Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő - Spirál: Fűrész hagyatéka

Spinoffal bővült a Fűrész-franchise, amely sokak szerint az egyik legrosszabb darab lett.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 11. 07. 00:00

Visszatekintő - Spirál: Fűrész hagyatéka
Megosztás

Hirdetés

A 2017-es borzasztó Fűrész: Újra játékban című filmet követően négy évvel később ismét bővült az univerzum, amely szintén rendkívül megosztóra sikerült. Visszatekintő rovatunkban ezt a darabot dolgozzuk fel, ami a Spirál: Fűrész hagyatéka névre hallgat.

A történetben új játék kezdődik. A rámenős detektív, Zeke Banks (Chris Rock), és újonc partnere (Max Minghella) egy szadista sorozatgyilkos után nyomoznak, aki városszerte halálra kínozza áldozatait. Az eset ijesztően emlékeztet a kegyetlen játékairól elhíresült Fűrész vérontásaira. Minden jel arra utal, hogy egy hasonlóan beteg elme a hírhedt játékmester helyébe lépett. Amikor a nyomozó egyre közelebb kerül a tettes kilétéhez, váratlanul csapdába kerül, és apjával (Samuel L. Jackson) együtt a gyilkos morbid játékának középpontjában találja magát.

A filmre mindenképp úgy kell tekintenünk, mint egy spinoffra. Teljesen hidegen hagyja az eddigi eseményeket, egyedül annyi maradt meg a korábbi felvonásokból, hogy történtek kirakós gyilkosságok, illetve John Kramer képeit láthatjuk néhány képsorozatban. Ezzel együtt értelemszerűen az is járt, hogy Tobin Bell nem szerepelt a filmben, amely az első olyan Fűrész-film volt, ahol nem tért vissza az őrült elme.

Természetesen vannak visszatérő elemek, mint például a játékok és a "disznó" maszkok, amelyen apró változtatás történt, de továbbra is hátborzongató. Ami a csapdákat illeti, kicsit visszavett a megszokottaktól és közel se szembesülünk annyival, mint korábban, viszont egy-kettő azért így is kreatívra és kegyetlenre sikerült. Továbbá vannak ijesztő pillanatok az alkotásban, amely újabb pozitívum.

A Spirál: Fűrész hagyatéka inkább besorolható a sötétkrimi műfajába, mint a horrorhoz. Ez talán egy negatívum, azonban meglepően jól állt neki. Ez nemcsak az atmoszférán és a hangulaton érződik, hanem a karaktereken is, akik a film mélypontjai. Nagy mértékben hozzátett a rossz sorhoz Chris Rock, mint főszereplő, akinek borzasztóan áll a rendőr szerep, hiszen ő mindig is egy nagyszájú ripacs és sajnos ezt most is magával hozta. Többek közt Samuel L. Jackson is bekerült a szereplők közé, azonban szinte biztos, hogy a pénz dominált az ő döntésében és nem azért, mert olyan jó lenne a történet. 

A cselekmény remekül kezdődik, viszont a későbbiekben csökken a színvonal. Személyes véleményem szerint, a '21-ben megjelent Fűrész-film nem nevezhető rossz filmnek, a sok negatív kritika és vélemény ellenére sem, azonban a jó kategóriát is messze elkerüli.

VÉGSZÓ

Összességében a Spirál: Fűrész hagyatéka egy bátor és dicséretre méltó próbálkozás volt a készítőktől, amely teljesen más köntösbe helyezi az eddigi ismereteinket a franchise-zal kapcsolatban. Közel sem ez lesz a legjobb film az univerzumban, de spinoffként teljesen megállja a helyét.

6.5/10

Hirdetés


Filmek 2021HorrorJigsawKrimiSpirál: Fűrész hagyatékaTobin BellVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.