Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: A majmok bolygója 4. - A hódítás

A régi filmek közül talán ez sikerült a legkevésbé.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 01. 09. 00:00

Visszatekintő: A majmok bolygója 4. - A hódítás
Megosztás

Hirdetés

A majmok bolygója harmadik része utána egy évvel később - 1972-ben - meg is érkezett a folytatás, amely A majmok bolygója 4. - A hódítás címet viseli. Visszatekintő rovatunkban folytatjuk a franchise filmjeinek felidézését, mivel 2024. május 24-én újabb alkotással bővül a majmok világa, A majmok bolygója: A birodalommal. A negyedik felvonás története nagy vonalakban annyi, hogy nem sokkal a beszélő majmok kivégzése után a gorillák és a csimpánzok rabszolgaként kénytelenek az emberek mellett szolgálni. Időközben felnőtt Zira és Cornelius gyermeke, aki egy cirkuszban talált menedéket. Ceasar kilétére azonban hamarosan fény derül, és veszélybe kerül az élete. Menekülés közben döbben rá, csak úgy maradhat életben, ha a fejlettebb intelligenciájú majmokat gazdáik ellen fordítja. A karizmatikus, emberi intelligenciával rendelkező Caesar a fellázított majmok seregével támadásba lendül az emberiség ellen.

Tehát a film könnyes búcsút vett Zirától és Corneliustól - akiket örökre a szívünkbe zártunk - viszont a hagyomány tovább él, hiszen ismételten egy majom a cselekmény központi karaktere: Caesar. Őt már jól ismerhetjük az "új" A majmok bolygója-trilógiából, azonban a negyedik rész esetén egy teljesen másik figuráról van szó. Egyedüli hasonlóság az közöttük, hogy mindketten felszabadították a majmokat, és ezzel együtt egy új domináns fajt állítottak a világ élére. Eme történetben rendkívül érdekes Caesar karaktere, viszont közel sem tökéletes és néhol sajnálatos módon bugyutának is nevezhető, aki nem tudja eldönteni, hogy mit akar. Ez leginkább az arckifejezésén látható és a zavarodott viselkedésén. A majmok bolygója 5-ben egy sokkal szerethetőbb, megfontoltabb és vezető típusú karaktert láthattunk Caesar személyében, nem úgy, mint ebben a filmben. Továbbá Armandóval (egy emberrel) jó kapcsolatot ápol, és ő viseli gondját, egészen addig, amíg el nem fogják az embert, és ki nem derül Cornelius és Zira fiáról, hogy képes a beszéd alkalmazására.

Az alkotás tempója is hagy kívánnivalót maga után. A lassúság olykor elnyomja a film lendületét, és néhol unalmassá válhat a néző számára. Bár vannak gondolatébresztő pillanatok, amelyek az ember-majom viszonylatot érintik, a történet előrehaladása néha elveszti a lendületét. A film erőssége a majmok és az emberek közötti kapcsolat mélyebb bemutatása, különösen a rabszolgasorsban élő majmok sorsának ábrázolása. Az emberi bukás és a majmok felemelkedése továbbra is fontos téma, amely a sorozat alapjait erősíti. 

 

 

Hirdetés


A majmok bolygójaA majmok bolygója: A birodalomA majmok bolygója 4.Disney+DisztópiaFilmek 1972KultfilmekSci-fiVisszatekintő

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.