Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Darth Jar Jar története

A Star Wars leghatalmasabb Sith Nagyúra. Legalábbis egy teória szerint...


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 30. 13:19

Darth Jar Jar története
Megosztás

Hirdetés

Jar Jar Binks minden bizonnyal a Star Wars előzménytrilógia legmegosztóbb karaktere, de mi van, ha valójában ő volt a Sithek leghatalmasabb és legsötétebb ura? Először a Baljós árnyakban mutatkozott be, ahol állandóan bajba keverte magát, és folyton poénkodott. Azonban Jar Jar bohóckodásai akkoriban nem sok felnőtt nézőnek tetszett, ami negatív visszhangot váltott ki, és a Gungant a Star Wars-filmek legidegesítőbb karakterének bélyegezték. Az évek múlásával pedig egy merész teória is napvilágot látott, amely azt állítja, hogy Jar Jar volt az, aki a háttérből irányította az eseményeket.

A Darth Jar Jar elméletet először Redditen egy lumpawarroo felhasználó vetette fel, nem sokkal Az Ébredő Erő megjelenése előtt. A teória szerint Jar Jar szokatlan mozdulatokat hajtott végre, például olyan szaltókat mutatott be, amelyeket általában az Erőhasználók szoktak alkalmazni. Továbbá azt is megjegyzi a felvetés, hogy hogy Jar Jar több akciójelenete hasonlít a Zui Quanra, vagyis a részeges harcművészetre. Van még több pillanat is, amikor Jar Jar nem hétköznapi dolgokat csinál, például kitér a lövések elől, mielőtt azok eldördülnének, vagy felismeri, hogy egy droideka van mögötte.

Jar Jar figurája látszólag komikus és ártatlan, de több alkalommal is fontos szerepet játszik a döntések befolyásolásában. A teória szerint Jar Jar manipulálta a Naboo népét, hogy Padmé hagyja el a bolygót, ami később segíti Palpatine politikai erejét. A klónok támadása című filmben Jar Jar adja elő a javaslatot, hogy rendkívüli hatalmat adjanak a kancellárnak, ami közvetlenül vezet a Galaktikus Birodalom megalakulásához. A teória szerint Jar Jar nem véletlenül került ebbe a pozícióba, hanem Palpatine titkos szövetségeseként szándékosan vezette elő a javaslatot.

Arról se feledkezzünk meg, hogy Palpatine és Jar Jar a Naboo-ról származnak, ami lehetőséget ad arra, hogy régóta kapcsolatban álljanak egymással. A teória szerint Palpatine nem egyszerűen csak kihasználta Jar Jar naivitását, hanem tudatosan szövetséget kötött vele, vagy akár Jar Jar lehetett az igazi Sith Nagyúr.

Továbbá Jar Jar viselkedése, a furcsa időzítései, és az eseményekhez való különös hozzájárulása nem más, mint a Sötét Oldali Erőhasználat. A Jedi mesterek képesek voltak a Sötét oldali Erőhasználókat érzékelni, viszont Palpatine sikeresen el tudta rejteni előlük a kilétét és valószínűleg ez a helyzet Darth Jar Jar esetében is.

A Baljós árnyak után Jar Jar egyre kevesebb szerepet kapott, és a trilógia végén gyakorlatilag teljesen eltűnt. A teória szerint ez azért történt, mert George Lucas eredetileg nagyobb szerepet szánt Jar Jar számára, de a rajongói reakciók és a negatív visszajelzések miatt végül átírták a karakter útját.

George Lucas eredeti tervei szerint Jar Jar Binks lett volna a trilógia fő antagonistája, vagy legalábbis egy fontosabb szereplő a Sötét Oldal felemelkedésében. Ezt az elképzelést támogatja néhány rajongói spekuláció, amely szerint Lucas a filmek korai forgatókönyvében nagyobb hangsúlyt helyezett volna Jar Jar és Palpatine kapcsolatára.

Lucas sosem erősítette meg a teóriát, de néhány interjúban utalt arra, hogy Jar Jar Binksnek nagyobb szerepe lett volna, ha a rajongói visszajelzések nem lettek volna annyira negatívak. Ugyanakkor az is lehet, hogy Lucas mindig is komikus szereplőnek szánta Jar Jart, és a teória csupán a rajongók spekulációja marad.

A Darth Jar Jar teória természetesen sosem volt és nem is lesz a kánon része, viszont a nemrég debütált fantasztikus Disney+-os Lego Star Wars: Rebuild the Galaxy sorozatban feltűnt a karakter. Tehát ennek az elméletnek még mind a mai napig van relevanciája és a Darth Jar Jar teória az egyik legmeglepőbb és legkreatívabb rajongói spekuláció a Star Warsban. Míg Jar Jar Binks sokak szemében csak egy idegesítő és komikus figura, a teória szerint valójában egy Sith Nagyúr lehet, aki az események hátterében állt és segítette Palpatine felemelkedését. Talán egy Star Wars: What if..? keretein belül kapunk egy ilyen epizódot, a vicc kedvéért bőven megérné és biztos, hogy izgalmas epizódot lehetne kihozni belőle.

Hirdetés


A klónok támadásaBaljós árnyakDarth Jar JarDarth SidiousFilmekJar Jar BinksLego Star Wars: Rebuild the GalaxyPalpatineSithSorozatokStar Wars

Képek forrása: Wookieepedia

Hozzászólások

zavart érzek az erőben, mióta exkluzív ez? :D fogalomzavarban szenvedtek...