Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: A majmok bolygója 2.

1970-ben tovább folytatódott A majmok bolygójának világa, amely a legfordulatosabb történetet mesélte el.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 01. 03. 00:00

Visszatekintő: A majmok bolygója 2.
Megosztás

Hirdetés

1968-ban egy igazán népszerű franchise vette kezdetét, amely azóta számos filmmel és tv-műsorral bővült és egy óriási univerzummá nőtte ki magát. Ez nem más, mint A majmok bolygója, amelynek idén, 2024. májusában újabb része érkezik a mozikba. Nemrégiben felidéztük a '68-as alkotást, és most folytatjuk a sort a két évvel később bemutatott, A majmok bolygója 2-vel. A történet nagy vonalakban annyi, hogy Brent hadnagy űrhajójával kényszerleszállást hajt végre egy ismeretlen és kietlen bolygón. Legnagyobb megdöbbenésére egy titokzatos és gyönyörű lovas amazon jelenik meg a roncsnál. Még nagyobb lesz a megdöbbenése, amikor a lány nyakában felfedezi elveszett bajtársa, Taylor százados dögcéduláját. Kézzel-lábbal magyarázva ráveszi a nőt, hogy vezesse el barátjához.

A film egy új főszereplőt helyezett a középpontba, méghozzá Brent személyében, akit a néha kiváló színész, James Franciscus formált meg. Meglepő húzás volt, hogy egy új karakter állítottak be a történet központi figurájának, azonban közel sem nevezhető rossz döntésnek. Ugyanazt lehet elmondani, mint Taylorról, hogy egy pazar szereplőről van szó, aki szinte majdnem azt az utat járja be, mint "elődje". Szintén nem tudja, hogy hol van, szemügyre veszi a majmok birodalmát, majd később el is fogják, de sikeresen megszökik, találkozik Novával - aki továbbra is a franchise legjelentéktelenebb karaktere, viszont egy fontos, életmentő momentuma azért neki is van - továbbá megismeri Zirát és Corneliust, és segítenek is neki a majmok. Tehát hasonló utat jár be Brent, mint Taylor, amely minimálisan egy negatívum lehet egyesek szemében, mivel nem voltak nagyon kreatívak ennél a történeti elemnél, viszont ezt kijavította az, hogy hibátlanul hozták össze a két szereplő szálát.

Ami Taylort illeti, természetesen ő is visszatért a film során, és megtudhattuk, hogy mi történt vele. Ezt egy nagyon érdekes képsorozat vezette fel, hiszen olyan dolgokat láttunk, amelyeket nem tudtunk hova tenni, viszont később megmagyarázták. Egy hatalmas tűzfal és földrengést követően hősünk eltűnt, és a kiléte jó sokáig titokban maradt egészen addig, amíg Brent fel nem fedezi, hogy rajtuk kívül más értelmes emberek is élnek a disztópikus Földön. Ők azonban nem hétköznapi figurák, mint a két hősünk és Nova, hanem telepatikus képességekkel rendelkeznek, amelynek köszönhetően nagy erő van a birtokukban. Rendkívül érdekes volt, hogy ennyire fejlett embereket is bemutatott nekünk a film. Rengeteget hozzáadott a történethez, amelyből sok érdekes és tragikus konfliktus alakult ki, többek közt Tylert, Brentet és Novát elfogják, sőt a két férfit bezárják és egymásnak eresztik őket, amelynek során szerencsére mindketten megússzák viszonylag komolyabb sérülés nélkül az összecsapást. Továbbá a legnagyobb esemény, amit magával hozott ez a földalatti népcsoport az az, hogy egy atombombához imádkoznak, erre pedig Isten fegyvereként hivatkoznak. A fegyvert természetesen használni szeretnék, de nincsenek tisztában azzal, hogyha élesítik, akkor az egész bolygó elpusztul.

A filmben bődületesen sok csavar található és ez végigkíséri az egész játékidőt. Többek közt Nova életét vesztette, de még a két főszereplő férfi karakter is, akik a bomba életbe lépése után pusztulnak el. Tehát nem egy olyan alkotásról van szó, amely happy enddel zárulna, hiszen nagy mennyiségű haláleseteket vehetünk szemügyre, amelyek fontos karakterekhez köthetőek és a film végén látható robban is ide sorolandó. Amikor először látja az ember a filmet valószínűleg nem fog hinni a szemének, hogy elpusztul a Föld, de még újbóli megnézéskor is megdöbbentő érzést tud kelteni a tartalmat fogyasztónak. És itt jön a franchise nagy kérdése, hogy volt-e értelme folytatni egy ilyen történés után a filmet, mert "szép" és hátborzongató lezárása lett volna egy két részes kalandnak. Persze a későbbi epizódok sem voltak szörnyűek, azonban bőven lehet érezni, hogy inkább voltak erőltetettek, mintsem minőségi darabot.

A második rész új majom karaktereket is felvonultat, többek közt fontosabb pozícióba állít egy gorillát, név szerint Ursus tábornokot, aki ellenséges "politikát" folytat a majmok társadalmában. Egy érdekes szereplőről volt szó, viszont hamar kiírták a történetből, köszönhetően az atombomba aktiválásának. Továbbá Zira és Cornelius ismételten remek elemei a cselekménynek, akiket mindig jó újra látni, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ők voltak a következő film főszereplői. 

A majmok bolygója-franchise összes filmje a Disney+ felületén elérhető.

Hirdetés


A majmok bolygójaA majmok bolygója: A birodalomA majmok bolygója 2.Charlton HestonDisney+DisztópiaFilmek 1970James FranciscusKultfilmekSci-fiVisszatekintő

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.