Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A Predatorok fajtái

Számos félelmetes Yautja létezik. Íme, az összes!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 13. 17:29

A Predatorok fajtái
Megosztás

Hirdetés

Csak úgy, mint a Xenomorphok esetében, a Predatorokból vagy más nevükön Yautjákból is számos változat létezik. A cikkben elhoztuk nektek az eddig megjelent összes Predator fajtát. Fontos leszögezni, hogy nemcsak a filmeket vesszük alapul, hanem a bővített univerzumból is lesznek bestiák - könyvekből, képregényekből és videójátékokból is egyaránt.

KLASSZIKUS PREDATOR

A klasszikus Predator a legismertebb Ragadozó-típus. Ők nem használnak annyi fegyvert, mint a többiek és kevés páncélt is viselnek, illetve a meleg éghajlatot preferálják az embervadászathoz. A klasszikus Predatorok közül a legnevesebb a dzsungelvadász, aki az első filmben nehezítette meg Arnold Schwarzeneggerék dolgát.

ELVESZETT TÖRZSI PREDATOR

Az Elveszett Törzsi Predatorok a Ragadozók egy olyan fajtája, akik együtt vadásztak Los Angelesben a 90-es évek végén. Sötétebb bőrük volt, mint a klasszikus változatuknak, és szerettek különböző típusú fegyvereket használni emberi zsákmányuk levadászásához. Fegyvereik közé tartozott a korong, a dárdalövő és a kombi-bot. Emellett vakmerőbbek voltak, és néhány fegyverüket hátrahagyták, hogy az emberek megtalálják és alkalmazzák őket. Az Elveszett Törzsi Ragadozók 1997-ben hagyták el a Földet hajójukkal és egy ismeretlen helyre utaztak. Ezt követően már rejtély övezi a történetüket és ők kizárólag a Ragadozó 2-ben tűntek fel.

YAUTJA IFJAK

A Yautja csecsemők és kisgyermekek az első éveiket anyjukkal és testvéreikkel együtt töltik. A Ragadozó ranglétrán az első lépésük az Ifjakká válás, amikor a gyerekek elérik a tizenéves korukat. Bár vannak kis Ragadozók is, az Ifjak a legkisebb Yautja típus. Az Ifjú Predatorok jó ideig a családjuk és a klánjuk közelében maradnak, de már elkezdenek a vadászatra, illetve a harcra fókuszálni. Figyelmesek és tisztelik az idősebbeket, bár némelyikük lázadóvá és agresszívvá válhat. Rövid rasztafürtökkel, kisebb testmagassággal és sovány testalkattal rendelkeznek. Még nem kapnak páncélt, és csak egyszerű fegyvereket használnak a kiképzésen. 

FIATAL PREDATOR

A Fiatal Predatorok olyan ifjú Ragadozók, akik még nem véreztek. Ez azt jelenti, hogy még nem vettek részt hivatalos vadászaton és általában ezen az eseményen a Xenomorphok a célpontok. Bár tapasztalatlanok, attól még sokféle fegyvert használnak, de inkább a közelharci képességeikre koncentrálnak. Gyakran előfordul, hogy már az első vadászatuk alkalmával megölik őket, mint ahogy az 2004-ben az Antarktiszon történt az Alien vs. Predator-film eseményei során.

VÉRZŐ PREDATOR

A Ragadozó ranglétrán a következő lépés a Fiataloknak, hogy Vérzővé váljanak. A legtöbb Yautja-klánban ezt úgy érik el, hogy levadásznak és megölnek egy Xenomorphot, majd megjelölik magukat és a maszkot egy Xenomorph savval írt klánszimbólummal. Mivel az első AvP-filmben a két testvérénél ügyesebb volt, csak Scarnak sikerült megölnie egy Xenomorphot.

