Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A Tervezők története

Vajon kik voltak pontosan az emberiség teremtői?


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 14. 17:45

A Tervezők története
Megosztás

Hirdetés

A Tervezők vagy más néven Pilóták, Space Jockey-k, Ossianok, vagy Mala'kak egy ismeretlen eredetű, ősi földönkívüli faj volt. Az egész galaxis legfejlettebb technológiájával rendelkeztek, különös hangsúlyt fektetve a géntechnológiára. Az emberiség megteremtésének tulajdonítják a Tervezőket, akikről úgy vélték, hogy valamiféle jótékony teremtők voltak és a csillagok között hajózva terraformálták az égitesteket, és elültették rajtuk a biológiai élet magvait. De a rövid kis bevezetés után nézzük meg részletesen a történetüket!

A Tervezőknek számos különböző neve van. A Tanaka 5 planétán talált hieroglifikus táblák Ossianokként hivatkoztak rájuk, míg az LV-426-ról származó elhagyatott űrhajó üzenete egy Mala'kak néven ismert fajra utalt.

A Tervező nevet Elizabeth Shaw és Charlie Holloway adta, mivel ez az életforma volt felelős az emberi faj megteremtéséért. A tudományos nevük eredetileg pedig "Mundus givernavi" (univerzális pilóta) volt. Miután Elizabeth Shaw feljegyzéseit valamivel az eltűnése után megtalálták, egy sokkal megfelelőbb nevet adtak a számukra, miután kiderült, hogy ők voltak az emberi faj elődei - "Homo Genitor" (az ember teremtője).

A Tervezők rendkívül sápadt humanoidok voltak. Szőrtelenségük, magas orrnyergük, felhúzott szemöldökük és rendkívüli magasságuk alapján könnyen megkülönböztethetők az emberektől. A bőrük alatt észrevehetőek az erek, a szemük pedig fekete.

Bár egyes megkövesedett bizonyítékok arra utalnak, hogy akár 4.5 méter magasak is lehettek, viszont a hivatalos adatok szerint átlagosan 2.7 méter magasak voltak. Izomzatuk nagyon hasonlónak tűnik az emberekéhez és láthatóan szorosan illeszkedik az emberek általános testfelépítéséhez. Úgy tűnik, hogy rendkívül erősek és ellenállóak is, tekintve, hogy az utolsó Tervező úgy ölte meg Peter Weyland kísérőit, hogy egyszerű ütésekkel átrepítette őket és a közeli lövésekkel szemben is ellenállhatatlan volt. Ez az egyed azonban egy biomechanikus ruhával volt felszerelve, amely valószínűleg szintén növelte az erejét és az állóképességét is.

Az Alien: Covenantban látott 4. bolygóról származó Tervezők azonban primitívebbnek tűntek és kissé máshogy néztek ki, mint azok, akikkel a Prometheus legénysége találkozott az LV-223-on. A szemük jobban hasonlított az emberekéhez, sokkal változatosabb volt a testalkatuk és úgy tűnik, hogy magasságuk is változik, szemben a Prometheusban látottakkal. A Prometheus egyik kivágott jelenete, illetve a Covenantban látott népirtás során a hangjukat is hallhattuk, amely szintén emberszerűnek nevezhető. A Tervezők élettartama pedig körülbelül 150 év.

A Tervezők kultúrája minden bizonnyal rendkívül modern dolgokat tartalmaz, ilyen például a nyelv, a művészet, a zene vagy az öltözködés. A zene különösen erős eleme a kultúrájuknak, mivel egy speciális fuvolaszerű hangszerrel tudják beindítani a fejlett technológiai eszközeiket. Feltételezések szerint a Tervezők a zenében nem csak hangokat, hanem színeket, formákat és szavakat is látnak.

A Tervezők nyelvét a proto-indoeurópai nyelv egy változatához hasonlították. Bár puszta spekuláció, Elizabeth Shaw elmélete szerint a női Ossianok vezető szerepet vállaltak a társadalomban, míg a férfiak katona, kézműves és filozófus pozíciót töltöttek be.

Egyes teóriák szerint a fajnak lehet egy kasztrendszere, amely megkülönbözteti a civil és a militáns típusúakat. A legtöbb lakhelyükön, településükön több óriási kőből készült fejet láthattunk, amelyek a civilizációjuk hat vénjének egyikét képviselik.

A Tervezők szoros kapcsolatban állnak a Xenomorphokkal, amelyre már a legelső filmben is volt utalás, ugyanis ebben az alkotásban szereplő tervezői űrhajó egy bombázó volt és biológiai fegyverként használták a Xenomorphokat egy ismeretlen faj elleni, egy ősi háborúban. Van néhány bizonyíték, ami ezt alátámasztja, például a Xenomorphok biomechanikus természete.

