Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Godzilla (2014)

A Szörnyek királya 2014-ben ismételten bemutatkozott.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 11. 21. 00:00

Visszatekintő: Godzilla (2014)
Megosztás

Hirdetés

2023 mondhatni a Godzilla-rajongók éve, hiszen nem egy, hanem két produkció is bővíti kedvenc "kis" kaidzsúnk világát. A Monarch: A szörnyek hagyatéka sorozat formájában kíván több történetet elmesélni, amely jelenleg is fut az Apple TV+ felületén. A másik mű egy film, és a Godzilla: Minus One névre hallgat, aminek az előzetes kritikái rendkívül pozitívak, tehát bizakodva várjuk a filmet. A két új tartalomnak köszönhetően visszatekintő rovatunkban megnézzük, hogy milyen volt a 2014-es Godzilla-film. A cselekmény dióhéjban annyi, hogy 1954-ben rátaláltak egy lényre, és a kormány által kísérleti atomrobbantásokként definiált program tulajdonképpen a lény kiirtására összpontosított. De nem sikerült végezni vele, és egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiségre nézve. 

A Warner Bros. és a Legendary Pictures "MonsterVersre" keresztelt univerzumának ez a film volt a kezdete. A 2014-ben bemutatott újabb feldolgozást Gareth Edwards rendezte, és fényévekkel jobban sikerült, mint a '98-ban moziba küldött Godzilla-film, amely mind a kritikusoktól és mind a rajongóktól negatív visszajelzéseket kapott. A brit filmrendező műve sokkal hűbben ábrázolta Godzillát, és szakmai szemmel is elmondható, hogy bizony, ez a film egyátalán nem volt olyan rossz. 

A filmben persze vannak apróbb változtatások, mivel nem az atombomba sugárzása hozta létre, ahogy az 1954-es eredeti műben, hanem a "Szörnyek királya" egy ősi faj fennmaradt példánya, aki 1954-ig nem bújt elő, azonban a szörnyű bombázásoknak köszönhetően felébresztették a kísérletezések. Érdekesség, hogy az itt látott Godzilla a második legmagasabb, akit valaha láthattunk. A szörny megalkotására egy szavunk sem lehet, lenyűgözően néz ki, de egyben félelmetes is, hiszen gigantikus méretekkel rendelkezik. Továbbá nem Godzilla az egyetlen kaidzsú, hanem két MUTO is a szemünk elé kerül. A kettő parazita szörny a film antagonistájaként szolgál, akik szintén hátborzongatóan nagyok és nem a legkellemesebb élmény velük találkozni. 

A cselekmény kiválóan építkezik, igaz ezt eléggé lassan teszi, és néha-néha kapunk egy-két felesleges mozzanatot, de az összkép remek. A legfőbb negatívuma a filmnek, hogy Godzilláról szól, viszont csak nagyjából a negyvenedik minutumnál láthatjuk teljes egészében. A készítők erre jobban is odafigyelhettek volna, mivel a hím és a nőstény MUTO többet szerepel a képernyőn, mint Godzilla. A látvány eszméletlen, ahogy a kaidzsúk harca is. Persze, azért itt is vannak olyan pillanatok, amikor a sötétben kell tapogatóznunk az összecsapások során, de nem olyan nagy mértékben van jelen, mint a második részben. 

Többek közt a Godzilla egy bődületesen erős színészgárdával is rendelkezik, méghozzá Aaron Taylor-Johnsonnal és Elizabeth Olsennel, akik egy évvel később szintén egy párost alkottak a Bosszúállók: Ultron kora című filmben, viszont ott testvérek voltak, nem házastársak. A Totál szívás sztárja, Bryan Cranston is tiszteletét teszi, de még Ken Watanabe és Sally Hawkins is szerepelnek. Tehát, nem gyenge a felhozatal, és csalódnunk sem kellett senkiben, mindenki illett a neki szánt szerepre, és pazarul hozták őket. Sokszor előfordul a szörnyfilmeknél, hogy az emberi karaktereket egyáltalán nem dolgozzák ki, és azt lehet érezni, hogy ők csak úgy vannak töltelékként. A Godzilla esetében teljesen más volt a helyzet, mert fontosak, és egyben érdekesek is voltak a történet szempontjából.

VÉGSZÓ

Összeségében a Godzilla remek kezdése volt egy nagy franchise-nak 2014-ben, ami azóta csak egyre jobban bővül. Ez azt is megmutatja, hogy még rengeteg van a szörnyek világában, és 9 éve nagyon fontos lépést tettek meg a jó irányba. A történet lassan építkezik, de annál érdekesebb, és végre a szereplőket is annak lehet mondani egy szörnyekkel foglalkozó filmben. A kaidzsúkra pedig egy szavunk sem lehet: zseniális kidolgozottság. 

7/10

Hirdetés


Aaron Taylor-JohnsonBryan CranstonElizabeth OlsenFilmek 2014GodzillaGodzilla: Minus OneKen WatanabeLegendary PicturesMonarch: A szörnyek hagyatékaMonsterVerseSally HawkinsVisszatekintőWarner Bros.

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.