Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Godzilla x Kong: Az új birodalom - Kritika!

A mozi úgy pörög mint narkós duracell nyuszi 12 Red Bull után, és az összecsapások is olyan hatást keltenek, mintha egy teljesen másik filmes univerzumban lennénk.


kristofjozsef Kristóf József

2024. 03. 27. 00:00

Godzilla x Kong: Az új birodalom - Kritika!
Megosztás

Hirdetés

3 éve annak hogy a Warner szörny univerzuma egy nagy blockbusterrel örvendeztette meg a közönségét. A Godzilla VS Kong, a pandémia időszak alatt megjelent mozik talán legsikeresebbje lett, így minél hamarabb szerették volna tető alá hozni a folytatást, ami most érkezett meg a mozikba Az új birodalom alcímen. Sokat gondolkoztunk rajta hogy ennyi Godzilla film vagy éppen King Kong mozi után mennyi értelme van annak, hogy a Warner saját filmes univerzumot épít nekik, és arra jutottunk, hogy kifejezetten hiányoznak a mérhetetlen pusztítást maguk után hagyott szörnyek tombolása a nagyvásznon. Ha néhány évente a Warner az a stúdió akik megtisztelnek minket egy egy zúzós szörny filmmel, az senkinek sem árthat.

A Godzilla x Kong: Az új birodalom körül finoman szólva sincsen nagy hype, ami vagy annak köszönhető, hogy a Warner visszahúzta a marketing költségeket, vagy pedig mindössze 4 mozi után ráuntak a mozinézők a szörnyuniverzumra, mindenesetre nem jósolnak az előrejelzések túl nagy sikert a filmnek. És hát, ez nem is túl nagy csoda.

A történet szerint a Monarch uralja a Titánok helyzetét; míg Godzillát amolyan katonaként veti be a világunkra veszélyes szörnyek ellen, addig Kongot az “Üreges Földön” tartják szem előtt. Egy szép napon azonban egy kozmikusnak tűnő üzenet megzavarja Godzillát, a Monarch tudósai pedig Kong élőhelyén keresik a válaszokat, hogy mégis mi ébredhetett fel, ami akkora veszélyt jelentene Godzillára, hogy az folyamatosan gyűjti magába az energiát, mintha valami óriási veszély ellen készülne fel éppen.

Ez a történet gyakorlatilag olyan mintha a Dragon Ball egyik epizódja lenne csak kitolva 115 percig és sokkal szebb látvánnyal. És ez utóbbit nem lehet tőle elvitatni. A Godzilla x Kong: Az új birodalom egy eszeveszett látványos mozi monstrum, amiben nincs mellébeszélés, nincs felesleges felvezetés és emberi szereplők érdektelen drámája, csak zúzás van. A mozi úgy pörög mint narkós duracell nyuszi 12 Red Bull után, és az összecsapások is olyan hatást keltenek, mintha egy teljesen másik filmes univerzumban lennénk. Mondjuk a Végtelen Háború volt utoljára az a blockbuster ami ilyen mértékben, erővel és zajjal csapott bele a lecsóba. A színek szemkápráztatóak. Az üreges föld minden jelenetében egy olyan világot reprezentálnak, amiben a néző nagyon is el szeretne merülni.

Nos, próbálkoztunk is, és nagyon akartuk minden mozzanatát élvezni ennek a produkciónak, hiszen első sorban egy Godzilla és Kong filmre a látvány és a szépen meganimált bunyók miatt ülünk be. Nincsenek illúzióink, hogy másról kéne szólnia ennek az egésznek, de egyszerűen a mozi minden másban olyan szinten alul marad mint a Most vagy soha második hétvégi nézettsége. 

Először is ami nagyon zavaró, és mostanában a filmekkel egyre nagyobb probléma, hogy igénytelen szövegkönyvekkel vannak megáldva, és olyan mintha az írók még soha nem hallottak volna élő hús-vér embereket beszélgetni egymással. Mindezeket borzalmas színészek tálalják, akik egyáltalán nem tudnak semmit sem menteni a mozin. Nagy piros pont az alkotóknak, hogy ezúttal nem szerepeltették Millie Bobby Brownt, ugyanakkor a kötelező humorzsák mellé most tettek egy kötelező menő fiút is, akiknek láthatóan az lenne a feladatuk hogy szórakozatóvá tegyék a mozit, és valamennyi szívet adjanak ehhez az egészhez. Csakhogy szeretni nem lehet mesterségesen kimérve. Ráadásul az emberi szereplők funkciója kimerül annyiban hogy csupán narrálják a szörnyek folyamatos csihipuhiját. Nem beszélve arról, hogy az áltudományos hablatyok idegesítőbbek meg idiótábbak mint az ezt megelőző 4 filmben ÖSSZESEN voltak.

Kedvenc ilyenünk, mikor ügyeletes technikai zseni szuperszexi mellékszereplőnk elkezdi magyarázni hogy a gépük működésére miért van negatív hatással a gravitációs kilengés amit okoztak az üreges földben és a szakszavak végére odahányja hogy “izé”.

Azontúl, hogy a Godzilla 2-ben a Titánok a fél bolygót leamortizálták (aminek egyébként azóta is sincs semmi nyoma a franchiseban) fog valahova jutni ez a filmes univerzum? Mert azon kívül hogy szörnyek összecsapnak egymással és megmentik egy nagyobbtól és rosszabbtól a világot a címszereplők még nem kéne filmes univerzumot építeni ezek köré. Főleg ha mindegyik ugyanaz tulajdonképpen, csupán a címük más. Másfelől pedig, a nézők ráunhatnak arra hogy igénytelenül megírt, áltudományos hülyeségeket dobálózó tudósnak öltözött szar színészeket nézünk két sokadszor látott szörnybunyó közben? 

Sajnáljuk, de ez a két kérdés csupán ami mocorog a fejünkben a megtekintés óta.

Ha már itt tartunk, a film hiába pörög, olyan szinten elveszti a nézőt már körülbelül 40 perc után hogy simán érződött 2 és fél órának ez az egész.

📺 A Godzilla x Kong: Az új birodalom 2024. március 28-tól látható a magyar mozikban.
👉 A magyar szinkronos előzetest ide kattintva elérheted.

Hirdetés


2024Adam WingardAlex FernsBrian Tyree HenryDan StevensFala ChenGodzillaGodzilla x KongGodzilla x Kong: Az új birodalomKaylee HottleKongRachel HouseRebecca HallRon Smyck Godzilla x Kong: The New Empireakciófilmamerikai kalandfilm

Képek forrása: InterCom

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.