Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Mit esznek a Xenomorphok?

Vajon hogyan jutnak táplálékhoz ezek a félelmetes szörnyetegek?


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 04. 13:52

Mit esznek a Xenomorphok?
Megosztás

Hirdetés

A Xenomorphok körül jelen van egy érdekes kérdés, amely nem más, mint hogy mit esznek ezek a félelmetes lények? A cikkben elhoztuk nektek, hogy milyen is a Xenomorphok étkezési szokásaik, illetve mit és mennyit fogyasztanak.

A Xenomorphoknak, mint minden élő szervezetnek, tápanyagra van szükségük a túléléshez. A táplálékszerzési módszereik azonban rendkívül egyediek. A biológiájuk lehetővé teszi számukra, hogy a tápanyagokat szokatlan módon nyerjék ki, többek között a légkörből. A Xenomorphok savas vére fontos szerepet játszik az anyagcseréjükben, gyorsan mozgatja a tápanyagokat a testükben.

A Xenomorphok egyik legjellegzetesebb ismertetőjegye a hátukból kiálló hátcsövek. Ezek a szerkezetek nem csak a látszat kedvéért vannak, ugyanis döntő szerepet játszanak a túlélésükben. Tim Lebbon Alien-könyvei szerint a Xenomorphok ezeket a csöveket arra tudják használni, hogy tápanyagokat szívjanak fel közvetlenül a légkörből. Ez a táplálkozási módszer pedig támogatja növekedésüket, kivéve az űr vákuumában. Az elmélet szerint a háti csöveket a kaptárépítéshez is használják, de ekkor a folyamat megfordul, és az anyagot felszívódás helyett kiválasztják.

A Xenomorphok az űrhajók fedélzetén vagy emberi élőhelyeken megfigyelték, hogy a tárolt élelmiszerkészleteket fogyasztják az emberek. Tehát könnyen tudnak alkalmazkodni a Xenomorphok és hamar feltalálják magukat. Az egyik novellában azt is leírták, hogy a Nostromo élelmiszerkészletét fosztogatták és ezt követően eltűntek a csatornákba.

A Xenomorphokat gyakran láthattuk már, hogy embereket is esznek. A holtakkal való táplálkozás gazdag tápanyagforrást biztosít, így ragadozói erőfeszítéseikből a legtöbbet hozzák ki. Az evés folyamata gyors és nagyon erőszakos, mivel mindkét állkapcsukat arra használják, hogy húsdarabokat tépjenek le a testről és lenyeljék azokat. Ha lehetőségük van rá, a mellrobbantók a születés után is a gazdatest mellett maradnak, és a test egy részét elfogyasztják, ha senki sem zavarja őket. Ez lehetővé teszi számukra, hogy még gyorsabban növekedjenek.

Külön érdekesség, hogy a Xenomorphoknak van bélrendszerük, még a klónozott egyedeknek és az Újszülöttnek is. Ez azonban lehet, hogy annak az eredménye, hogy a lényeket emberi DNS-sel manipulálták, nevezetesen a Ripley-vel. Ettől függetlenül a Xenomorphok beleinek szerepet kell játszaniuk az étkezési és anyagcsere-folyamatukban, hasonlóan az emberekéhez. A testük erősen savas jellege miatt a táplálékot valószínűleg nagyon gyorsan lebontják, és hatékonyan használják fel, nem hagyva maguk után hulladékot. Sőt az Alien-filmekben nem volt példa arra, hogy a Xenomorphok ürítettek volna.

Az Aliens: Alchemy képregényben bemutatott egyes Xenomorphoknál megfigyelt érdekes viselkedés az, hogy hajlamosak a zsákmányukat aprólékosan megfosztani minden húsától, és csak a csontváz maradványait hagyják meg. A The Dark One becenévre hallgató egyetlen Xenomorph legendás státuszt ért el azzal, hogy egy közeli kolóniát terrorizált. Ez a viselkedés túlmutat a puszta táplálkozáson, mert a Xenomorphokat látták, hogy kutyákhoz hasonlóan rágják a csontokat. Ez a cselekedet egyes Xenomorphok extrém éhségére utalhat, ami egy valószínűleg ösztönösebb, állatias viselkedést prezentál.

A Xenomorphok viselkedésének különösen brutális aspektusa a fejharapás. Úgy gondolják, hogy ez a cselekedet több mint pusztán az agresszió megnyilvánulása; ez egy módja annak, hogy közvetlenül kivonják és lenyeljék a zsákmányukból a létfontosságú tápanyagokat, ami jelentősen hozzájárul az egészségükhöz. Az elmélet szerint az áldozat agya tartalmazza a Xenomorphok számára a legfontosabb tápanyagokat. Az Alien vs. Predator játékokban, ahol a játékos a Xenomorph szerepébe bújhat, a fejharapás az egyetlen módja az életerő visszanyerésének. Ez élő és halott áldozatoknál egyaránt működik, de az élő emberek több életet adnak vissza

A királyi zselé a Xenomorphok hierarchiájában nagy jelentőséggel bíró anyag, különösen a királynőjük táplálása szempontjából. Ez a tápanyagokban gazdag anyag létfontosságú a királynő fejlődéséhez és fenntartásához. A királyi zselé lehetővé teszi, hogy a közönséges Xenomorphok átváltozzanak Praetoriánokká, és később a Praetoriánok királynőkké alakuljanak át.

Figyelemre méltó, hogy a Xenomorphok képesek hosszabb ideig pihenni táplálék nélkül, még az űr zord körülményei között is. Ez a nyugalmi állapot rendkívül erős ellenálló képességre utal, amely lehetővé teszi számukra, hogy energiát takarítsanak meg és túléljenek táplálék nélküli környezetben. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár ebben az állapotban is képesek túlélni, a növekedési és fejlődési képességük valószínűleg csekély.

Összefoglalva, egyértelmű, hogy a Xenomorphok esznek, ha alkalom adódik rá. Az áldozataikat erőszakos módon fogyasztják el, mindkét állkapcsukat használják a nyers hús elfogyasztására. Az a képességük, hogy szerves és légköri forrásokból is képesek tápanyagot nyerni, nagyfokú alkalmazkodóképességről tanúskodik. Mindemellett képesek elviselni azt is, hogy hosszú ideig egyáltalán nem esznek semmit se.

Hirdetés


AlienFilmekHorrorSci-fiSorozatokXenomorph

Képek forrása: Xenopedia

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.