A Prometheusban kiderül, hogy egy magányos Tervező volt felelős az emberi faj megteremtéséért. Feláldozta magát, amikor népe elhagyta az üres Földet, és olyan szereket ivott, amelyek feloldották őt, és DNS-ét a bolygó első mikroorganizmusaira cserélték. Az emberiség végül ebből az áldozatból fejlődött ki, így a Mala'kak lettek az emberi faj ősei. Tehát az emberi DNS és az ossiani DNS gyakorlatilag azonos. A magányos teremtés oka, amiért ezt tette, ismeretlen, bár úgy tűnik, hogy fajtája nem tartotta megbecsülve az utódait.

A fegyverré alakított fekete folyadékot szállító teherhajók tucatjai indultak volna a Földre, hogy a kórokozót szabadon engedjék, és hagyják, hogy az eltörölje az emberiséget. Csakhogy a Tervezők valahogy elvesztették az irányítást a fegyverek felett és végül elpusztultak. A Prometheus legénysége úgy vélte, hogy az általuk felfedezett elhagyott bolygó egy fegyvertervezéssel és fejlesztéssel foglalkozó hely volt, ami hitelt ad annak az elméletnek, hogy a Tervezők háborús és népirtási céllal hozták létre a Xenomorphokat.

A Prometheus legénysége azt is megjegyezte, hogy a Tervezők az LV-223-on már körülbelül 2000 éve halottak. Ez pedig olyan teóriákat alkotott meg, hogy a Tervezők körülbelül 2000 évvel ezelőttig jó viszonyban voltak az emberekkel, de egy bizonyos esemény bekövetkezett, ami miatt ellenségessé váltak velük szemben.

A Tűz és Kő képregénysorozatban, több mint egy évszázaddal a Prometheus eseményei után egy Tervezőt láthatunk, aki megpróbál kiirtani minden életet az LV-223-on, mind a Xenomorphokat és mind a Geryon legénységét egyaránt. Angela Foster tudós egyébként úgy vélte, hogy a Tervezők azért ellenségesek, mert az emberiséget csalódásnak vagy hibának tekintik.

Ridley Scott rendező korábban elmagyarázta, hogy a Tervezők időről időre ellátogatnak az általuk teremtett világokra, hogy ellenőrizzék teremtményeiket. Ha azok csalódást okoznak, akkor kórokozóval kiirtanak egy egész fajt, és mindent elölről kezdenek.

A Tervezők rendkívül fejlettek a géntechnológiában és saját űrhajókat építettek. Néhány Xenobiológus azt feltételezi, hogy a Tervezők technológiája nem a sajátjuk, hanem valójában náluk is nagyobb lényeké, a Space Jockey-ké.

Az LV-426-on látható hajó rakterét Xenomorph tojásokkal töltötték meg, amelyeket egy kék elektromos köd alatt tartanak sztázisban.

A Tervezői Templom belsejének felfedezése közben David megfigyelt egyfajta nyálkát, amelynek belsejében energia volt, amit gombok megnyomására, ajtók és tárgyak aktiválására használtak. Továbbá képesek voltak hologramok készítésére, légkörök terraformálására és talán még az evolúció felgyorsítására is.

Egy Tervező maradványait először egy elhagyott űrhajóban fedezték fel, amikor a Nostromo legénységének tagjai az lv-426-ról még felderítetlen műholdról érkező vészjelzés forrását kutatták. Nem sokat tudni arról, hogyan zuhant le a Tervező vagy Space Jockey hajója, vagy mit csinált a hajón lévő Xenomorphok tojásokkal, de létezik egy nagyon érdekes elmélet.

Egy Tervező Xenomorph tojásokat szállított fegyverként egy olyan rekeszben biztosítva, amelyet elektromos köd borított. Azonban egyszer kikelt az egyik arctámadó és váratlanul rávetette magát a Pilótára. Az Ossian így képtelen volt manőverezni az űrhajóval, és a Calpamos nevű gyűrűs gázóriás bolygó körül keringő LV-426-ra zuhant. A pilóta, aki később magához tért, vészjelzést küldött, de az nem ért célba, és végül a megtermékenyítést követően életét vesztette.

Szóval összességében azt lehet elmondani, hogy még mindig rengeteg kérdés és rejtély van a Tervezők körül. Ez még mindig egy nagyon érdekes téma az Alien-világában és reméljük egyszer újra visszatérnek hozzájuk és kapunk egy egyértelmű választ, akárcsak a Xenomorphok eredetével kapcsolatban. 

Hirdetés


A nyolcadik utas: a HalálAlienAlien: CovenantFilmekPrometheusTervezőkXenomorph

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.