Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: A majmok bolygója - Háború

A Háború lezárta a trilógiát és a majmok vezérének epikus történetét.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 02. 18. 00:00

Visszatekintő: A majmok bolygója - Háború
Megosztás

Hirdetés

A filmtörténelem egyik legikonikusabb univerzuma 2011-ben A majmok bolygója: Lázadással egy új trilógiát kezdett el felvezetni, amely az állatok "hatalomra" kerülését mutatja be, Cézár vezérletével. A három filmről bátran ki lehet jelenteni azt, hogy elképesztően jól sikerültek. A sorból kiemelkedik kissé negatív értelemben a Lázadás, azonban ezt sem lehet rossz darabnak nevezni, míg a Forradalom és a Háború egyértelműen a kimagasló alkotások közé sorolható, de még az egész A majmok bolygója-univerzumban is előkelő helyet foglalnak el. Visszatekintő rovatunkban már mindegyik művet részletesen kiveséztük, a mai nap pedig a trilógia zárása kerül górcső alá: A majmok bolygója: Háború.

A cselekmény szerint a majmok túlszárnyalták az embereket. Ami jó szándékú kísérletnek indult, az teljes hatalomátvétellé vált: immár az értelmes emberszabásúak a Föld urai. A városok elnéptelenedtek, a menekülőkkel nem tudni, hogy mi történt, és a kevés életben maradt ember kis csapatokra szakadva bujkál és készülődik, mivel a háború elkerülhetetlen. Cézár, a harcedzett és szuperintelligens majom, aki nagyon sokat szenvedett az emberek rabságában nem tud felejteni és nem akar megbocsátani. Mindkét fél tudja, hogy az emberiségnek nincs több esélye. Ha most kudarcot vall, végképp eltűnik a Föld színéről...

A film egyből egy remekb eszabott kis ismertetővel kezdődik, ahol rengeteg információ birtokába jutunk. Többek közt megtudjuk, hogy 15 év telt el az úgynevezett "majominfluenza" kitörése óta és két éve keresik az északi katonák Cézárt, azonban nem találják meg oly könnyen. Továbbá a fontos elemekkel tűzdelt kezdés még azt is hamar a szemünk elé vágja, hogy itt valóban háború van és lesz. Már a kezdő momentumoktól érezhetjük a feszültséget és egy borús, nyomasztó hangulatot, amely végigkíséri az egész alkotást.

A Háború - ahogy a Lázadás és a Forradalom is egyaránt - nem egy easter egget rejteget, amit a szemfüles és törzsgyökeres Majmok bolygója-rajongók egyből kiszúrnak. Ilyen például a régi filmekből ismert tipikus '60-as, '70-es évekbeli zene - amely továbbra is lenyűgöző. Továbbá Cézár fia, akit Corneliusnak hívnak, és ő volt a régi filmekben Zira férje, illetve az ott bemutatott Cézár édesapja. Azonban van még egy megmosolyogtató apróság, hiszen az Amiah Miller által megformált szereplőt Maurice elnevezi Novának. Nova volt az első-két alkotás fő női karaktere, aki nem tett sokat hozzá a történethez, azonban mára már ikonikus része lett ennek a világnak. 

Az eddigi két darab a trilógiában emberszereplőket is megtett főszereplőnek a majmok mellett, azonban a Háború esetében teljesen más a helyzet, hiszen itt már a főbb alakítást az emberszabásúak veszik át. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének ember karakterek, hiszen a franchise egyik legjobb antagonistáját kaptuk meg Woody Harrelson Ezredesének személyében. A színész már nem egy emlékezetes figurát öltött magára, viszont az Ezredes biztosan, hogy a legjobbak közé tartozik. Egy kegyetlen emberről van szó, aki bármennyire is ellenszenves, merőben egyet lehet vele érteni, mivel védi saját faját: az embereket. Ha elveszítik a háborút a majmok ellen, akkor végleg eltűnnek a Föld felszínéről, mert a vírus mindenkit megfertőzne és egy testileg, lelkileg leépült, analfabéta faj jelenne meg - kicsit hasonlíthatjuk az első A majmok bolygója-filmben látottakhoz. A majominfluenzát egyébként maga az Ezredes is magában hordozza és az alkotás vége felé szemügyre vehetjük azt, amitől oly módon tartott. Ennél a pillanatnál Cézárnak lehetősége nyílt arra, hogy végezzen vele, azonban szenvedni hagyja, s végül saját magát gyilkolja meg az Ezredes a maradék, csöppnyi erejével. 

Természetesen a rendkívül változatos majomszerepeket sem szabad elfelejteni, mert még több pazarul megvalósított karakterrel bővült a sor, mint például egy lenyűgözően kinéző fehér gorillával, Rossz majommal - aki az egész kalandot végigkíséri és egy humoros, visszahúzódó, de szerethető figura -, Szamárral - aki egy gorilla, ki régen Kobát követte, majd pedig az Ezredes szolgálatába állt. Tehát már olyan szürreális dolgoknak is részesei lehettünk, amikor a majmok átállnak az emberekhez, ezzel együtt pedig saját fajuk ellen fordulnak. Ez egyébként Szamárnak egész végig kínt és fájdalmat okoz, aki nem igazán tud oldalt választani, azonban a fináléban egy egészen drámai pillanat során megmenti Cézár életét, miközben hidegvérrel agyon lövi egy katona - ez a momentum is nagyban hozzájárul a háborús motívumokhoz, amelyek néha hátborzongató érzést keltenek a nézőben. A filmben értelemszerűen visszatért Cézár, Maurice (orángután), Koba (kizárólag hallucinációkban), Cornelia (Cézár felesége), Kékszemű (Cézár idősebbik fia) és Rakéta. 

Andy Serkis lenyűgöző alakítása és karakterének útja mellett ezúttal sem lehet szó nélkül elmenni. Cézár egy egészen hihetetlen történetet jár be ebben a filmben is, akinek ez a "kaland" sem volt zökkenő- és érzelemmentes. Többek közt az Ezredes egy rajtaütés során megölte párját és idősebbik fiát, ezáltal pedig elkezdett olyan majommá válni, mint Koba: a bosszúvágy vezérelte és nem hozott "rendes" döntéseket népe számára. A jövendőbeli domináns faj sikeresen megnyerte a háborút és Cézár bebizonyította, hogy nem véletlen fektettek ennyi bizalmat felé. A karakter életét veszítette a zárójelenetekben, amely egy könnyfakasztó és borzasztóan drámai pillanat volt - és egyben csodálatos lezárása a majmom vezérének és magának a trilógiának is. 

A film lélegzetelállító vizuális megvalósítással bír mind az állatok és a helyszínek terén, továbbá a sok dráma, tragédia, öröm és akció még pazarabbá varázsolja az összképet. És arról se feledkezzünk meg, hogy az easter eggként szolgáló "retro" muzsika mellett az alkotásnak a hivatalos zenéje fantasztikus lett, amit Micheal Gacchino szerzett. Ez a trilógia ékes példája annak, hogy igenis lehet tökéletes filmeket csinálni, amelynek az első része valamivel gyengébb, azonban a kerek egész trilógia egy epikus kaland még a mai napig is. 

Hirdetés


A majmok bolygójaA majmok bolygója: A birodalomA majmok bolygója: HáborúAndy SerkisDisney+DisztópiaFilmek 2017KultfilmekSci-fiVisszatekintőWoody Harrelson

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.