Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Visszatekintő: A majmok bolygója (2001)

Valóban ez lenne a franchise legrosszabb része?


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 01. 23. 00:00

Visszatekintő: A majmok bolygója (2001)
Megosztás

Hirdetés

2001-ben - egészen pontosan 28 évvel később - folytatódott A majmok bolygója-franchise, méghozzá egy újragondolt verzióval, amely sok eredeti szabályt felrúg és új köntösben próbálja elmesélni a történetet a '68-as verzióhoz képest. A filmet eléggé kedvezőtlenül fogadták, mind a rajongók és a kritikusok is egyaránt. Egyáltalán nem meglepő, amikor a rajongók úgy beszélnek a 2001-es darabról, hogy bárcsak ne látták volna, mivel hemzseg a hibáktól és a bugyuta, nevetséges elemektől. Sőt, egyesek szerint ez volt Tim Burton legrosszabb alkotása, amellyel azért lehetne vitatkozni. 

A cselekmény főszereplője Leo Davidson, aki már a történet elején lezuhan űrhajójával egy ismeretlen bolygón és egyből a történések közepébe csöppen. Menekülő emberek között találja magát, majd ki is derül a planéta furcsasága, miszerint itt nem az ember, hanem a majom az uralkodó faj. A főhős megjelenése amely elindítja a lavinát az emberek és a majmok közötti viaskodásban és kirobban a forradalom.

Már a legelső A majmok bolygója-film is sok ponton eltért azonos című regényétől, így a 2001-es feldolgozás sem mentesült a változtatások alól. Egy-két helyen viszont tiszteleg az eredeti mű előtt, például itt is egy másik bolygón játszódik a cselekmény, ahogy a regényben is. Azonban ennél a pontnál kezdődnek el felbukkanni a hibák. Ugyanis a '68-as filmhez képest merőben nagy dolgokat alakítottak át, amely sok rajongónál könnyedén kiverhette a biztosítékot. Többek közt azt emberek már tudnak beszélni, a majmok sokkal atletikusabbak és erősebbek, mint korábban. Első nézésre ez borzasztóan hatott és újbóli megtekintéskor is elmondható. A probléma ott kezdődik, hogy egyáltalán nem tud megteremteni egy izgalmas és félelmetes jövőképet a film, hogy az emberek tudnak beszélni. Ez a kulcsfontosságú elem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sikeresen legyen az első film - és a franchise misztikumához is sokat hozzá tudott tenni. Továbbá hiába erősebbek, atletikusabbak és gyorsabbak a majmok, ezt rendkívül bugyután mutatták be. Néhol már nevetséges, ahogy az új domináns faj állatai mozognak.

A koncepcióban nemcsak az előbb említett elemek lettek megváltoztatva, hanem maga a majmok fejlettsége, hiszen nem rendelkeznek még olyan technológiával és eszközökkel, mint korábban. Mondhatni a "középkorban" tartanak, amely egy jó ötletnek bizonyosult, és az ehhez a stílushoz tartozó ruhák, fegyverek, felszerelések, díszletek pazarul lettek megalkotva. A régebbi alkotásokban lőfegyverekkel és különböző tudományágak elsajátításával rendelkeztek, azonban itt teljesen más volt a helyzet. Érdekes volt ilyen köntösben látni eme világot, de közel sem nevezhető tökéletesnek a film ezen része sem.

Tim Burton színészgárdájára egy szavunk nem lehet, mert olyan nevek erősítik a filmet, mint Mark Wahlberg, Helene Bonham Carter, Tim Roth és Micheal Clarke Duncan. Azonban az már nem egyszer bebizonyosodott, hogy a híres emberek alkalmazása nem mindig garantálja a biztos sikert. Ez pedig most sem volt másképp, mert az alkotást teljes joggal lehet nevezni az univerzum legmegosztóbb és leggyengébb felvonásának.

Ami a karaktereket illeti, egyedül csak két szereplőt érdemes kiemelni: Mark Wahlberg Leo Davidsonját és a Tim Roth által megformált Thade-t, aki a majmok diktatórikus vezetője. A főszereplő egy tipikus hős, aki köré egy legenda épül a film során. Thade pedig a legfélelmetesebb majom az egész játékidő során, és talán ő a legkiemelkedőbb eleme az alkotásnak. Zavarba ejtő viselkedésével és irgalmatlan kegyetlenségével senkit sem kímél, könyörtelenséget nem ismerve simán kivégez akár majmokat is, hogy a fontos információk titokban maradjanak. A többi figura - legyen az majom vagy ember - jól vannak ábrázolva és beleillenek az összképbe, viszont egészen egyszerűen jelentéktelenek. Senkivel sem lehet igazán azonosulni és nehezen kedvelhető meg bárki is, nincsenek igazán elmélyítve. Arról meg nem is beszélve, hogy Mark Wahlberg karakterének igazán jó dolga van eme feje tejére állt planétán, hiszen egy majom és egy nő is szerelmet érez iránta...

Hirdetés


A majmok bolygójaA majmok bolygója: A birodalomA majmok bolygója 2001Filmek 2001Helene Bonham CarterMark WahlbergMicheal Clarke DuncanTim BurtonTim Roth

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.