ELIT PREDATOR

Az Elit Ragadozók tapasztalt vadászok, viszont még nem érték el a Vén státuszt. Vérbeli harcosok, akiknek számtalan trófeájuk van és sok vadászaton vettek részt az évek során a különböző bolygókon. Ha szükséges, akkor egyedi küldetésekre küldik őket, például Fiatalok megmentésére és tanítására, idegen fertőzések kiirtására vagy arra, hogy a Predatorok technológiája ne kerüljön rossz kezekbe.

VÉN PREDATOR

A Vén Yautja egy törzs vagy Ragadozó-klán vezetője. Több száz évesek is lehetnek, és már számtalan vadászaton túl vannak, amelyeken sok trófeát szereztek. Általában bölcsebbek, mint fiatal társaik, ezért inkább a háttérben maradnak, és a vadászat végén értékelik az adott egyedek teljesítményét. Az első Vén Predator a második rész végén bukkant fel, egy másik pedig az Alien vs. Predator fináléjában. Mindketten tanúk voltak egy fiatalabb társuk halálának, ezért pedig trófeát kellett adniuk a túlélő embereknek.

SZUPER PREDATOR

A Szuper Predatorok a Yautja egy alfaja, amelyek fizikailag erősebbek és gonoszabbak, mint a hagyományos Ragadozók. Vörös szemük és hüllőszerű megjelenésük van. Rasztahajuk hátravetettebb és arcuk hosszabb, mint a hagyományos Predatoroké és vadászat közben csapdákat használnak. A 2010-es Ragadozók című filmben három is feltűnt ebből a fajtából.

SZÖKEVÉNY PREDATOR

Nem egyértelmű, hogy a Szökevény Predator új Yautja típusnak tekinthető-e. Könnyen lehetett volna egy Elit Ragadozó, viszont hamar az Orgyilkos Predatorok célpontjává vált. Ahogy a bővített univerzumban kifejtették, voltak hozzá hasonlók, akiknek ugyanaz a páncélzata, motivációja. A Predator: Hunters and Hunted könyv felvonultatott egy másik ehhez hasonló fajtát, emellett további Szökevények bukkantak fel az Archie vs. Predator képregénysorozatban, ahol ismét viszályba keveredtek az Orgyilkosokkal. Ez a típus például egy játszható karakter is volt a Predator: Hunting Groundsban, ahol egy DLC keretein belül jelent meg.

ORGYILKOS PREDATOR

Az Orgyilkos Predatorok csoportja egy érdekes eset, hiszen egy olyan fajtáról van szó, akik genetikailag több bolygón, köztük a Földön élő fajokból fejlődtek ki. Ők az egyik legerősebbek fizikailag és még a Szuper Predatoroknál is nagyobbak. Őket szokták kiküldeni a Predatorok levadászására, ahogy azt egy Szökevénnyel is tették a Ragadozók című filmben. Az Orgyilkosok kutyákat is alkalmaznak a vadászat során.

VAD PREDATOR

A Vad Predator a legújabb típus, amivel találkozhattunk, hiszen ő tette tiszteletét a Préda című filmben is. Ez a fajta a Predatorok szülőbolygójáról származik, viszont annak is egy távolabbi részéről és emiatt jóval másabb, mint a többiek. A Vad Ragadozó karcsú és mozgékony, illetve természete sokkal törzsiesebb. Arcán csontmaszkot visel és egy egyedi fegyverarzenállal rendelkezik. 

ROSSZ VÉRŰ PREDATOR

A Rossz Vérű Predatorok olyan egyedek, akiket társaik kitagadtak, mert megszegték a szabályokat vagy bűnt követtek el. A legtöbbjük mentálisan eléggé instabil és hajlamosak arra, hogy bárkit vagy bármit megöljenek, amit látnak. Köztük volt egy elég híres példány, aki lemészárolta saját klánját, ellopot egy űrhajót és a Földre utazott, hogy Pine Barrensben gyilkoljon. Miután ez megtörtént egy Végrehajtó Predatort küldtek utána, de őt is kivégezte ez a szörnyű bestia.

