Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: A majmok bolygója 5. - A csata

Az ötödik rész szép lezárása volt a régi filmeknek.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 01. 15. 00:00

Visszatekintő: A majmok bolygója 5. - A csata
Megosztás

Hirdetés

A majmok bolygója-franchise a '70-es években évente kapta az újabbnál újabb tartalmakat, azonban a filmek gyártása 1973-ban véget ért - egészen 2001-ig - és elkészült A majmok bolygója 5. - A csata című alkotás, amely egy korszak lezárásának nevezhető. Korábban szóvá tettük, hogy volt-e értelme folytatni a második részben látott atombomba felrobbantása után a történetet, mert hiába volt továbbra is gondolat ébresztő és érdekes a harmadik, illetve a negyedik felvonás, egyáltalán nem érnek fel az első-kettő remekműhöz. Azonban az utolsó és egyben "befejező" ötödik film erre rácáfolt, és egy gyönyörű, de nem tökéletes finálénak lehettünk a részesei.

A csata alcímre keresztelt film története dióhéjban annyi, hogy időszámításunk szerint 2670-ben járunk. A Földet az intelligens és rabszolgasorba taszított majmok lázadása pusztította el. Alig néhányan élték át a nukleáris holokausztot, és a majmok az életben maradt emberekkel építtetik újjá a civilizációt. Az ellentétek azonban újra fellángolnak, a két fejlett civilizáció hamarosan összecsap egymással. Caesar, a majomtársadalom vezetője minden erejével azon fáradozik, hogy a két nép egymás mellett békében élhessen.

Az alkotás sokkal több pozitívumot tudhat a soraiban, mint a borzasztóan vontatott A majmok bolygója 4. - A hódítás. A legnagyobb erőssége a filmnek nem más, mint Caesar, aki pazarul lett megírva. Egy rendkívül megfontolt, értelmes és diplomatikus szereplőről van szó, és nemmellesleg ő vezeti az intelligens majmok népét is, miután az előző részben egy új fajt állított a világ élére. Caesar nagyon szerethető, akit könnyen a szívünkbe tudunk zárni, és bizony néha nem árt, ha aggódunk érte és családjáért... 

Az előbb említett mondat nem véletlen került ide, mivel az ötödik rész bemutat egy konfliktust a majmok között. Az új domináns faj törvényeiben ki van jelentve, hogy majom nem öl majmot. A film során Aldo összetűzésbe kerül a nép vezetőjével, Caesarral, mert utóbbi túl jó kapcsolatot ápol az emberekkel, míg a gorilla rabszolgasorba taszítaná és minden jogtól megfosztaná őket. Ebből több "csetepaté" is kialakul, és a legnagyobb visszhangot az keltette, mikor Aldo megölte Caesar fiát. Tehát törvényt szegett. Később a gorilla el is nyerte méltó büntetését: halállal lakolt. Azonban ez korántsem volt ilyen egyszerű folyamat, hiszen amíg Caesar a haldokló fiával volt elfoglalva, addig Aldo átvette a hatalmat felette, felfegyverezte katonáit, az embereket rács mögé dugta és elkezdte kiépíteni saját diktatórikus rendszerét. És, ha ez nem lenne elég, a mutáns emberek is támadást indítottak.

A film nemcsak a majmokkal együtt élő embereket tárja a szemünk elé, hanem a föld alatt élő, mutáns emberi fajt is. Ez egy rendkívül ötletes koncepció volt, amelyből sokkal többet és komolyabb történéseket is ki lehetett volna hozni. Az életmódjuk érdekes, és a különböző harcászati felszerelésükről is ugyanez elmondható, azonban vezetőjük gondolkodása a primitívség alsó határát súrolja. Caesar, MacDonald és Virgil professzor egy "túrára" indulnak az atomkatasztrófából megmaradt város romjai felé, hogy Caesar megismerje szüleit - Zirát és Corneliust - hogy tanulhasson tőlük. A bökkenő csak itt jön, mivel a hely, ahol megtalálható a két intelligens majomról készült hangfelvétel, az már a mutáns emberek birtoka. Kamerákon keresztül figyelik őket, és egyből ellenséges viselkedést mutatnak a "betolakodók" felé, akik ellen háborút is indítanak. Tehát Caesarnek nemcsak a lázadó Aldóval, hanem a föld alatt élő emberi fajjal is csatát kellett vívnia.

A harc meglehetősen jól sikerült, és minden szálat lezártak. A mutánsok meghaltak, ahogy Aldó is, ezzel együtt pedig újra béke és harmónia volt jelen a majmok és az emberek között. Caesar pedig itt is bebizonyította, hogy egy csodálatos vezető, akiről a film végén, évszázadokkal később meg is emlékeznek. Az ötödik felvonásra is teljes joggal él az a vád, hogy újabb bőrt húztak le a franchise-ról, ráadásul ezt évente tették meg. Az első-két alkotáshoz egyik további '70-es évekbeli A majmok bolygója-film sem fog felérni, viszont a három folytatás közül toronymagasan kiemelkedőnek nevezhető A csata alcímre hallgató mű, amely gyönyörűen zárta le ezt a történetet, és már ezért "megérte" ennyi bőrt lehúzni eme világról.

Hirdetés


A majmok bolygójaA majmok bolygója: A birodalomA majmok bolygója 5.Disney+DisztópiaFilmek 1973KultfilmekSci-fiVisszatekintő

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.