Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Ragadozó 2.

A dzsungel után a városban is lecsapott a könyörtelen idegen vadász


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 08. 26. 15:39

Visszatekintő: Ragadozó 2.
Megosztás

Hirdetés

Nemrégiben felidéztük az eddig megjelent Alien-filmeket az Alien: Romulus révén, és ennek hatására a Predator-mozik sem kerülték el a figyelmünket. Korábban szó esett már a fantasztikus első részről, amelyben Arnold Schwarzenegger volt a főszereplő, a mai nap pedig a második felvonás kerül górcső alá.

A történet röviden annyi, hogy a Los Angeles-i rendőrség egységei, élükön Mike Harrigan hadnaggyal nyílt háborút indítanak a helyi kábítószer-maffia ellen. Harrigan és emberei túl kevesen vannak, az ellenfél jelentősebb létszámú, jobban felfegyverzett, a rendőrség szinte védekezni kényszerül. Ám nem várt esemény történik: a maffia vezető embereivel egymásután végez egy titokzatos kegyetlenséggel fellépő gyilkos. Harrigan azonban feladatának tartja, hogy törvény elé állítsa az ismeretlent. Megkezdődik a nyomozás, de üldözőből üldözött lesz, ugyanis a rejtélyes merénylő új célpontja a rendőrség.

A Ragadozó 2. jóval másabb alkotásra sikeredett, mint elődje. Először is, Arnold Schwarzenegger nem tért vissza a filmben, mivel kevesellte a neki felajánlott pénzt és inkább a Terminátor 2-ben vállalt szerepet. Amiért nagy kár, mert a mozi színész felhozatala elég gyenge volt, mármint, ami a játékot illeti. Persze, ez nem jelenti azt, hogy senkivel sem lehetne azonosulni, de például a központi karakterrel, Harrigennel elég nehéz, de a fináléhoz közeledve meglehet kedvelni. Az biztos, hogy a Ragadozó castja mérföldekkel jobb volt. És azt is érdekes lett volna látni, ha Schwarzie másodjára találkozik a földönkívüli vadásszal.

Ami még óriási változtatás volt az első filmhez képest, az a helyszín. Ugyebár a kommandós egység egy közép-amerikai dzsungelben lett áldozat, míg a második részben a rendőrséget, illetve a maffia egyes tagjait Los Angelesben vadássza le a ragadozó. Érdekes és dicsérendő próbálkozás, ami nem is működött olyan rosszul. Több konfliktust és galibát is okozott az, hogy a ragadozó ideérkezett és nem tudták eldönteni a zsaruk, hogy mégis mivel állnak szemben. És természetesen azért jött ide, mert óriási hőség uralkodik, illetve háború zajlik, amit kifejezetten szeretnek a predatorok.

A film jóval brutálisabb és véresebb volt, mint az elődje. Néha megdöbbentő pillanatokat is láthattunk és az akciójelenetek elég jól festettek, illetve a látvány is rendben volt. Persze utóbbit helyén kell kezelni, mert '90-es a Predator 2.

A filmben sokkal többet megtudtunk az idegen ragadozókról, igen immáron többen is vannak. Az elején csak eggyel találkozunk, aki Los Angelesben szedi áldozatait, viszont a fináléhoz közeledve főhősünk egy űrhajón találja magát, ahol a többi predator is ott lapul. Egytől egyig fantasztikusan néztek ki és egyben félelmetesek is voltak.

Azt is még érdemes megemlíteni, hogy miután Harrigan megölte a Los Angelest terrorban tartó ragadozót, ezt egy másik förtelmes lény óriási diadalként könyvelte el és életben hagyta, sőt még egy 1700-as évekből származó pisztolyt is adott neki. Ez pedig azt jelenti, hogy a predatorok már évszázadokkal ezelőtt is jártak a Földön.

A film végi összecsapás során az űrhajón egy Xenomorph koponyát is szemügyre vehettünk, amit a rendező csak a vicc kedvéért tett bele, de úgy tűnik, hogy ez pazar döntés volt, mert azóta sok minden kiderült a két faj közös múltjáról. 

Hirdetés


AlienFilmek 1990HorrorKultfilmekPredatorPredator 2.Sci-fiXenomorph

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.