Star WarsMarvelVisszatekintőSárkányok házaDeadpool

Fantasztikus folytatás - A majmok bolygója: A birodalom

Wes Ball pazarul folytatta Cézár örökségét, és még több potenciált szórt el a folytatásokra.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 05. 13. 11:45

Fantasztikus folytatás - A majmok bolygója: A birodalom
Megosztás

Hirdetés


1963-ban Pierre Boulle tollából megszületett egy olyan klasszikus, amit valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: ez nem más, mint A majmok bolygója. A mára már franchise-zá nőtt világ először 1968-ban lett megfilmesítve, amely azóta is az egyik, ha nem a legjobb A majmok bolygója-film. Ezt további négy számozott rész követte, amik közül a legtöbb felejthetőre sikerült, de nosztalgiázásnak jó kikapcsolódást tud nyújtani.

2001-ben Mark Wahlberg főszereplésével újabb történetet meséltek el nekünk, viszont talán ez lett a legmegosztóbb darab az univerzumban. És 2011-ben nagy fordulat következett be A majmok bolygója-világában, hiszen elkezdődött egy új korszak, amely felépített egy kerek egész trilógiát. A Lázadásban, a Forradalomban, illetve a Háborúban Cézár felemelkedését követhettük nyomon, aki kiépítette a majmok társadalmát és őket tette meg az új domináns fajjá.

A trilógia olyannyira népszerű és sikeres volt, hogy 2024-ben új film érkezett hét év után a franchise-ba, ami A majmok bolygója: A birodalom névre hallgat. A történet dióhéjban annyi, hogy több nemzedékkel Cézár után a harmóniában élő majmok jelentik a domináns fajt a bolygón, míg az emberek arra kényszerültek, hogy rejtőzködve éljenek. Mikor egy új, zsarnoki majomvezér hozzálát birodalma kiépítéséhez, egy fiatal majom viszontagságos útra indul, ami során kénytelen lesz kétségbe vonni mindent, amit a múltról tud, és olyan döntéseket hozni, amik egyaránt meghatározzák majd majmok és emberek jövőjét.

A CIKK TOVÁBBI RÉSZE SPOILEREKET TARTALMAZ!

Ugyebár a film Cézár halála után játszódik 300 évvel, viszont a készítők megemlékeztek róla a nyitójelenetben, amely fantasztikusra sikeredett. Ezt követően csöppenünk bele a fő cselekmény idejére, ahol már egyből megismerkedhetünk a Noával, aki az alkotás főszereplője. Az nincs kijelentve, hogy ő kinek a leszármazottja, de számomra egyre jobban kezd bebizonyosodni az, hogy Noa Cézár távoli rokona. Erre a gesztusából, mimikájából, járásából és a viselkedéséből lehet következtetni. Természetesen, ha ez igaz, akkor a következő részekben fog kiderülni, de az is benne van a pakliban, hogy semmi köze Cézárhoz - többek közt azért, mert Noának fogalma sincs még a kezdetekben, hogy ki is valójában a legendás Cézár. 

Noa egyébként egy nagyon jól megírt karakter és simán el tudná vinni a hátán a további filmekben a franchise-t, főleg, ha igazak a pletykák és ténylegesen kilenc résszel tervezik lezárni A majmok bolygóját. Azonban Noa útja egyáltalán nem könnyű, hiszen elveszíti édesapját és klánját elfogják. Ezért útnak indul és célja, hogy megmentse népét, de ez nem lesz ilyen egyszerű feladat. Kalandja során bővül és társakra lel: megismeri Rakát, a Cézár hívő orángutánt és Mae-t, az embert. És ennél a pontnál megint megfigyelhetjük azt, amit a trilógia során szintem mindig, hogy nem tudnak mellényúlni a szereplők terén. Egyszerűen fantasztikus az, ahogy megalkották a majmokat és az embereket, legyen az antagonista, jófiú vagy fő- és mellékszereplő. 

Rakát szinte biztos, hogy mindenki hamar megkedvelte, köszönhetően, hogy ő ismeri Cézárt és az emberekkel lévő közös múltját, és annak, hogy rendkívül humoros állatról beszélünk. Raka ismerteti meg Noával, hogy milyen volt az élet még Cézár korában, hogy éltek az emberek és a majmok egymás mellett, milyen háborúkat vívtak és még számtalan érdekfeszítő eseményt tár ki elé, amelyeket a Vének nem meséltek el Noának, mert még ők sem tudták ezeket. És pazarul vitték a vászonra azt is, ahogy Raka reagál az őt érő "különleges" dolgokra, amiket eddig még nem ismert: ilyen volt például az, amikor zebrákat lát. Ő csak csíkos lovaknak nevezte el az állatokat. 

Azonban a könnyen megkedvelhető orángután látszólag életét veszti, miután Mae-t megmentette és egy folyóba zuhant. Persze ez nem jelentheti azt, hogy valóban meghalt és amilyen tökéletes szereplő volt, számomra az biztos, hogy vissza fog térni a későbbi filmekben és remélhetőleg ez tényleg meg is valósul. Nagy kár lenne érte, mivel ő a legjobb szereplő A birodalomban és toronymagasan viszi a prímet.

Számomra nagy kérdés volt a filmmel kapcsolatban, hogy az emberek tudnak-e majd beszélni és, hogy ki is valójában Mae? Sokan azt pletykálták, hogy egy asztronauta vagy, hogy egy fejlettebb csoport tagja, és az utóbbi igazolódott be. Az emberek szerepe nagyon érdekesen lett megvalósítva, hiszen kétféleképpen csoportosíthatjuk őket: az "ősember" szintjén lévők, illetve a modern ember, akik meg tudtak maradni a normalitás talaján. Mae is ebbe a csoportba tartozik, aki elvisz minket a film végén egy olyan helyre, amire aligha számítottunk volna. 

