Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Az év legjobb animációs filmje? - Tini nindzsa teknőcök: Mutáns káosz kritika

Visszatértek a Tini nindzsa teknőcök és nem is akárhogy.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 09. 17. 00:00

Az év legjobb animációs filmje? - Tini nindzsa teknőcök: Mutáns káosz kritika
Megosztás

Hirdetés

Augusztus 10-én újabb filmmel bővült kedvenc teknőceink világa, méghozzá egy animációs darabbal, a Tini nindzsa teknőcök: Mutáns káosszal, amely a két kevésbé sikerült reboot film után sokkal jobb élményt nyújtott, és az év legjobb animációs film címére is nagy eséllyel pályázhat.

A történet nagy vonalakban annyi, hogy miután évekig rejtőztek az emberek elől a teknőcök, nekivágnak, hogy hőstetteik által elfogadtassák magukat rendes tinédzserekként. Új barátjuk, April O’Neil segít nekik szembeszállni egy titokzatos bűnözői szindikátussal, de hamarosan kiderül, hogy túl nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor egy egész mutánshadsereg veszi üldözőbe őket… 

A franchise már régen kapott minősíthető darabot, viszont Jeff Rowe rendező elhozott nekünk egy olyan animációs filmet, amely méltó a franchise nevéhez. Az alkotás egyáltalán nem hosszú, kicsivel több, mint másfél órás, de ez bőven elég, nem kell túl tolni, és telis-tele rakni unalmas és felesleges elemekkel, amit a rendező nem is lép meg. A történetben minden fontosabb szereplőt szemügyre vehetjük, többek közt Leonardót, Donatellót, Raffaellót, Michelangelót, Szecska mestert, Aprilt, Rocksteady-t és még Bebopot is, akiket egyébként nem kis nevek szólaltatnak meg, hiszen Seth Rogan, Jackie Chan, John Cena, Ice Cube, Post Malone, Paul Rudd, Giancarlo Esposito és még sok más híresség adják hangjukat a különböző karakterekhez. Maguk a szereplők nagyon jól el lettek találva, és mindegyiket elég hamar meg lehet kedvelni, legyen az gonosz, vagy igazságosztó. A teknőcök ugyan olyan lazák és rengeteg szlenget használnak, ahogy azt megszokhattuk tőlük, viszont néha-néha már túlzásba esnek a "tesó" kifejezés különböző szinonimáinak kimondásával, ez főleg Michelangelóra értendő és új barátjára. 

Maga a történet egy remek kis kaland a teknőcökkel, és minden korosztálynak teljes mértékben lehet ajánlani, mert mindenki élvezni fogja a Mutáns káoszt. Az egész film nagyon dinamikus, remekül van felvezetve, és minden olyan kérdésre, amelyek megfogalmazódnak bennünk a nézése közben választ ad. Mindegyik főbb karakternek megtudhatjuk röviden a háttértörténetét, ami nagyon fontos, hogy azonosulni tudjunk velük és ők is kiválóan vannak felvezetve, akárcsak a történet. 

A karakterek közti kapcsolatok is nagyon jól működnek, főleg a teknőcök és Szecska kapcsolata, amely egy remek "apa-fiai" viszony, és telis-tele van minden fontos elemmel, ami megtalálható a tinédzser gyerekek és az apjuk közti kapcsolatban, a tinik nem fogadnak szót, majd bajba kerülnek, és hasonló történések, amelyeket a szülők a való életben is megtapasztalhatnak, és ezek a dolgok a legtöbbször nagyon fájó érzések a gondviselőknek. 

A film telis-tele van poénokkal, azonban ezek inkább a fiatalabb nézőknek szólnak, mert a legtöbb beszólás és vicc eléggé dedós szinten van, viszont egy-kettő azért a felnőtt nézőknek is be tud ütni. A fentebb említett Michelangelo karaktere teljesen bemutatja ezt a jelenséget, és hiába kedveljük őt, attól függetlenül rettentően idegesítő tud lenni és néha már kellemetlen is. 

A főgonoszt mindenképp meg kell említeni, mert hihetetlen mennyire ötletesre sikerült. Természetesen ő is egy mutáns, szinte majdnem mindenki a filmben, aki a Szuperlégy névre hallgat, viszont nem csak légyből áll már a film végére, hanem szinte minden élőlény felfedezhető benne, többek közt bálna, zsiráf, macska, őz és még sok minden más. Ez elsőre eléggé betegnek hangzik, viszont a kivitelezés nagy dicséretet érdemel, mert a végeredmény valóban egy beteg és elborult antagonista lett, akinek már csak a motivációját kellett volna jobban kidolgozni, mert a szokásos célja van Szuperlégynek: megölni az embereket, mert rosszak és bántották őt. 

Ami pedig ilyen kimagaslóra emelte a Mutáns káoszt a remek karakterek és a jó forgatókönyv mellett az az animáció. Nagyon egyedi a dizájn, és a maga módján egyszerűen lenyűgöző, és nagyon illik ehez a franchise-hoz ez a kissé kopott, kissé komor hangvétel és animáció. Ezáltal a harc jelenetek is jelentősen ki lettek dolgozva, de ez elmondható a karakterek megjelenéséről és a helyszínekről is. Szóval összeségében az animáció hibátlanra sikeredett. 

Végszó

Összeségében a Tini nindzsa teknőcök: Mutáns káosz már roppant mód ráfért erre a franchise-ra és ismét azt érezheti az ember, hogy van remény, tehát nincs elveszve a teknőcök világa, mert ezt a filmet gond nélkül lehetne folytatni, mivel tömérdek elem van még ebben az univerzumban, amelyeket fel lehet használni és egy pazar folytatást készíteni. Minden alapot lefektettek a készítők ehhez, merthogy prímán alkották újra a karaktereket, és ezt animációs stílust kár lenne csak egy filmben látni.

8/10

Hirdetés


Tini nindzsa teknőcök Filmek 2023 Giancarlo Esposito Ice Cube Jackie Chan Jeff Rowe John Cena Paul Rudd Post Malone Seth Rogan Tini nindzsa teknőcök: Mutáns káosz

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.