Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő - Fűrész: Újra játékban

Ezért kár volt visszatérni az univerzumhoz...


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 11. 06. 00:00

Visszatekintő - Fűrész: Újra játékban
Megosztás

Hirdetés

2017-ben újabb filmmel bővült a Fűrész-franchise, a Fűrész: Újra játékban című darabbal, amelyet a mai nap veszünk górcső alá visszatekintő rovatunkban.

A történet szerint tíz év telt el a hírhedt sorozatgyilkos, John Kramer (Tobin Bell) halála óta.
A módszeres kegyetlenségéről elhíresült Fűrész újra rettegésben tartja a város lakóit, mivel sorra bukkannak fel a megkínzott holttestek, és minden jel arra mutat, hogy nem csupán egy "örököse", hanem maga a szadista játékmester áll az esetek hátterében.
Miközben a városi rendőrség elszánt nyomozást folytat az elkövető után, a kifinomult halálcsapdákban vergődő áldozatoknak dönteniük kell, hogy követik-e a titokzatos hang utasításait.

Ismerős helyzettel álltunk szemben 2017-ben, de ez a szituáció a mai napig jelen van a filmiparban. Arról van szó, hogy egy "régebbi", jól működő franchise-t újra megbolygattak. Ez az esetek nagy részében balul szokott elsülni és most sincs másképp, gondoljunk csak a Star Wars-ra vagy akár a Terminátorra. A Fűrész: Újra játékban egy pocsék film, amelyben hemzsegnek a katasztrofális elemek és aligha tudunk pozitívumot találni. Teljesen felesleges volt visszatérni ehhez a világhoz, hiszen már az utóbbi epizódok sem voltak a csúcson és nagy mértékben hiányzott belőlük a Fűrész-hangulat, amit az első-három film tudott igazán megteremteni. Ez pedig a 2017-es darabból teljes egészében hiányzik és csak tovább gyalázta a már így is botladozó világot.

A film munkálataihoz visszarángatták Tobin Bellt is, aki ismételten John Kramer, azaz Jigsaw szerepében mutatta meg magát. A színészen merőben látszott az, hogy semmi kedve egy újabb Fűrész-kalandhoz, azonban a jelenléte már felsorakoztat egy pozitívumot a film neve mellett. Továbbá, ami még az alkotás jó oldalát képviseli, az a nosztalgia, viszont ennyiben ki is merül az erősségek tárháza és sajnos vagy nem sajnos, de a negatívumok dominálnak az alkotásban.

Kramer mellett a többi karakter egyszerűen borzasztó. Senkivel sem lehet azonosulni, bődületesen rosszul vannak megírva és a folytonos sikonyálásukkal ki lehet kergetni a nézőket a világból. Magáról a történetről is ez mondható el, unalmas, lapos és nincs jól megírva, mondhatni egy nagy katyvasz. Ami a csapdákat illeti, nagyon ötlettelenek és ilyen "laza" kihívásokat/játékokat még nem láttunk a franchise során. A rajongók megszokták, hogy kegyetlenül vannak megalkotva a játékok, azonban ez itt egy pillanatig sem figyelhető meg.

VÉGSZÓ

Összességében a Fűrész: Újra játékban a franchise legrosszabb filmjei közé sorolható, sőt bátran lehet állítani, hogy a leggyengébb mind közül. Karakterei rettenetesek, ahogy a történet is. Egyedül John Kramer újbóli megvillantása és a minimális nosztalgiafaktor tud valamit a film jó oldalából is megmutatni. Az pedig, hogy a kirakós gyilkosnak újabb embert sikerült beszerveznie örökségének további üzemeltetésére, már önmagában nevetséges. Kár volt egy ilyen botrányos epizódot elkészíteni, ehhez a világhoz...

4/10

Hirdetés


Filmek 2017Fűrész: Újra játékbanHorrorJigsawKrimiTobin BellVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.