A lezárásban azt láthatjuk, ahogy Mae elköszön a majmoktól és elmegy a még értelmes és fejlett emberek bázisára, ahol odaadja azt a kis szerkezetet nekik, amely segítségével sikeresen tudnak kommunikálni a többi "normális" társukkal. Ebből látszik az, hogy mennyi meglepetés volt a filmben, hiszen erre senki se számított, hogy ennyien fent tudtak maradni. A kapcsolat kialakítása viszonylag hamar sikerült is és már el is kezdődött a csevegés. Viszont itt ismételten lehet teóriázgatni, mert arra is van esély, hogy nem emberek, hanem majmok szóltak bele a mikrofonba, akik már vannak olyan fejlettségi szinten, mint Mae csoportja. Amilyen nagy a Föld, és amilyen sok változatos klán kialakult a majmok között, könnyedén megtörténhet egy efféle fordulat - és nagyon úgy tűnik, hogy a franchise ismét előveszi az észbontó csavarokat, hiszen már ez a rész merőben sokat hozott magával. Ez egy merész elgondolás, de érdemes játszadozni vele.

A film főgonosza nem más, mint a félelmetes és könyörtelen Proximus, aki magát Cézárnak vallja, de sok tanításával, illetve szabályával felhagyott. Ilyen volt például az, hogy "Majom nem öl majmot". Proximust nyugodtan lehet egy szinten említeni Kobával és az Ezredessel, mert kiváló antagonista. Nemcsak kőkemény, hanem félelmetes az, ahogy a tudásra vágyik és még többet akar tanulni az emberek történelméből. Erre van is egy saját "háziállatkája", méghozzá egy ember, aki különböző történelmi időszakokat mesél el Proximusnak, és kiderült, hogy a Római Birodalom a kedvence. Ez rengeteg mindenben meglátszik, hiszen ez alapján próbálja felépíteni saját birodalmát, például szemügyre vehetjük a koronát, a piros színkombinációkat, az épületeket és még számos más római vonulatot figyelhetünk meg. 

Továbbá Proximus nagy célja a filmben, hogy kinyissa azt a bunkert, amit a kormány embereinek készítettek egy lehetséges apokalipszis esetén. Mae pedig tisztában van azzal, hogyha a bennlévő fegyvereket és tárgyakat megszerzi Proximus, akkor simán átvehetné az egész bolygó felett az uralmat. Ezért a bunkert elárasztják vízzel, de nem lennék meglepve, ha a jövőben egy-két pusztító erejű eszköz előkerülne. 

Proximus viszont nemcsak a bunker tartalmát, hanem látszólagosan az életét is elveszítette a film végén. Összetűzésbe került Noával, viszont a sasok - élén apjáéval - megtámadták a majmot és a mélybe repítették. És ismételten egy olyan halálesettel van dolgunk, amely nem egyértelmű, mivel Proximus szintén a vízben "halt meg", akárcsak Raka, és ismerve a pletykákat, hogy állítólag kilenc filmmel szeretnék lezárni a franchise-t, kizártnak tartom, hogy a két karakter ne térne vissza. Ha pedig Proximus ennyi volt, akkor nagyot pazaroltak az alkotók, mert még egy ilyen kiváló gonosztevőt aligha fognak tudni írni. Proximushoz egyébként tartozik egy negatívum is, mert alig kapott képernyőidőt. Sokkal jobban működött volna, ha többször láthatjuk őt. 

A filmről eddig tényleg csak szuperlatívuszokban lehet nyilatkozni, egy-két hibát kivéve. És, hogy ezt tovább fokozzuk, muszáj említést tenni arról, hogy milyen káprázatosan és részletesen lett bemutatva a majmok kultúrája és a különböző klánok. Noa csoportja sasokat tenyészt, amely egy írtó klassz ötlet volt és még többet hozzá tudott adni ehhez a világhoz. Továbbá Proximus birodalma is nagyon érdekes ábrázolást kapott és nekem teljesen olyan érzésem van, mint James Cameron Avatarjánál, hogy rengeteg mindent megmutattak nekünk a világból, de még mindig alig ismerjük és legbelül ott lapul bennünk az az érzés, hogy az elkövetkezendő művekben csodálatos dolgoknak lehetünk majd szemtanúi, amikre örök életünkre emlékezni fogunk.

Természetesen az apró kis meglepetések - vagy nevezzük őket easter eggnek - sem maradhattak el, hiszen több helyen is tiszteleg A birodalom a '68-as film előtt. Például a zene terén nem egyszer felcsendülnek ismerős dallamok, láthatunk embervadászatot is, újfent előkerül a Nova név, de még egy emberi hangokat kiadó baba is feltűnik, amely az 1968-as alkotásban meghatározó tárgy volt. 

Továbbá a látvány is mindenképp érdemel pár mondatot, mert amit A birodalomban láthattunk az lélegzetelállító volt. Nemcsak az állatok, hanem az épületek, az atmoszféra, a táj és minden tökéletes. Alig érezzük azt, hogy ez valamikor is a Föld volt, és egyre inkább tisztázza velünk a film, hogy a planéta már a majmok bolygója.


Hirdetés

A majmok bolygójaA majmok bolygója: A birodalomA majmok bolygója: ForradalomA majmok bolygója: HáborúA majmok bolygója: LázadásCézárDisztópiaFilmek 2024Freya AllanPierre BoulleSci-fiWes Ball

Képek forrása: IMDB

Csatlakozz a csapatunkhoz, ha szereted a filmeket, sorozatokat, vagy videójátékokat, és tudsz róluk írni vagy videókat szerkeszteni!

Jelentkezés!