Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Fűrész II.

John Kramer tovább feszegette határainkat.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 10. 23. 00:00

Visszatekintő: Fűrész II.
Megosztás

Hirdetés

Az elmúlt napokban visszatekintettünk, hogy milyen volt a 2004-es, legelső Fűrész-film, most pedig a folytatjuk a sort az egy évvel később megjelent Fűrész II-vel.

A történet annyi, hogy Jigsaw, a sorozatgyilkos ismét lecsapott. Ezúttal nyolc fiatalt csalt kelepcébe. Ebből a csapdákkal teli helyről kellene megtalálniuk a kijáratot, még mielőtt a lassan beáramló mérgező gáz végezne velük. Jigsaw pedig szokásához híven kamerákon keresztül figyeli az életre-halálra menő előadást. Azonban amikor felfedezik az áldozatot, aki egyértelműen magán viseli Jigsaw keze nyomát, Eric Mathews detektív nyomozásba kezd és kis erőfeszítéssel le is tartóztatja Jigsaw-t. De a letartóztatás is csak apró mozzanat Jigsaw tervében és a nyomozónak is elkezdődik a játék...

Az első rész nagy sikere után és az ott látott film végi csavart követően nem volt kérdés, hogy érkezni fog a folytatás, amely ismét jól sikerült. Általában ritka alkalmak egyike, amikor a mindenből többet és nagyobbat elv működne, azonban a Fűrész ezt az akadályt is vette és bizony működik a második rész, viszont nem tökéletes.

A történet teljesen új karaktereket vonultat fel, amely a film egyik nagy negatívuma. Míg az első részben jól lehetett azonosulni a szereplőkkel, addig itt ez sajnos nem mondható el. Teljesen jelentéktelen és felesleges a legtöbb karakter, akik inkább idegesítőek, mint érdekesek. A bezárt helyen már nem csak ketten tartózkodnak, hanem sokkal többen és nagy csavar volt az egészben, hogy az ott lévő rendőr fiának az apja, Eric az, aki mindenkit börtönbe dugott az áldozatok közül. Ez pedig nem volt egyszerű fiának, akit szintén elrabolt Jigsaw. Szóval a karakterek közti párhuzamok és csavarok újra remekül sikerültek, már csak a szereplőkön kellett volna csiszolni.

Tobin Bell gonosztevője John Kramer, azaz Jigsaw sokkal több képernyőidőhöz jutott, mint az első részben, amely remek döntés volt a készítőktől. Így már teljes egészében megtudtuk, hogy mi a célja ezzel az egésszel és bizony egyet lehet érteni vele, viszont ahogy megvalósítja terveit, azzal már kevésbé. Egy egészen érdekes karakterről van szó, aki ismét megmutatta, hogy nem érdemes vele szórakozni, mert mindenki eszén túl fog járni. És ez tette őt egy igazán ikonikus horrorfilmes rosszfiúvá. Továbbá már egy társsal is bővült, hiszen az előző részben látott Amanda, aki sikeresen teljesítette a játékot, visszatért a második részben, hogy ismét játszhasson és az alkotás végén kiderült, hogy John társa és a lehetséges utódja lesz neki.

A cselekmény megint fordulatos és dinamikus, viszont minimális szinten visszavett a tempóból az első részhez képest. Brutalitásból itt sincs hiány, sőt már az első képsoroktól kezdve elárasztanak minket a kőkemény pillanatok, amely végigkíséri az egész filmet. Nagyon ötletes és kegyetlen új csapdákat vehetünk szemügyre, amely nagy pozitívuma a filmnek, továbbá még említésre és dicséretre méltó volt az a húzás, amikor szemünk elé tárult, hogy az első részben látott nyomasztó fürdőszoba ugyan azon a helyen van, mint az ebben a részben látott játék. Szóval remek az összeköttetés és még az ott elhunyt két karakter is tiszteletét teszi, természetesen már holtan. Érdekes kis easter egg volt, de a rajongóknak egy finom kis csemege.

VÉGSZÓ

Összeségében a Fűrész II. mai napig egy remek film, amit bármikor szívesen újra nézünk, akárcsak az első részt. Remek új csapdák, brutalitás és a főgonoszt is kibontották, szóval minden megvolt ahhoz, hogy újabb jó Fűrész-film szülessen, ami sikerült is, viszont közel sem lett hibátlan.

7/10

Hirdetés


Filmek 2005Fűrész 2.HorrorJames WanJigsawKultfilmekTobin BellVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.