Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Honnan származnak a Xenomorphok?

Több elmélet is van erre a kérdésre


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 09. 21:17

Honnan származnak a Xenomorphok?
Megosztás

Hirdetés

A Xenomorphok eredetét nagy rejtély övezi, azonban mind az Alien-filmekben, mind a bővített univerzumban több magyarázat is született a témában. Úgyhogy ebben a cikkben kiderítjük, hogy pontosan ki hozhatta létre a Xenomorphokat, és ki segített elterjeszteni őket a galaxisban.

XENOMORPH PRIME BOLYGÓ

Az Expanded Universe egyik elterjedt elmélete szerint a Xenomorphok egy távoli és kietlen bolygóról származnak, amit Xenomorph Prime-nak neveznek. E feltevés szerint az eredeti Xenomorph típusok évezredek alatt fejlődtek ki, alkalmazkodva a környezetük zord körülményeihez. Evolúciós útjuk során alakultak ki azok az ikonikus jellemzőik, amelyek annyira megkülönböztetik őket. A Xenomorphok agresszív életciklusuknak köszönhetően gyökerestül kiszorítottak minden más fajt a bolygón, és csúcsragadozókká váltak. A különböző Xenomorph kaptárak azonban harcba kezdtek egymással a dominanciáért. Ez az elmélet azt sugallja, hogy a Xenomorphok egy természetes és félelmetes folyamat eredménye.

TERVEZŐK

A Tervezők néven ismert titokzatos faj, akiket a Prometheusban is láthattunk, érdekes gondolatokat váltott ki a Xenomorphok létrehozásával kapcsolatban. Egyes elméletek szerint, amelyeket kezdetben Ridley Scott rendező is támogatott, azt sugallják, hogy a Xenomorphok biofegyverként vagy félresikerült kísérletként jöttek létre. Az ősi földönkívüli faj a Xenomorphokat egy teljesen más célra szánta, csakhogy elvesztették az irányítást a teremtésük felett, ami a filmekben bemutatott rémálomszerű következményekhez vezetett. A Xenomorph tojásokat hatalmas hajókon szállították, készen arra, hogy gyanútlan világokra dobják le őket.

DAVID

A Prometheus- és az Alien: Covenant-filmekben látott androidról, Davidről kiderül, hogy különböző fajok genetikai anyagával végzett kísérleteket. Egy elmélet szerint David, akit a tökéletes organizmus megalkotásának vágya vezérelt, jelentős szerepet játszott a Xenomorphok kialakulásában. A különböző életformák DNS-ének kombinálásával David akaratlanul is létrehozhatta az Alien-univerzumban kísértő szörnyetegeket. Azonban, ahogy Alan Dean Foster Alien: Covenant című regényében írja, David talán csak újraalkotta a Xenomorphot a bolygón talált eredeti Tervezőktől származó tervek alapján.

VÉLETLENSZERŰ MUTÁCIÓ 

Lehetséges, hogy a Xenomorphokat nem kifinomult és összetett módon hozták létre, hanem a véletlenszerű mutáció műve. Ezt támasztja alá a Prometheusból ismert Deacon is, amely váratlan események hatására jött létre. Bár a rejtélyes fekete anyag is közrejátszott a dologban, mivel megfertőzte Charlie Holloway-t ezzel az anyaggal David. Ezt követően Holloway lefeküdt Dr. Shaw-val, aki ezután megszülte a Trilobita lényt. A Trilobita megtermékenyített egy Tervezőt - hasonlóan az arctámadókhoz -, és végül megszületett Deacon. Ez egy véletlenszerű fertőzési láncot mutat be, amely különböző fajokat foglal magában, és aminek eredményeként egy, a Xenomorphokhoz rettenetesen hasonló lényt kapunk.

PREDATOROK

Egy másik érdekes teória szerint a Xenomorphok a Yautjáktól, vagyis a Predatoroktól származnak. A feltevés szerint a Predatorok a Xenomorphokat egy vadászrituálé során használták. A lényeket a gyanútlan prédákra szabadítják, hogy próbára tegyék a fiatal Yautja harcosok erejét. Ahogyan az Aliens vs. Predator képregényekben és az első AvP-filmben is látható, a Predatorok voltak felelősek a Xenomorph királynők elfogásáért és a tojások elterjesztéséért a galaxisban, de valószínűleg nem közvetlenül ők hozták létre ezeket a szörnyeket.

A Xenomorphok eredetét továbbra is rejtély övezi, és minden elmélet egyedi nézőpontot kínál e félelmetes lények keletkezéséről. Akár természetes módon fejlődtek ki a Xenomorph Prime-on, akár a Tervezők hozták létre őket, akár David kísérletezett velük, akár a Predatorok használták őket vadászati célokra, az egészen biztos, hogy Xenomorphok továbbra is lenyűgözőek és egyben félelmetesek. Reméljük egyszer majd láthatjuk a képernyőn is a valódi keletkezésüket.

Hirdetés


AlienAlien: CovenantFilmekHorrorPredatorPrometheusSci-fiSorozatokXenomorph

Képek forrása: Xenopedia

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.