Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Visszatekintő: A majmok bolygója - Lázadás

Egy legendás franchise és egy kultikus trilógia pazar kezdete.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 02. 12. 00:00

Visszatekintő: A majmok bolygója - Lázadás
Megosztás

Hirdetés

A majmok bolygója-franchise az egyik legkultikusabb univerzum a filmek történelmében, amely már 1968-ban vette kezdetét és azóta számtalan folytatás, újragondolás és előzmény készült hozzá, sőt 2024. májusában érkezik a legújabb felvonás, amely A majmok bolygója: A birodalom címet viseli, és 300 évvel Cézár halála után veszi fel a fonalat. Visszatekintő rovatunkban már a régi, illetve a 2001-es alkotásokat is kiveséztük, most pedig elérkeztünk az "új" trilógiához, amiben a majmok felemelkedését követhetjük nyomon a legendás Cézár vezérletével. Természetesen a megjelenési sorrendet követjük, így értelemszerűen a mai nap A majmok bolygója: Lázadás kerül górcső alá.

A történet dióhéjban annyi, hogy Will Rodman Alzheimer-kór kutató kifejleszt egy ellenszert, amelyet a beteg apján, és a kísérleti csimpánzokon is kipróbál. Az apja állapota az átmeneti javulás után rosszabbodik, a majmok agya viszont fejlődést mutat. Cézár, a legokosabb majom Will otthonában él, ám az érzelmeit az emberek rendre félreértelmezik. Emiatt az állatmenhelyen köt ki, ahol rosszul bánnak vele. Egy idő után Cézár megelégeli a rabságot, fellázítja sorstársait, majd az élükre állva kitör a rácsok mögül. A lázadás káoszba borítja San Franciscót.

Az ebben a trilógiában megtalálható filmekre akár úgy is tekinthetünk, mint egy előzményre, mivel a majmok hatalomra jutását kívánja bemutatni. A három alkotás mind különböző hangvételű és ez zseniálisan tartja összhangban a kerek egészet, amely nagyon nagy erőssége az egész trilógiának. A Lázadás címre keresztelt első film egy igazi érzelmi hullámvasút, főleg a karakterek számára., ugyanis Will apja Alzheimer-kórban szenved és mindent megtenne azért, hogy meggyógyuljon. Eközben egy csimpánz is a tulajdonába kerül, akivel szoros apa-fia kapcsolat alakul ki köztük, hiszen Cézár Willlel nőtt fel. Csodálatosan van ábrázolva az ember-majom viszony és a játékidő vége felé könnyfakasztó pillanatokat is szemügyre vehetünk, főként a záró pillanatokat, amikor a két karakter végleg elbúcsúzik egymástól. Hidegrázós élmény belegondolni és végigfuttatni a két szereplő közös történetét a fejünkben, akik már egész fiatalon kerültek össze, azonban Cézár agya egyre inkább kitágult és belátta, hogy neki nem Will háza az igazi otthon, és nem akar többé pórázban sétálni, hanem szabadon a már kiskora óta ismert erdőben akarja tengetni mindennapjait.

A film csodálatosan építi fel, hogy Cézár honnan hová jutott el a történetben és, hogy mennyire fejlődőképes állatról van szó. Andy Serkis lenyűgöző játéka pedig még többet dob az egészen, hiszen a színésznek nem ez volt az első, hogy egy CGI-szereplőt formált meg. Többek közt olyan jellegzetes karakterek forrtak össze a nevével, mint King Kong (Peter Jackson rendezésében), Snoke legfőbbvezér, Gollam és természetesen az előbb említett Cézár. A csimpánz egyébként egy elképesztő utat jár be eme kiváló trilógiában, akinek a története pazar felvezetést kapott ebben a filmben és úgy szép igazán visszatekinteni Cézárra, hogy már láttuk a három művet.

A cselekmény rendkívül érdekes indul, és ismételten azzal a témával foglalkozik a film, hogy az ember fogja saját magának a vesztét okozni. Ezt már nem egyszer láthattuk a filmek vagy a sorozatok világában és itt is ezt figyelhetjük meg. A szörnyű Alzheimer-kór elleni vakcina először sikeres, azonban a második készítmény már halálos hatással van az emberre és fertőző vírus kerül a szervezetükbe, de még a majmok is feltörni kívánnak a "rabszolgaságból", akik az orvosságnak köszönhetően - mivel rajtuk tesztelték - még okosabbak, ügyesebbek lettek. Tehát egy nagyon nehéz és veszélyes jövőt vezetett fel a Lázadás az emberek számára, amely a későbbiekben egyre csak nehezedni fog. Főleg majd a legújabb alkotásban, hiszen A birodalomban már egy olyan világot láthatunk, ahol a majom a domináns faj.

A trilógia első darabjában olyan majomkaraktereket láthatunk, akik végig fogják kísérni majdnem az összes filmet, ugyanis megismerkedhetünk Cézárral, az ő jobbkezével Mauricéval, és nem lehet szó nélkül hagyni Kobát, aki egy hibátlanul megírt és megvalósított antagonista. Már a Lázadásban megfigyelhetünk olyan jeleket, amik arra engednek következtetni, hogy a karakter árulást fog elkövetni, amely a jövőben meg is valósult.

Hirdetés


A majmok bolygójaA majmok bolygója: A birodalomA majmok bolygója: LázadásAndy SerkisDisney+DisztópiaFilmek 2011KultfilmekSci-fiVisszatekintő

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.