headey is, egy igazi anyamacska karaktert hoz, és nagyon passzol hozzá ez a szerep. A Rhys Wakefield által megformalt bandavezér ugyan messze nem lett egy ikonikus antagonista, azonban az ausztrál színész remek választás volt a szerepre.

A Blumhouse Productions filmje – a Universal Pictures forgalmazásában – messze meghaladta a becsült 3 millió dolláros költségvetését a maga bő 90 milliós bevételével.

Alapvetően a film sokak számára valószínűleg egy egyszeri mozi lesz, azonban azt a 85 percet szerintem teljesen megéri, bár leginkább az atmoszférája miatt. Elsősorban azoknak tudom ajánlani, akik szeretik az alternatív valóság alapú filmeket, akik nem utasítanak vissza némi vérengzést és akik nem riadnak vissza egy minimális szinten trash horrortól.

Hirdetés


A bűn éjszakájaAkcióBlumhouse ProductionsEthan HawkeHorrorJames DeMonacoLena HeadeyThe PurgeUniversal PicturesVisszatekintő

Képek forrása: Universal Pictures

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.