Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: A majmok bolygója (1968)

Egy lenyűgöző franchise kezdete, amely idén újabb filmmel bővül.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 01. 02. 00:00

Visszatekintő: A majmok bolygója (1968)
Megosztás

Hirdetés

Pierre Boulle 1963-ban alkotta meg A majmok bolygója regényt, amely azóta elképesztő népszerűségnek örvend és ezt valószínűleg ő sem gondolta volna. Ez idő alatt számos adaptáció, reboot és tv-sorozat készült a mára már franchise-zá nőtt világhoz. Visszatekintő rovatunkban megemlékezünk az első, az 1968-as A majmok bolygója című filmről, hiszen idén májusban érkezik az előzmény/reboot-trilógia folytatása, A majmok bolygója: A birodalom. Az elkövetkezendő napokban, illetve hetekben felidézzük az eddig megjelent összes moziban bemutatott alkotást. 

A ma már klasszikusnak nevezhető filmben Charlton Heston karaktere szembesül a kegyetlen igazsággal, mely az emberiségre nézve minden borzalomnál rosszabb. Rémálom vagy valóság? Taylor űrhajósnak ezzel a szörnyű kérdéssel kell megbirkóznia, amikor egy időviharba kerülve lezuhan, és foglyul ejti egy gorilla-osztag. Ezen a bolygón felfordult a világ, a majom az uralkodó faj, az emberek pedig, mint az állatok, ketrecekben élnek. Amikor a Csillagszeműre keresztelt Taylorról kiderül, hogy beszéli a nyelvüket, két tudós csimpánz nyíltan szembeszegül a bigott vezetéssel és segít az űrhajósnak a menekülésben.

Minden tiszteletünket le kell róni az író, Pierre Boulle előtt, hogy egy ennyire lenyűgöző, lebilincselő és elgondolkodtató történetet alkotott meg, és persze a mindenki által ismert '68-as film előtt is érdemes meghajolni. Nemcsak borzasztóan nagy jelentőséggel bír, hanem több szempontból is korszakalkotó volt, hiszen forradalminak nevezhető a majmok ábrázolása és a maszkmesteri munka. Az alap koncepció pedig egy mestermunka.

Rendkívül érdekes belegondolni egy ilyen világba, ahol teljesen a feje tetejére állt minden, és nem mi emberek vagyunk a domináns faj, hanem a mondhatni "rabszolgaként" tartott majmok. Ez annak volt köszönhető, hogy az emberi faj elpusztította saját civilizációját, és ez idő alatt a majmok felemelkedtek, akik a világ uraivá váltak. Az intelligens állatok rengeteg tudományágat, tevékenységet megtanultak az évek során és buta, primitív embereket rabszolgának tartják, akikre néha hobbi szinten vadásznak is, legfőképp a gorillák. Továbbá az emberek beszélni sem tudnak, viszont, amikor Taylor megérkezik a majmok bolygójára, akkor minden megváltozik, amit az új domináns faj tudott az emberekről. 

Azonban egy karakter akad, aki bizony tudott az emberek múltjáról. Ő nem más, mint Dr. Zaius. Rendkívül érdekes figuráról van szó, és nagy valószínűséggel először mindenkinek ellenszenves alaknak tűnhet - és a legtöbb esetben az is - viszont megvan neki a nyomós indoka, hogy miért nem szeretné a többi majom tudtára adni, hogy évszázadokkal ezelőtt az emberek uralták a Földet. Ha ez kiderülne és a többi ember lázadást szervezne, akkor ugyan az történne, mint korábban: a bolygó és egy újabb magas értékrendű faj pusztulása. Hozzá kell tenni, hogy egy elképesztően félelmetes idézetet hallhattunk Zaiustól a film végén, amely így szólt: "Őrizkedj az embertől, mert ő az ördög eszköze. Isten teremtményei közül ő öl sportból, pénzért, hírért. Igen, megöli testvérét, hogy megszerezhesse annak vagyonát. Ne hagyjátok elszaporodni, mert elpusztítja saját otthonát, de a tiéteket is. Űzzétek el, hajtsátok vissza az embert a dzsungel sűrűjébe, mert ő a halál hírnöke." Egyszerűen hátborzongató az előbb említett idézet, amelyet Dr. Zaiustól hallhattunk, aki a Szent Tekercsekből olvasott fel. Ezekre tekercsekre tekinthetünk úgy, mint a Bibliára. Ez is pazarul lett megvalósítva, hogy a majmoknak egy saját kultúrája alakult ki az évszázadok során, amely önmagában foglalja a vallást is. Továbbá jobban tesszük, ha kicsit elemezzük a majom szavait, amiben egy helyen sem lehetne belekötni. 

A film főszereplője, a néhai Charlton Heston által megformált Taylor egy hibátlanul megírt karakter és nagyon illett hozzá a neki szánt szerep. Először társaival együtt azt hitték, hogy egy ismeretlen bolygón landoltak, azonban ez a film csodálatos felépítésének köszönhetően, hogy nem így van - egyébként mi nézők is végig feszültségben érezhetjük magunkat, hogy ez most a Föld vagy tényleg egy másik bolygó. Taylort hatalmas pech érte, hiszen a majmok támadását nem élte túl sebesülés nélkül, mert nyakon lőtték, ezáltal pedig nem tudott egy ideig beszélni, amely sokáig nehézséget okozott számára. Azonban, mikor megszólalt, minden majomnak tátva maradt a szája. Hihetetlen élmény még a mai napig is újra megtekinteni ezt a filmet, ahogy a majmok bánnak az emberekkel, és néhol lehet bosszantó érzés tudni lenni - főleg, amikor senki sem hisz Taylornak és azt hiszik róla, hogy egy szélhámos - viszont mi is ugyanezt csináljuk az állatokkal: kísérletezünk rajtuk, tartjuk őket bizonyos okokból kifolyólag stb...

Többek közt a majom szereplőkről se feledkezzünk meg, mivel ők is kitűnő kidolgozottságot kaptak. Persze mai szemmel kissé zavarba ejtő lehet a kinézetük, de nem mai csirke a film, és 1968-ban korszakalkotónak számított, ahogy azt fentebb említettük. Akik külön kiemelkednek a mezőnyből az nem más, mint Zira és Cornelius. Zira foglalkozik Taylorral és segít neki, illetve Novának elmenekülni a Tiltott Zónába. Egyértelmű, hogy a két majom a legszerethetőbb nem emberszabású karakter a filmben, akik a későbbi alkotásokban is kulcsfontosságú szereppel bírnak. 

Ami magát a történetet illeti, érdekes lesz látni majd ezt a filmet a legújabb után, mivel hallani olyan pletykákat, hogy A majmok bolygója: A birodalom lesz az, amely felvezetheti a '68-as darabot, és akkor értelmét nyeri a előzménytrilógia fogalma, de nem zárhatunk ki egy lehetséges rebootot sem, amely a mai technológiának köszönhetően még jól is elsülhetne. 

A majmok bolygója-franchise összes filmje a Disney+ felületén elérhető.

Hirdetés


A majmok bolygójaA majmok bolygója: A birodalomCharlton HestonDisney+DisztópiaFilmek 1968KultfilmekSci-fiVisszatekintő

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.