Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Jigsaw visszatér: Fűrész X. kritika

Az ikonikus horror franchise visszatért, de adódik a kérdés, hogy kellett-e ez nekünk?


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 11. 16. 00:00

Jigsaw visszatér: Fűrész X. kritika
Megosztás

Hirdetés

Nemrégiben visszatekintettünk a Fűrész-filmekre, hiszen még október 5-én debütált a legújabb rész a franchise-ban, a Fűrész X., amely az első és a második epizód között játszódik és az eddigi legszemélyesebb játéknak lehettünk szemtanúi.

A történet dióhéjban annyi, hogy a rákkal küzdő John Kramer végső elkeseredésében Mexikóba utazik, hogy alávesse magát egy kockázatos és kísérleti jellegű orvosi beavatkozásnak, amitől csodával felérő gyógyulást remél. Rövidesen kiderül azonban, hogy a teljes műtét pusztán átverés, amivel a legsebezhetőbb embereket fosztják ki. Johnnak ez az élmény új célt ad, így a hírhedt sorozatgyilkos visszatér munkájához, hogy megfizessen a szélhámosoknak a rá jellemző, szó szerint zsigerig hatoló módon, eszement és találékony csapdák sokaságával.

A Fűrész-filmek nem a legszebb napjaikat élték az elmúlt években, hiszen a harmadik rész után sokan azt gondolták, hogy le kellett volna zárni a franchise-t, de a sikert és a népszerűséget követően további négy filmmel bővült a világ. Sőt, 2017-ben és 2021-ben is visszatértek a Fűrészhez, amit bár ne tettek volna. Borzasztóan sikerült a legutóbbi két epizód, mind a rajongói és a kritikai fogadtatás a negatívumoktól volt hangos. Idén, 2023-ban úgy gondolták, hogy nem volt elég, térjünk vissza ismételten, de egy újabb megosztó darabnak lehettünk szemtanúi, viszont merőben felülmúlja a Fűrész: Újra játékban és a Spirál: Fűrész hagyaték című filmeket.

A film érdekessége, hogy a Fűrész és a Fűrész II. között játszódik, tehát John Kramer még életben van és nagy meglepetésre őt tették meg a film főszereplőjévé. Ez a húzás azonban rendkívül jónak bizonyult, viszont egyes rajongóknak megosztó lehet, hiszen szinte mondhatni, hogy főhősnek van beállítva Kramer, amely első nézésre furcsa lehet. Ennek a döntésnek van pozitív oldala is, mert mélyebben megismerhetjük a kirakós gyilkost, jobban megértjük a motivációját és remek pillanatokat hoz magával ez a történeti elem. Kimondottan akkor érezhetjük ezt, mikor Kramer látja a fényt az alagút végén és már nem is gondol az emberek megbüntetésére, hanem a boldog és betegség mentes életre.

A Fűrész X-ben nem csak Tobin Bell tért vissza, mint Kramer, hanem két segítője is tiszteletét tette a film során, méghozzá Amanda és Hoffman. Utóbbi kevés szerepet kapott, hiszen csak egy stáblistát jelenet jutott neki, azonban Amandának kulcsszerepet szántak a készítők, aki sokat hozzátett Kramer személyes bosszújának megvalósításához. A többi karakter felejthető és átlagos Fűrész szereplők. Aki az előbb említettek mellett még dicséretet érdemel, az nem más, mint a Synnove Macody Lund által megformált Dr. Cecilia. Rendkívül eszes és ravasz figuráról van szó, aki még addig is eljutott, hogy magát Kramert csalja bele saját játékba. Ez hihetetlen érdekes húzás volt, de egyben remek, viszont John eszén nem lehet túljárni.

VÉGSZÓ

Összességében a Fűrész X. az elmúlt évek filmjeihez képest rendkívül kiemelkedik, azonban közel sem tökéletes. A történet sem dinamikus és túl sokat töltenek Kramer jófiúvá avanzsálásával, azonban merőben ez nyújtja a legjobb Fűrész-hangulatot az első-három rész óta.

6/10

Hirdetés


Filmek 2023FűrészFűrész X.HorrorJigsawTobin Bell

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.