Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A Birodalmi históriák idővonala

A nemzetközi Star Wars nap alkalmából a Lucasfilm elkalauzolt minket a Galaktikus Birodalom vészterhes időszakába


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 05. 05. 10:51

A Birodalmi históriák idővonala
Megosztás

Hirdetés

Legutóbbi A Rossz Osztag kritikám során megemlítettem a Birodalmi históriákat és már akkor is nagy reményeket fűztem ehhez a hat részből álló szériához. Bár számomra nem ütött akkorát, mint anno a Jedihistóriák, mégis színvonalasnak bizonyult és elhozta a valaha látott legszebb animációt Star Wars berkein belül. A viszonylag rövid évadot két részre lehet bontani: a Morgan Elsbethes és a Barriss Offees szálra. Mindkettő tartogatott érdekességeket és csiszolt a karakterek elő vagy éppen utóéletén, s főleg a Barrissre fókuszáló szál az, ami már több, mint egy évtizede váratott magára.

Az időben nagyon ugráló szálak azonban kicsit összezavarhatják az átlagnézőt, ezért igyekeztünk megsaccolni a részek elhelyezkedését a Star Wars nagy idővonalán. Íme mire jutottunk!

  1. A félelem útja

Ebben az epizódban a Dathomiri csatát élhetjük újra, mely során Grievous tábornok pusztító, szó szerint népirtó hadjáratot indított az éjnővérek ellen. Láthatjuk Morgan Elsbethet és annak édesanyját is harcolni, a Wookieepedia alapján pedig ez az atrocitás a Yavini csata előtt 20 évvel játszódik.


2. A düh útja


Ennek az epizódnak az elhelyezése már egy picivel trükkösebb. Az biztos, hogy ez a rész Thrawn eltűnése, tehát YE 0 előtt játszódik és az is, hogy valamikor a Lázadók sorozat idején, hiszen ott került először előtérbe a TIE Defender nevű vadászgép. Találgatnunk azonban most sem kell, a Wookieepedia szerint ez az epizód a Yavini csata előtt 2 évvel játszódik. Zárójelben hozzátenném, hogy Thrawn ábrázolása talán az eddigi legjobb, a könyves borítókón nézett ki hasonlóan (a Chiss Birodalom trilógia kritikája is megtalálható az oldalunkon!).

3. A gyűlölet útja



Számomra ez az epizód volt a legkevésbé kedves, de most nem ez a fontos. Morgan Elsbeth ezen a ponton már magisztrátusként tevékenykedett a Corvuson található Calodan városban. A nép nemigen nézi jó szemmel az elnyomó rezsimet és az epizód erre fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Egyszerre furcsa és nagyon menő volt látni az Új Köztársaság katonáit ebben a rajzstílusban. Mivel megemlítettem az új közigazgatási rendszert és a Birodalom után vagyunk, ezért én YU 7-8-9-re saccolnám azt az epizódot ( Din Djarin és Ahsoka Tano YU 9-ben döntötte meg Elsbeth rémuralmát).


4. Hűség


Az a néző vagyok, aki sehogyse tudja megérteni a Jedik furcsa hozzáállását, de még ettől eltekintve is fájdalmas látni a lerohant és lángokban álló Templomot. Ez a rész a Nagy Jeditisztogatás legelső napján történik, a 66-os parancs életbe léptetésekor. Megannyi év után végre látjuk mi történt Barrissel, akiről sokan - köztük én is - azt hitték, hogy biztosan meghalt a klónok keze által. Azonban Jango Fett másolatai csak a Jedikre összpontosítottak és Offee már nem tartozott ezen erőhasználók közé. Természetesen YE 19-ben járunk, a Star Wars egyik legfontosabb és legtragikusabb napján.


5. Felismerés


Mivel ez Barriss talán első bevetése inkvizítorként, és feltételezhetjük, hogy kapott valamilyen kiképzést a Nagy Inkvizítortól (aki brutálisan néz ki ebben a stílusban), ezért maximum hetekkel vagy hónapokkal lehetünk Anakin Skywalker pálfordulása után. A Star Wars animációk egyik legszörnyűbb képsorát láthattuk ebben az epizódban, amikor Lyn Rakish - új nevén a Negyedik Nővér - kiirtott egy egész települést, látszólag mérhetetlen élvezet közepette. Tudjuk, hogy Barriss korábban elárulta Ahsokát , de még így is képtelen azonosulni a rosszfiúkkal és ha eddig nem is, de ebben a részben szimpatizálni kezdünk vele. Időrendileg az epizód valahol YE 19 és YE 18 között játszódhat.


6. Kiút

 

A rész címe több értelemmel is bír, már-már szimbolikus jelentéssel szolgál. A kiút célzás lehet a kimenekített csoportra, Barriss teljes mértékű elszakadására a Sötét Oldaltól vagy éppen a Negyedik Nővér átvitt értelmű és szó szerinti szabadulására is. Barriss valóban hátrahagyta kevés ideig tartó, megkérdőjelezhető múltját, képernyőn kívül újratalálkozott Ahsokával, akire barátként hivatkozik. Személy szerint örülök, hogy nem láttuk Ahsokát, mert túl nagy fókuszt helyeztek volna rá. Offee bujkálása során gyógyítóként tevékenykedik, ahogyan azt a legendákban is megszokhattuk tőle. Meg is látszik az arcán a kb. 10-11 év, ami eltelhetett Lynnel való találkozása óta, lehetséges, hogy a gyógyítás során magadból adsz át valamit és ezért gyorsul fel az öregedés?


Mivel a Negyedik Nővér az Obi-Wan Kenobi c. sorozat idején még nem tért a jó útra és az YE 9-ben játszódik, ezért ez vagy pontosan ugyanabban az évben, vagy valamivel később, talán YE 8-ban történhet. Barriss személye nagyon hasonlított Cere Jundára, ugyanazt a bölcsességet és erőt sugározta ebben a részben. Sorsát ismét nyitva hagyták, már csak abban reménykedhetünk, hogy nem kell 11 évet várni arra, hogy választ kapjunk a kilétét illetve. 

 

Hirdetés


Barriss OffeeBirodalmi históriákDave FiloniLucasfilmMorgan ElsbethNegyedik NővérStar WarsTales of the Empire

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.