VÉGREHAJTÓ PREDATOR

A Végrehajtó Predatorok mondhatni olyanok, mint a rendőrök. Olyan Predatorokra vadásznak, akik szabályt szegtek vagy bűncselekményt követtek el. Jellegzetes vonásaik közé tartozik a fehér páncél és a tüskés sisak.

ŐSI PREDATOR

Az Ősi Predatorok több száz vagy több ezer évesek is lehetnek. Ők már nem töltik be a Vén Ragadozó tisztséget, hanem mondhatni nyugdíjba vonultak és végzik a kis dolgaikat. Egy Ősi Predator megjelent a Predator: Homeworld képregényben, ahol kivégzett néhány Renegát Ragadozót a Földön. Továbbá az Aliens vs Predator 2: Primal Hunt videójátékban is feltűnt közülük egy.

PREDATOR KIRÁLY

A Yautjáknál a legmagasabb rang a Király, ami egy nagyon ritka típus a Predatoroknál és csak kevésszer jelent meg a történetükben. Ugyebár a Vének a klánok vezetői, viszont a Király több tucat klán vezetője. A Király egy változata megjelent a Rage War-trilógiában, ahol a Xenomorphok ellen is harcoltak.

PREDATOR KIRÁLYNŐ

A Yautjáknál a legtekintélyesebb státusz, amit elérhetnek a női Predatorok, az a Királynői cím. Érdekesség, hogy az Aliens vs. Predator: Prey című könyvben a nőstényeket nagyobbnak és dominánsabbnak ábrázolták, viszont például az Alien vs. Predator: The Hunt Beginsben a nőstények a Yautja Prime belső ügyeiért feleltek, míg a klán vezetője a külső dolgokat rakta rendbe. Azonban a Predator Királynő fontos szerepet tölt be a címek öröklésében, hiszen ő hozza világra a Predator Herceget.

PREDATOR HERCEG

A Predator Herceg értelemszerűen a Király és Királynő fia. Egy Királynak több fia is lehet, viszont ilyenkor a testvérek megküzdenek egymással, hogy megmutassák apjuknak, hogy melyikük az erőssebb. Két Predator Herceg már megjelent a Predator vs. Black Panther képregényben, illetve egy Herceg főszereplőként az Aliens vs Predator 2. videójátékban.

FERTŐZÖTT PREDATOR

A Fertőzött Predator egy olyan típus, amelyet a Tervezők által létrehozott fekete anyag fertőzött meg. A Ragadozókról tudni kell, hogy immunisak a vírusokkal szemben, viszont ez a szörnyű fekete anyag képes mutációt okozni a testükben. Ennek során nagyobbak és erősebbek lesznek, akár extra karok is nőhetnek, illetve egy agyatlan gyilkológép válik belőlük. Ez a fajta Yautja a Fire & Stone képregénysorozatban jelent meg.

ALFA PREDATOR

Az Alfa Predator egy legendás típus volt, hiszen őt tekintik az első vadásznak, illetve a faj alapítójának is. Az Alfa egy óriási lázadást vezetett a rovarszerű Amengi faj ellen, amely rabszolgasorban tartotta a Yautját. Ezt követően amengi stílusban alkotta meg páncélját és maszkját. Ez az egyedi Predator egyébként játszható karakter a Predator: Hounting Groundsban.

SZÁMŰZÖTT PREDATOR

A Száműzött Predatorokat értelemszerűen elbocsájtották, méghozzá réges-régen egy kis csendes-óceáni szigetre. Sokkal korlátozottabb volt a technológiájuk, mivel a hajó lezuhanásakor megsemmisültek az eszközeik vagy megfosztották őket. A csoport főként fából, kőből és csontból készített tárgyakat. A Száműzöttek eredetileg heten voltak, viszont az évek során már csak négyen maradtak. Ezt követően újabb Ragadozók érkeztek ide, akikkel összecsaptak és végül csak egy Száműzött maradt életben. Egy efféle bestia felbukkant a Predator: Hunters képregénysorozatban, illetve játszható karakter a Predator: Hounting Groundsban, ahová DLC keretein belül került be.

