Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: A majmok bolygója 3. - A menekülés

A harmadik rész újbóli megnézése után elgondolkoztunk, hogy valóban szükségünk volt-e erre az epizódra.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 01. 05. 00:00

Visszatekintő: A majmok bolygója 3. - A menekülés
Megosztás

Hirdetés

Nemrégiben elkezdtünk visszatekinteni az eddig megjelent A majmok bolygója-filmekre, hiszen 2024. május 24-én újabb tartalommal bővül a franchise: A majmok bolygója: A birodalommal, amely 300 évvel A majmok bolygója: Háború eseményei után veszi fel a fonalat. A mai nap folytatjuk az alkotások felidézését, méghozzá A majmok bolygója 3. - A meneküléssel, ami már egyből egy évvel a második rész után érkezett, és ezt a beosztást - egészen az ötödik felvonásig - meg is tartották. A történet dióhéjban annyi, hogy az Itéletnap elől menekülve két intelligens majom-tudós, Cornelius és Zira visszautazik az időben, hogy elmeneküljön a világméretű pusztulás elől. A mai Los Angelesbe érve pillanatok alatt a karhatalom fogságába kerülnek. Az állandó kihallgatások, tesztek és kísérletek testileg-lelkileg tönkreteszik a majmokat, és szökési kísérletük is kudarcba fullad. Egyetlen reményük Zira börtönben született és nevelkedett gyermeke, akinek sikerül megszöknie.

A majmok bolygója 2. után senki sem gondolta volna, hogy miként tudják majd folytatni a történetet, hiszen a Föld az atombomba beindítását követően elpusztult. Azonban még is ötletesen, bár megosztóan sikerült ezt megvalósítani, mert teljesen felesleges volt elkészíteni ezt a filmet. Sokkal jobban működött volna, ha például több eseményt mutatnak be a távoli jövőben, mivel ez a válaszokat elkerülő megoldás borzasztóan erőltetettnek érződik még ennyi idő után is. Persze nem nevezhető rossz darabnak - és ez igaz a negyedik és az ötödik részre is - viszont közelében sincs elődjeihez képest. 

A főszereplők ezentúl nem emberek, hanem majmok lettek, nevezetesen Zira és Cornelius, akikkel már a korábbi epizódokban is találkozhattunk, hiszen ők segítettek Taylornak és Brentnek. Érdekes választás volt, hogy őket tették meg a két kulcsfigurának, viszont jó döntésnek is nevezhető, mert valóban ők ketten azok az intelligens állatok közül, akikkel a legjobban lehet azonosulni, és valószínűleg sok rajongó is a szívébe zárta e két karaktert. Természetesen jó volt újra látni az emberekkel jó kapcsolatot ápoló lényeket, és továbbra is olyanok, ahogy megismerhettük őket. Többek közt ismételten barátságot kötnek két emberrel, és szinte sztárként kezelik Zirát és Corneliust a Földön, bármit megkapnak, rengeteg interjút készítenek velük, viszont ki is használják a majmokat fontos információk miatt, amint tudomást szereznek arról, hogy az ő eljövetelük egyben a világvégét is jelentei az emberi faj számára. Tehát a "sztárság" után egyből a mélyponton vannak, és likvidálni kívánja őket az állam. Ha pedig ez nem lenne elég, még az is kiderült, hogy Zira terhes, és egy újabb intelligens majom van a láthatáron. 

Bármennyire is nevezhető a film jelentéktelennek vagy megosztónak, ezt leszámítva fordulatokkal teli alkotás volt a harmadik rész, szóval ezt a hagyományt tovább őrizte a franchise 1971-ben. Történt ugyanis, hogy a "végjátékban", amikor Zira és Cornelius bujkálásra kényszerül, lelövik a két majmot, és sajnálatos módon életét veszti mindkét szereplő. Egyedül a közös gyermekük, Caesar menekül meg, akinek a cirkuszt vezető Armando viseli a továbbiakban gondját. A negyedik filmben pedig ő lesz az, aki lázadásra invitálja többi majom társát, ezzel együtt pedig elkezdődik a majmok bolygója... Azonban az érdekfeszítő párhuzamok sem maradhattak el a filmből, ugyanis remekül reflektál az első részre, ahol ugyan az történt Taylorral, mint most Zirával és Corneliusszal. Szintúgy nem tudják, hogy hová tegyék az adott kísérleteket, mert elsőre teljesen ostoba, primitív élőlénynek nézik őket - akárcsak Taylort - de egyértelműen nem azok.

A majmok bolygója-franchise összes filmje a Disney+ felületén elérhető.

Hirdetés


A majmok bolygójaA majmok bolygója: A birodalomA majmok bolygója 3.Disney+DisztópiaFilmek 1971KultfilmekSci-fiVisszatekintő

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.