Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

The Witcher: Curse of Crows – Lehetett volna sokkal jobb is

A The Witcher: Curse of Crows megannyi elemet tartalmaz és használ fel rosszul a vajákok világából


dsnrbrt Dósa Norbert

2023. 11. 14. 00:00

The Witcher: Curse of Crows – Lehetett volna sokkal jobb is
Megosztás

Hirdetés

Az utóbbi időkben nagy erőkkel nekiláttam a The Witcher képregények átlapozásának, így weboldalunkon a House of Glass, Fox Children és a Killing Monsters is terítékre került. Ismerve az előző képregények minőségét és az interneten látott pozitív értékeléseket, viszonylag nagy elvárásokkal fogtam neki a Curse of Crowsnak. Sajnálkozva kellett konstatálnom, hogy Geralt újabb kalandja nem ütötte meg az elvárt mércét.

A sztori

A Paul Tobin által írt történet valamivel a The Witcher 3: Wild Hunt veszi fel a fonalat, Geralt és Ciri együtt járják a világot és teljesítik a szörnyekre vonatkozó kontraktusokat. A 3. játék több, különféle lezárással bírt és szívmelengető látni, hogy ebben a képregénysorozatban az számít „kánonnak”, ahol az apa és választott lánya együtt maradnak és járják a szörnyektől hemzsegő világot. Geralt és Ciri útjuk során Novigradba látogatnak, ahol egy igen komoly megbízást kapnak: egy strigát kell levadászniuk.

Geralt Cirinek tartott elbeszélésén keresztül újraélhetjük a witcher első strigavadászatát, melyet az Utolsó kívánság c. könyvben, a Netflixes adaptációban és az első Witcher játékban szintúgy átélhettünk. A múltban nem kisebb személy, mint Foltest, Temeria királya bízta meg Geraltot, hogy szálljon szembe a strigává változott lányával, Addával és oldja fel a rajta található átkot. Időközben kiderült, hogy az ügy sokkal kacifántosabb, mint azt először tálalták neki, ugyanis egy Ostrit nevű férfi átkozta meg a királyi párt és emiatt halt bele a szülésbe az idősebb Adda és jött világra szörnyszülöttként a fiatalabb. Geralt annak rendje és módja szerint feláldozza Ostritot a strigának és eltávolítja Addáról az átkot.

A jelenkori szálon is kiderül, hogy jóval bonyolultabb a feladat, mint azt először gondoltuk, megjelenik a roppantul anyáskodó Yennefer, illetve egy szösszenet erejéig felbukkan a Rockstride nevű troll is, akivel már a Fox Children c. képregénysorozatban is találkozhattunk. Ennél sokkal többet elárulni nemigen szeretnék a sztoriról, ugyanis bár nem a legfordulatosabb, azonban kisebb spoilerek is sokat ronthatnak az átélhetőségen. Annyit előrebocsáthatok, hogy a történet igencsak komoly témákat boncolgat, mint pl. a nők egyenjogúságának és tiszteletének teljes hiánya és a háború olyan borzalmai, mint az éhező gyermekek kannibalizmusa. A Curse of Crows is megtette az előző Witcher-képregények hatását, sokszor gyomorforgatóan fájdalmasra sikeredett. Azonban nem sikerült teljesen konzisztensnek maradnia, Geralt a történet csúcspontján egyáltalán nem bizonyult hűnek a karakteréhez, ezúttal tényleg egy érzéketlen witcherként döntött és viselkedett.

A rajzolás

Habár az író továbbra is Paul Tobin, az illusztrátor szerepét ezúttal nem Joe Querio, hanem Piotr Kowalski tölti be és teljesen egyedül vagyok ezzel a véleményemmel, az utóbbi stílusát én nemigen kedvelem. Bár a rajz sokkal részletesebb, mint korábban, a különböző helységek már-már gyönyörűek, a protagonisták ruhái teljesen autentikusak a Wild Hunttal, de az arcok borzasztóan, már-már kriminálisan festenek, alább meg is tekinthető Geralt The Witcher 3-mal autentikus, de befejezetlennek és elnagyoltnak tűnő fizimiskája:

A másik szegmens, amibe beleköthetek, az a képregénysorozat soft-erotikus jellege. Ciri és Yennefer 5 képregény alatt minimum hétszer megfürdenek, ami egészen biztosan higiénikusnak számított a párhuzamos univerzum középkorában, de valahogy hiteltelenné teszi a történetet. A Witcher-játékokban és könyvekben is találkozhatunk bőven meztelenkedéssel, együttlétekkel, de mindegyiknek megvolt a maga helye és célja, itt azonban mintha egy perverz kisgyerek kielégülését szolgálták volna. Felesleges Cirit minden 10. oldalon D kosaras mellekkel ábrázolni.

Összegzés

Mindent összevetve ez igencsak közepesre sikeredett. Bár a történet több ponton is fordulatos, mégis elmarad a House of Glassnél és sok más Witcher tartalomnál tapasztalt libabőrt okozó érzéstől, a rajzolás pedig részletes, de hagy kivetnivalót maga után. Az pozitívum, hogy a Curse of Crows alapján Ciri és Geralt együtt maradnak és sok rajongó számára már kevésbé örvendetes, hogy látszólag Geraltot hidegen hagyja Yennefer. Megfelelően ábrázolták a háború borzalmait, annál kevésbé a női idomokat. A legrosszabb az egészben, hogy leginkább feleslegesnek hatott, nem rendelkezett üzenettel és nem tartalmazott tanulságot.

Értékelés:6/10

Hirdetés


CiriCurse of CrowsDark Horse ComicsGeraltKépregényThe WitcherWitcher 3

Képek forrása: Dark Horse Comics

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.