Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Szörnyvadász család - Monarch: A szörnyek hagyatéka 1. évad kritika

Véget ért a titánokkal foglalkozó széria, amely az Apple TV+ keretein belül debütált.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 01. 13. 00:00

Szörnyvadász család - Monarch: A szörnyek hagyatéka 1. évad kritika
Megosztás

Hirdetés

Ahogy azt már nem egyszer megírtuk: rengeteg tartalmat láthattunk 2023-ban a szörnyek világából. Többek közt egy animációs széria részesei lehettünk a Legendary Pictures és a Netflix együttműködésével, amely a Koponya-sziget címet viseli. Továbbá a látványos, de semmitmondó Godzilla Minus One nevű alkotást is láthattuk és fontos megjegyezni, hogy a film nem részese a Szörnyverzumnak. Az Apple TV+-on pedig, november 17-én dupla epizóddal elindult a Monarch: A szörnyek hagyatéka sorozat, amely összesen tíz részt élt meg, és a készítők a sikernek köszönhetően már a második évadról is beszéltek. Az első évad pár napja, január 11-én véget ért, és megnézzük, hogy valójában mennyire nevezhető sikeresnek. A cselekmény szerint két testvér apjuk nyomdokaiba lép, hogy felfedjék családjuk kapcsolatát a Monarch nevű titkos szervezettel. A nyomok a szörnyek világába vezetik őket, és végül a nyúl üregébe, Lee Shaw katonatiszthez. A történet az 1950-es években és fél évszázaddal később játszódik, ahol a Monarchot fenyegeti az, amit Shaw tud. A drámai történet - amely három generáción ível át - feltárja az eltemetett titkokat, és azt, hogy az epikus, világrengető események milyen módon hatnak vissza az életünkre. 

A CIKK TOVÁBBI RÉSZE SPOILEREKET TARTALMAZ!

Fontos azt megjegyezni, hogy a sorozat nem a szörnyek harcáról, megjelenésükről szól, hanem a hagyatékukról, és az azt követő "nyomozásról". Sok néző lehet, hogy félreérti a szériát és grandiózus összecsapásokat vár Godzilla és a többi kaidzsú között, azonban nem ezt mutatták be nekünk. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyetlen egy titán se tűnne fel, hiszen páran azért veszélyeztetik hőseink életét. Többek közt az első rész folyamán még a Koponya-szigeten egy óriás pókkal ismerkedhetünk meg, majd pedig Godzillával is újra találkozunk, aki a legtöbbször látható. Továbbá két sárkány, egy óriásrák és még számtalan lény vehető szemügyre, amely sokat hozzáadott az adott epizódhoz. Sőt, még Kong is beköszönt a fináléban.

A szörnyek hagyatéka számos ponton köti össze a Szörnyverzum különböző filmjeit, mivel a franchise-t beindító - 2014-ben bemutatott - Godzilla történései után veszi fel a fonalat és több, általunk már jól ismert karakterek gyermekeivel is megismerkedhetünk. A szereplők nagyrésze mind fiatal: Cate, Kentaro és May. A trió célja, hogy megtalálják Cate és Kentaro eltűnt apját, Hiroshit, aki nagy szerepet töltött be a rejtélyes Monarchnál. A "nyomozás" során a fiatal kis csapat találkozik Lee Shaw-val, aki korábban a testvérpár nagymamájával kutatta a titánokat. A sorozat két idősíkon játszódik, amelyek közül ez az egyik, illetve a másik az 1940-es években kezdődik el, ahol megismerkedhetünk a fiatal Lee-vel, Hiroshi anyjával, Keikóval és Bill Randával. Az események során rengeteg fordulat és drámai pillanat történik szereplőink életében, amiket pazarul vezet fel a sorozat és alig várjuk, hogy az adott információk kiderüljenek, hogy még többet megtudjunk a karakterekről és múltjukról. Azonban jóból is megárt a sok... 

A szörnyes produktumoknál nagy mértékben jellemző az, hogy a karakterek teljesen jelentéktelennek bizonyulnak, és csak a történet töltelékeiként szolgálnak. Eme széria kapcsán ez merőben más irányt vett, és sokkal fontosabb, komolyabb szerepeket kaptak az emberi figurák, és nemcsak a szörnyeken volt a hangsúly. Ez a pozitívumok sorát erősíti, azonban néhol már túl sok volt a visszaemlékezés és a folytonos családi veszekedés. Még jobban működhetett volna, ha ezeknek a számát visszaveszik és a tényleges konfliktusra fókuszálnak. 

A színészekre egy szavunk sem lehet, mind a választás és teljesítmény terén a nagy részük remekelt. Külön kiemelendő a Russell-família, mert apja és fia ugyanazt a karaktert formálták meg. A készítőktől ez egy pazar húzás volt. Wyat Russell - tehát a fiú - értelemszerűen a fiatalabb Lee Shaw-t, apja pedig - Kurt Russell - az idősebb formáját öltötte magára. A két színész hihetetlen, hogy mennyire hasonlítanak egymásra, le se tagadhatják, hogy egy családból származnak. A többi színészre sem lehet panaszunk, egyedül egy-két szerepre, amelyek közt volt borzasztóan idegesítő. Főleg a fiatal karakterek azon tulajdonságaik, amikor mindent jobban tudnak a felnőtteknél, és az idősebbek rájuk is hallgatnak, amikor azt nagyon nem kéne. Ez leginkább Anna Sawai szerepére volt igaz, de még ide lehet sorolni Kiersey Clemons May-jét.

A Monarch: A szörnyek hagyatéka nem lesz a legjobb darab a Szörnyverzumban, mivel sokszor érezhető az, hogy túl van nyújtva a történet, és a karakterek a kelletténél többször vállnak idegesítővé. Az, hogy mi várhat ránk a jövőben, az egy frappáns kérdés. A készítők már pedzegetik a folytatást, és az utolsó epizód is erre enged következtetni minket, hogy nem ez volt az utolsó évad a szériában. 

Hirdetés


Apple TV+GodzillaKoponya-szigetKurt RussellLegendary PicturesMonarch: A szörnyek hagyétkaMonsterVerseSorozatok 2023Sorozatok 2024Wyatt Russell

Képek forrása: Apple TV+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.