Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Fűrész

A franchise legjobb darabja mai napig a 2004-es Fűrész.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 10. 22. 00:00

Visszatekintő: Fűrész
Megosztás

Hirdetés

Visszatekintő rovatunkban egy horror klasszikust veszünk górcső alá, méghozzá a 2004-es Fűrész-filmet, amely mára már olyan nagy franchise-zá nőtte ki magát, hogy idén megkapta a tizedik felvonását is. Az elkövetkezendő hetekben mindegyik filmre sor kerül és természetesen a megjelenési sorrendet fogjuk követni.

Szerintem senkit sem lep meg, ha azt mondom, hogy az első rész a legjobb a franchise-ban. Egy remek darabról van szó a horror műfajában és rendkívül egyedi ötlettel álltak elő a készítők 2004-ben és ennek meg is lett az eredménye, hiszen további kilenc filmmel bővült a széria és hatalmas rajongó táborral büszkélkedhet. Ami ilyen népszerűvé tette a Fűrész-filmeket, az nem más, mint a sok különleges és brutális csapda, amelyet maga a kirakós gyilkos állít össze. Ez az elem nagyban hozzájárult a filmek sikeréhez, de emellett ez még sok más dolognak is köszönhető, melyet az első Fűrész-film szinte tökéletesen valósított meg.

A történet dióhéjban annyi, hogy a szadista sorozatgyilkos áldozatait megszállottan az élet értékére akarja megtanítani úgy, hogy erkölcsileg szilárd embereket rabol el, és hátborzongató játékra kényszeríti őket, melynek tétje a saját életük. Az áldozatok mindegyikének képtelen döntési helyzetekkel szembesülve kell megküzdenie azért, hogy visszanyerje életét, vagy ellenkező esetben belehaljon a próbálkozásokba...

A film koncepciója már önmagában zseniális és a megvalósításra se lehet egy szavunk sem, mert remekül alkották meg ezt a darabot. Nagyon okosan építkezik a film, minden fontos részletet aprólékosan mutat be, legyen szó a történetről vagy a szereplők hátteréről. A legtöbb kérdésünkre választ kapunk, ez egészen biztos. A Fűrész egész végig kelti a feszültséget, aminek során egyszer-kétszer meg is ijeszt minket. Általában a franchise-ra nem a jumpscarek a jellemzőek, hanem a nyomasztó és félelmetes érzés, amit a sok csapda és a bezártság miatt érezhetünk. Az első részre ez kifejezetten igaz volt, és sok hátborzongató pillanatnak lehettünk szemtanúi.

A film főgonosza olyan csapdák és kihívások elé állítja az általa elfogott embereket, amelyekből szinte nulla az esély, hogy élve kiszabadulnak. A csapdák mind különlegesek és személyre szabottak, ennek köszönhetően pedig alig vannak emberek, akik sikeresen kijutnak. A film csak egy ilyen áldozatot mutat be nekünk, aki teljesen megzavarodott a sok traumától, miután túlélte a gyilkos által összerakott csapdát. Persze, a végén szemügyre vehetjük azt, hogy Cary Elwes karaktere, Dr. Lawrence Gordon kiszabadul, viszont az első részben nem kaptunk választ arra, hogy mi lett az orvos sorsa. 

A franchise antagonistáját Tobin Bell személyében láthatjuk és ez a szerep teljesen neki lett kitalálva. Az első filmben csak az alkotás végén láthatjuk (illetve a szemfülesek az alkotás elején is megleshetik), amikor egy váratlan fordulat után felébred, tehát mindvégig ott volt a két főszereplővel a nyugtalanító fürdőszobában. Ez lehetett az a pont, amely egyeseknél már nagy túlzás, viszont innen egy bődületesen nagy fordulatot vetett a film, mert minden néző azt hihette először, hogy meghalt a gyilkos és jön a happy end, viszont Jigsaw meghúzta a váratlant és továbbra is szabadlábon van, amely egyértelmű jel volt 2004-ben, hogy érkezni fog a folytatás. 

A karakterek nagyon jól működnek, mind a főszereplők és a mellékszereplők egyaránt. Az életük azonban nem csak játék és mese, hiszen telis-tele van fordulatokkal, bármikor jöhetnek a kihívások, akár egy bezárt helyen, de a saját otthonukba is bemerészkedik a kirakós gyilkos. Értelemszerűen az első részben Zep volt a tettes, mivel ő is a játék része volt, amíg Jigsaw csak feküdt a fürdőszobában. Remekül választották ki a színészeket a szerepekre és fontos megjegyezni, hogy mindenki egyedi szerepet kapott a filmben. Természetesen kiemelendő a fentebb említett film végén bemutatkozott Tobin Bell, de például említést érdemel még Danny Glover rendőr, akinek szintén kiemelt szerepe volt a történetben. Oly sok ideig nyomozott, kutatott a gyilkos után, azonban a halál lett számára a végállomás, mondhatni a vesztébe rohant.

James Wan rendező pedig ezzel a filmmel csillogtatta meg tudását a horror műfajában, akinek a nevéhez mára már olyan filmek fűződnek, mint az első-kettő Démonok között, az Insidious és az Aquaman. Tehát mai napig készít pazar filmeket és nem csak az ijesztgetésben próbálta ki magát, hanem a szuperhősök világába is beleásta magát. A Fűrész zenéjéről egy szóval annyi lehetne elmondani, hogy zseniális. Ha bárhol halljuk, szinte biztos, hogy felismerjük, akárcsak a Star Wars-nál vagy az Indiana Jones-nál, de nyilván rengeteg kultfilm zenéjét lehetne még ide sorakoztatni.

VÉGSZÓ

2004-ben James Wan egy olyan filmet alkotott meg, amely mára már az egyik legikonikusabb horror franchise-zá nőtte ki magát. A Fűrész egy könyörtelen és brutális darab, telis-tele feszültséggel és egy hátborzongató gyilkossal, aki mindenki előtt egy lépéssel jár és olyan kihívásokat ad áldozatainak, hogy cserébe az életükkel kell fizetniük. Aki szereti a horrort, annak kötelező darab az első Fűrész-film, és fontos azt is megjegyezni, hogy nagyon jól öregedett és bármikor öröm újranézni.

8/10

Hirdetés


Filmek 2004FűrészHorrorJames WanJigsawKultfilmekTobin BellVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.