NEHÉZ PREDATOR

A Predatorok harcstílusuk és páncélzatuk alapján is osztályozhatók, így voltak csoportosítva az Aliens vs. Predator 2 videójátékban is. Ezek az osztályok különösen a játék többjátékos részében voltak fontosak, ahol a játékos választhatta ki a Predator típusát. Talán a legemlékezetesebb ezek közül a Nehéz Predator volt, lényegében egy Predator tank, sok életerővel, de lassú mozgási sebességgel. A Nehéz Predatornak a jobb vállán egy hatalmas koponya, az ágyéktájékán pedig egy kisebb koponya volt, amelyek ismeretlen lények trófeái voltak.

NŐI PREDATOR

Sok más fajhoz hasonlóan a Ragadozókat is két nemre, hímekre és nőstényekre lehet osztani. A női Predatorok viszonylag ritkák, azonban az első kiemelkedő az Big Mama volt az Alien vs Predator: Deadliest of the Species képregénysorozatból. Sokkal nagyobb és agresszívabb volt a hímeknél és anyai ösztönei miatt a gyermekeit védte. Később a Predator: Hunting Grounds videójáték több más női Ragadozót is bemutatott, köztük testre szabható példányokat is, a Valkyrie Predatort és a Cleopatra Predatort. Ezek a nőstények karcsúbb termetűek, de fürgébbek és ugyanolyan vadak, mint a hímek.

EMBERI PREDATOR

Érdekesség, hogy emberek is képesek Ragadozóvá válni, akik kapnak a Yautjáktól felszerelést, sőt még egy speciális maszkot is felvehetnek. Azonban vonakodba fogadják be őket a Predatorok, ami néha viszályt okoz. Halála előtt Scar egy véres jelet helyezett Alexa Woods arcára, mivel közelharcban sikeresen megölt egy Xenomorphot. Machiko Noguchi azonban talán a leghíresebb ember a témában, mert legalább egy évig együtt élt és vadászott a Predatorokkal.

MEGBÍZOTT PREDATOR

A Küldött vagy Megbízott Predator eredetileg csak A Ragadozó alternatív vágásában létezett. Állítólag a Szökevény Ragadozó két barátja érkezett a Földre, és csatlakoztak az emberekhez, hogy felvegyék a harcot az Orgyilkos Predatorral. Az amerikai hadsereg ruházatával és fegyvereivel látták el őket, viszont valószínűleg meghaltak a csatában. Ők szintén DLC-ben kerültek be a Predator: Hounting Grounds játékba.

META PREDATOR

A Meta Predatorok a kiterjesztett univerzum egyik legnevetségesebb Predator-típusai, amely az egyik legfurcsább Predator crossover képregényben - a JLA vs. Predatorban - jelent meg. Ebben a történetben egy rosszfiú egy Ragadozó klánt olvaszt össze az Igazság Ligája tagjainak képességével. Minden Predator kapott egy-egy szuperképességet az Igazság Ligája valamelyik tagjától, köztük például Supermantől is. Sőt még egy Batman Predator is jelen volt. A Meta Predatorok tehát az Igazság Ligája ellen harcoltak, de végül elvesztették a küzdelmet.

HISH-QU-TEN

A Hish-qu-Ten a Yautja egy hátborzongató mellékága, de butábbak és kevésbé tiszteletreméltóak, mint a rendes Predator rokonaik. Elöszőr a Predator: Forever Midnight című regényben mutatkoztak be és egy olyan klánként ábrázolták őket, akik fegyvertelen nőket és gyerekeket mészároltak le. Ő egyébként feltűnt az egyik Mortal Kombat-játékban is.

Hirdetés


AlienFilmekKépregényekKönyvekPredatorRagadozóRagadozó 2.SorozatokXenomorph

Képek forrása: Fandom

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.