Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Ki volt Yoda mestere?

Cikkünkből kiderül, hogy ki volt Yoda mestere úgy a kánonban, mint a legendákban


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 09. 26. 15:12

Ki volt Yoda mestere?
Megosztás

Hirdetés

Bár maroknyi információnk van Yoda mesteréről, azért összekapartam azt a nagyon keveset, amit úgy Kánonban, mint Legendákban tudunk róla. Ha videóban szeretnétek megnézni az alább olvasható információkat, akkor katt az alábbi linkre:

Kánon

Kitérek először arra, amit a kánonban tudunk Yoda mesteréről. Az bizonyos, hogy a Jedi Rend egyik tagja vette magához a fiatal Yodát, nagyjából 800 évvel a Galaktikus Birodalom megalakulása előtt. A mester nem kizárólag az Erő útjaira tanította a fiatalt, hanem különböző bölcsességeket is átadott neki, így pl. mesélt neki K’ungfuról és Chuangról, két olyan Jediről, akik legendás mesterek voltak és valamikor a múltban szolgálták a Rendet.

Velősen elmagyarázva az átadott bölcsességet: Chuang tanítványa meghalt, ezért K’ungfu üzenetet küldött neki, hogy részvétét fejezze ki a szomorú eset miatt. Amikor az üzenetet kézbesítő futár megérkezett, azzal kellett szembesülnie, hogy Chuang a tanítványa teteme mellett bulizik a haverjaival, tehát zenél, énekel és viccelődik. A futár feldühödött és kérdőre vonta a mestert, de az megmagyarázta neki, hogy felesleges gyászolni, mert az Erő úgyis gondoskodik az egykori tanítványáról és az élet ugyanúgy megy tovább. Amikor a futár visszatért K’ungfuhoz és elmesélte neki a történetet, akkor a mester megértette, hogy Chuang hozzáállása egykori tanítványához nem elítélendő, hanem tanulságot hordoz magában.

Yoda mestere jó munkát végezhetett, a zöld fickó a leghatalmasabb Jedivé vált, ő lett a Rend Nagymestere is. A zöld Jedi egykori mentora egy béketűrő és türelmes személy lehetett, ugyanis Yoda 8 évvel Qui-Gon Jinn halála előtt elutazott a  Vagadarr Primera és sikeresen véget vetett az emberek és az élő kőóriások közötti konfliktusnak, miközben mestere egykori tanításaira hagyatkozott. Később Yoda elmesélte Chuang és K’ungfu történetét Lukenak is, amikor az a Dagobahn tanult tőle.

Fontos még megjegyezni, hogy Dave Filoni 2022-ben interjút adott a Nerdistnek, melyben kitért Frank Ozra, aki bizonyos filmekben Yoda bábmestereként és hangjaként az előszereplős művekben (már amelyikben nem alkalmaztak CGI-t, ott csak a hangját adta).  Frank Oz úgy vélte, hogy Yoda azért beszél furcsán, mert ezzel is tisztelegni akar egykori mestere előtt. Filoni elismerte, hogy tetszik neki a gondolat.

Kánonban sajnos csak ennyit tudunk a mentorról. Lássuk akkor a Legendákat!

Legendák

Ha van olyan Star Wars karakter, akinek kimondhatatlan a neve, akkor az mindenképp N'Kata Del Gormo. A Hysalrian fajba tartozó Jedi mester a Régi Köztársaság Aranykorában élt és tevékenykedett. A négykarú, kigyószerű fickó egy bottal járkált fel-alá, mely egy kristályban végződött. A kristály eredetét nem tudjuk és a bot funkcióját se, de valószínűleg nem harci eszköznek szánta. A legendák szerint N’Kata egy mocsárvilágon élt – nem a Dagobahn – ahol egy szép napon két látogató bukkant fel: egy Yoda nevű fiatal remete és a barátja, aki az emberfajba tartozott.

Mivel kényszerleszállást hajtottak végre, ezért a fiatalok N’Kata segítségét kérték. A fickó cserébe felajánlotta nekik, hogy kitanítja őket az Erő útjára, mivel ráeszmélt, hogy úgy Yoda, mint a másik Erőérzékenyek. Végül egy köztársasági hajó válaszolt a fiatalok hívására és meghatározatlan idő után otthagyták úgy a mocsaras bolygót, mint N’Katat, majd elutaztak Coruscantra, hogy ott mélyüljenek el a Jedi-ismereteik.

Azonban N’Kata teljes története a Legendákba tartozik, de még a Legendákon belül is mítosz tárgyát képezi, csak elbeszélésekből tudunk róla és ha volt is feljegyzés a hysalrian Jediről, akkor az elveszett a Nagy Tisztogatás során.

S eljutottunk a rövid cikk végére. Sajnos mind a mai napig homályosak a mesterrel kapcsolatos információink. Úgy amúgy Yodáról sem tudunk sokat, azt sem, hogy honnan származik és a faj pontos nevét sem, de szerintem ez pont így van jól. Vannak dolgok, amiket nem kell megmagyarázni, a misztikum csak hozzátesz a karakter epikusságához és különlegességéhez. Bárki is volt Yoda mestere, egy biztos: valószínűleg egy nagy tudással rendelkező fickó lehetett, ha sikeresen kiképezte minden idők egyik legnagyobb Jedi mesterét.

Hirdetés


DagobahDisneyJediLucasfilmN'Kata Del GormoSithStar WarsYodaYoda mester

Képek forrása: Lucasfilm,FanArt

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.