Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Az 1848-as Forradalom filmvásznon: Most vagy soha!

A Most vagy soha! története ismerős lehet mindenkinek, hiszen az 1848. március 15-i forradalom, a magyar történelem egyik legjelentősebb és legdicsőbb eseménye áll a középpontjában.


zelenkaflorian Zelenka Flórián

2024. 03. 17. 00:00

Az 1848-as Forradalom filmvásznon: Most vagy soha!
Megosztás

Hirdetés

Az alkotás, amelyet Lóth Balázs rendezett Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyve alapján készült, egyetlen napot dolgoz fel, pár fiktív elemmel kiegészítve. A történet középpontjában áll Petőfi, azonban fontos megjegyezni, hogy bár ő és társai történelmi alakok, az alkotók kisebb fikciós elemekkel is színesítették a történetet, hogy még izgalmasabbá tegyék azt a nézők számára.

A film látványvilága valóban lenyűgöző. A látványtervező, Pető Beatrix és csapata által megalkotott képeknek sikerül elrepíteni bennünket az 1848-as Budapest utcáira, ahol a kaotikus események zajlanak. A fényképezés és a filmzene tökéletesen illeszkedik a megjelenített korszakhoz, ezáltal még inkább átérezhetővé teszi az eseményeket és az érzelmeket. A film kiemelt figyelmet fordít Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolatára, amely egy olyan női karakteren keresztül mutat be aktív, tevékeny résztvevőt az eseményekben. Szendrey Júlia nem csupán Petőfi múzsájaként jelenik meg, hanem aktív szereplője a történetnek, aki képes saját életét irányítani és döntéseket hozni a szabadságért folytatott harcban.

Berettyán Nándor, aki Petőfi Sándort alakítja, meggyőző és lenyűgöző alakítást nyújt, különösen azáltal, hogy hitelesen és érzékien szavalja el a Nemzeti dalt. A többi szereplő közül Koltai-Nagy Balázs, Bordás Roland és Fehér Tibor olyan karaktereket formálnak, akik sok sorral és egyedi pillanattal rendelkeznek, és emiatt kiemelkednek a tömegből.

Bár néhányan kifogásolhatják a fikciós karakterek túlzott merészségét vagy a történelmi valóságtól való eltéréseket, az "Most vagy soha!" mégis értékes hozzájárulást jelent a magyar filmművészet és történelem megértéséhez. A film képes elhozni az 1848-as forradalom hangulatát és fontosságát, és emléket állít a történelmi eseményeknek, miközben érdekes karakterek és izgalmas cselekmények segítségével teszi mindezt.

A filmben bemutatott karakterek közül már előzetesen is sokat hallhattunk, és ezek közül többek alakítása is kiemelkedően erős. Farkasch fiktív karakterként különösen figyelemre méltó, és nagyon jól illeszkedik a film hangulatához. A túlélés ösztönét, az egészséges szkepticizmust és a változás iránti hajlandóságot megtestesítő Meyer karaktere kiemelkedik a többi közül a fejlődési íve miatt. Megformálója, Jászberényi Gábor, aki már számos magyar filmben és színpadi produkcióban szerepelt, meglepő teljesítményt nyújt ebben az új szerepben.

Bár sokan kifogásolhatnak és valószínűleg kifogásolni fognak dolgokat a film kapcsán, mégis érdemes azt úgy szemlélni, ahogyan azt az alkotók szánták: egy történelmi kalandfilmmel. A "Most vagy soha!" erőteljesen támaszkodik a valós történelmi eseményekre, ugyanakkor fikciós elemekkel is kiegészíti azokat, hogy megfeleljen a dramaturgiai elvárásoknak. Bár egyetlen napra koncentrál, azért talán rövidebb játékidővel lehetne feszesebbé tenni a cselekményt.

Hirdetés


1848. március 15.Berettyán NándorFehér TiborHorváth Lajos OttóJászberényi GáborKoltai-Nagy BalázsLukács SándorLóth BalázsMosolygó SáraMost vagy soha!Most vagy soha! (12)Nagy Sándorakciódrámakalandtörténelmi

Képek forrása: Most vagy soha! c. film | Fórum Hungary

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.