Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

A Balrogok története

A félelmetes lények már oly sok év óta jelen vannak a világban


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 10. 09. 18:19

A Balrogok története
Megosztás

Hirdetés

A Balrogok vagy más néven Valaraukarok, Maiák voltak, csakúgy, mint a mágusok vagy maga Szauron. A Balrogokat Morgoth - eredeti nevén Melkor - hatalma és pompája csábított arra, hogy csatlakozzanak hozzá, majd ő rontotta meg őket. Első lakhelyük Utumno volt, a Vas-hegység hatalmas erődítménye, de a veresége után, a Balrogok és Morgoth egyéb teremtményei Angbandba menekültek.

A FÁK ÉVEI

A Balrogok már a Fák Éveiben jelen voltak, amikor Morgoth és Ungoliant elpusztította Valinor két Fáját. Ekkor a Balrogok Angband mélyén rejtőztek. Miután Morgoth Ungolianttal együtt elmenekült Valinorból, Lammothba érkezett, Angband romjai közelébe, hogy újjáépítse hatalmát Középföldén. Egy nézeteltérés miatt Ungoliant megtámadta őt, és Morgoth hatalmas kiáltása felébresztette a Balrogokat álmukból. Tűzviharban érkeztek, és elűzték Ungoliantot. Morgoth azonban megállította őket, és visszatértek Angbandba, amelyet nem sokkal ezután újjáépítettek.

CSILLAGOK ALATT VÍVOTT CSATA

Amikor a noldák megnyerték a Dagor-nuin-Giliath-t, vagyis a Csillagok Alatt Vívott Csatát, Fëanor dühödten tört tovább Angband felé. Már Angband látótávolságába ért, de a Balrogok rajtaütöttek, miközben csak kevesen voltak mellette a noldák közül. Hamarosan egyedül maradt, de sokáig harcolt a Balrogok ellen, még akkor is, amikor már tűz vette körül, és számos sebet szerzett. Végül azonban Gothmog halálosan megsebesítette Fëanort, akit fiai elvittek a csatából.

Fëanor fia, Maedhros, rábeszélte Morgoth erőit egy békeszerződésre, de Morgoth helyette a Balrogokat küldte rájuk. Az egész sereget lemészárolták, kivéve Maedhrost, akit elfogtak és Angbandba vittek.

VÁRATLAN LÁNG CSATÁJA

Évekkel később, a Dagor Bragollach, vagy a Váratlan Láng Csatája során a Balrogok, a Glaurung nevű sárkánnyal és egy orkokból álló hadsereggel együtt, Angbandból támadtak a tündék erődjére, hogy megöljék szövetségeseiket, az Edainokat. 

MEGSZÁMLÁLHATATLAN KÖNNYEK CSATÁJA

A Balrogok harcoltak a Megszámlálhatatlan Könnyek Csatájában is, ahol Gothmog vezette a támadást. Félrelökte Húrint és Turgont, majd Fingon ellen fordult, és megölte őt Lungorthin segítségével, ezzel biztosítva Morgoth seregeinek a csatateret. Elfogta Húrint is, miután Húrint egy halom holttest temette maga alá. Megkötözte az emberi harcost, és Angbandba hurcolta, ahol Morgoth megpróbálta kicsikarni belőle Gondolin hollétét.

Gondolin bukásának napján a Balrogok sárkányok hátán érték el a rejtett várost. Ecthelion volt az, aki megölte Gothmogot, de saját életét áldozta fel ezért a tettért. Amikor Glorfindel és társai megpróbáltak elmenekülni a lángoló városból, egy Balrog elállta útjukat. Hogy megmentse Tuort, Idrilt és Eärendilt, Glorfindel egy sziklán küzdött meg a Balroggal, majd lelökte, viszont maga is vele zuhant a halálba.

IZZÓ HARAG HÁBORÚJA

A megmaradt Balrogok részt vettek az Izzó Harag Háborújában, ahol a legtöbbjüket megölték, de legalább egynek közülük sikerült elmenekülnie, és messze, mély barlangokban rejtőzött el.

HARMADKOR

A Harmadkor 1980. évében a megmenekült Balrog Khazad-dûm mélyén ébredt fel. Ez a Balrog kiűzte a törpéket otthonukból, és megölte akkori királyukat, VI. Durint. Ezt követően nevezték Durin Vesztének. Jelenléte utat nyitott Szauron lényeinek, hogy elárasszák a bányákat, és megakadályozta Durin népét, hogy visszafoglalják Móriát.

A Gyűrűháború idején a Gyűrű Szövetsége áthaladt Morián, és szembekerült a Balroggal, aki üldözte őket Khazad-dûm hídjáig. Szürke Gandalf volt az, aki megküzdött vele, hogy a szövetség tagjai elmenekülhessenek Moriából. Mindketten a mélybe zuhantak, de a küzdelem Zirakzigil csúcsán folytatódott. A párbaj végül a Balrog halálával zárult és Gandalf is meghalt, de később a Valák visszaküldték őt, immár Fehér Gandalfként.

MEGJELENÉSÜK

A Balrogok általában fenyegető lények formáját öltötték, nagyjából humanoid alakban, és legalább kétszer olyan magasak voltak, mint az emberek vagy a tündék. Tolkien említést tett arról, hogy a Balrogoknak tűzszívük volt, nyelvük vörös, szúró pengékre hasonlított, szemük sárgán izzott, mint a kemencék, hosszú karjaik pedig acélkarmokban végződtek.

VAN-E SZÁRNYUK?

Vitatott, hogy a Balrogoknak voltak-e szárnyaik, de Tolkien egyszer utalt rá A Gyűrű Szövetsége című művében, amikor Khazad-dûm hídjánál két hatalmas szárnyhoz hasonló sötét árnyék jelent meg. Durin Veszte, valamint a két Balrog, akik Gondolin bukásánál voltak jelen, mindannyian tehetetlenül zuhantak le a magasból anélkül, hogy repültek volna.

EREJÜK, KÉPESSÉGÜK

A Balrogok hatalmas lények voltak és még így is legalább három vagy hét Balrogra volt szükség ahhoz, hogy elűzzék Ungoliantot, egy hatalmas pókot, aki elég erős volt ahhoz, hogy felfalja Telperion gyümölcseit, amely milliárdnyi csillag fényét biztosította. A Balrogok gyorsak és fürgék voltak, képesek voltak hatalmasakat ugrani.

FEGYVERÜK

Fegyvereik közt voltak örökké égő tűzzel borított kardok, izzó masszának tűnő buzogányok, és lángoló ostorok. Vasból készült sisakokat és páncélokat is viseltek. Gothmog, egy hatalmas fekete baltát használt a csatákban, míg Durin Vesztének lángoló ostor és izzó kard volt a birtokában. Ő volt az, aki kiűzte a törpéket Khazad-dûm ősi otthonukból, ami a törpék legnagyobb királysága volt.

Hirdetés


A Gyűrű SzövetségeA Gyűrűk UraBalrogDurin VeszteFantasyFilmekGandalfKönyvekTolkien

Képek forrása: Tolkien Gateway

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.